Monday, December 21, 2009

Kejap ada..kejap xde...




Skrng nie...aku rasa mmg cuaca amatlah x menentu...indirectly..mood aku pun...turun naik..turun naik....sabaq jer laaa kan my abang....sat sejuk tahap mega...sat turun snow..sat hujan lak..pastu sleet...x mcm tahun lepas....xde laa sejuk tahap gaban mcm nie...boleh lak snow turun 2 kali dlm setahun...Subhanallah...cumanya aku lega...x selebat mcm bulan 2 aritu...yg smpai chaos satu Soton...sekolah tutup..keter standed etc..accidents...sbbnya..dh berbelas tahun x snow lebat..tetiba lebat..semua pakat kalut..termasuk laa aku..hehehe..kalut nak main snow :D ngengenge...smpai hampir nak kena frost bite laa....fuhhhh...mmg global warming effects....


Ikut tradisinya...belah South nie...mmg kurang snow..cuaca pun..x sesejuk mcm belah2 North/ atas tu...masa aku dok Newcastle tu pun..summer yg x mcm summer...3 hari jer kot yg betul2 panas...tp semenjak dok belah bawah nie..Alhamdulillah...puas hati sungguh...sbb mmg panas sentiasa...cuma down side of living kat belah South nie..serba serbinya mahal...umah mahal..kecik lak tu...makanan pun mahal..etc...pendek kata..cost of living..higher than those who live in northern part of the UK..walaupun begitu...allowance yg diterima..gred C...still manageable..InsyaAllah...cuma kena selalu beringat...


jadi..pada kengkawan yg nak dtg study kat sini...especially anak ramai..kalo boleh..avoid laa duduk kat Soton nie...survey laa dulu camner cost of living kat sini.....jgn terkejut kalau sewa rumah 1 bilik kat Soton..cecah GBP500!!! rumah 2 bilik....mmg compom dekat GBP600...3 bilik??? lagi lah mahalnya....mmg xleh banding ngan kengkawan yg duduk belah2 atas tu...masa duduk Newcastle..rumah 3 bilik..baru jer GBP400..siap ada dining hall asing lagi tu....mmg x leh banding...


Walau bagaimanapun kami duduk umah sebilik nie..mcm mana pun amat2 lah bersyukur.......dpt belindung dr panas..sejuk..salji...etc...Alhamdulillah...selalu kalo geng dr belah atas turun Soton..terkejut laa tengok keluasan rumah member2 di Soton nie...yg very limited tu....selain dr Cambridge n Oxford...university kat UK nie..lebih kurang sama jer....cuma memasing nak charge power..especially kalo tengok dlm rankings ;) jd tepuk dada...tanya lah pilihan hati sendiri...

3 comments:

Wan's Family @ Southampton said...

yup, setuju..rumah sini mcm rumah 'setinggan juga' (sorry, i am referring to my house actually, so takde la mewah pun), sungguh jeles dgn yg kat atas tu..tp ttp bersyukur sbb uni and research group kami best!:)kami je yg nak kene belajr supaya 'best2' juga..hehheh
n lagi satu, sini senang cr kerja sikit utk suami2, permanent job lagi, kerja tak la gah, tp gaji >= lecturer di msia (gaji yg tak seberapa byk itu,hihi)...hahah, so tepuk dada tanya selera, nak umah best tak??:p bende2 atas tu,just nak share je, bukan komplen ye;)
apapun..Alhamdulillah dgn apa yg ade..syukur sgt2, sihat walafiat buleh meneruskan perjuangan:)
ps:panjg pulak durra:p

Heida said...

Syoknya main snow cik kak....

durra abd razak @ kocikin... said...

Ani,
betul..betul tu...kita bagi gambaran yg tepat utk sapa2 yg nak dtg Soton nie...supaya diorng reality of living in here...xde laa nnt yg kecoh..naper rumah kecik..mahal etc...
Tapi for those yg x suka sgt tempat sejuk..this is the best place to live..summer nyer yg mmg summer habis..pueh hati laa...dh ada experience dok belah atas sana..huhu...sejuk giller!!
University..pun not bad...
cuma school of management jer..facilities mcm taik..hahaha...lecturers best..
pokok pangkal..tepuk dada..tanya pilihan sendiri kan Ani..