Tuesday, January 12, 2010

Apa mau bikin???

Sebelum aku smpai sini...aku cukup pelik...bila tengok omputih yg dtg kat Msia...especially kat Langkawi...cukup suka laa sgt berlenggeng kat pantai tu...kalau kita g picnic..seboleh mungkin..nak cari pot yg ada pokok rendang...pastu baru lah boleh bentang tikar..bawa kuar bihun goreng, karipap etc....x dilupakan...spek mata hitam..hehehe....tapi geng2 nie...xde nak cari pot redup laa...g bentang kat tengah matahari terik x ingat...aku mmg hairan yg amat laa...apa gila ke diorng nie?????

itu dulu....skrng...baru aku memahami....skrng nie...aku kena penyakit angau...angau kat org ker?? hehehe...bukan..bukan...angau pada sang mentari....berjangkit penyakit ngan geng2 nie gak ler....cumanya..nnt esok2 dh kuar matahari..xde aku nak berlenggeng satu city..asal kuar matahari jer...diorng bukak baju...masa summer especially nya...skrng ada gak matahari...tp ala2 mandom jer...giler apa nak bukak baju waktu2 skrng..bitterly and freezing cold!!! below 0 degree...dlm peti ais pun x sejuk mcm nie...adusss....jadi tuan-tuan..dan puan-puan..saudara dan saudari...selagi dok sejuk gedi mcm nie...kepala aku pun..weenngg gak..hahaha...jadi...layankan jer laa org yg kemaruk matahari nie yer...u are my sunshine...la la la la la....

ermm..sapa kata snow best????? hehehe...best utk e 1st day jer...kalo dh seminggu lebih..pastu..dah berminggu2....haaaa....bawak2 ler bersabar yer :D mcm aku nie....maka terhasil laaa entry yg merapu raban...brain freeze!!! layankan jer.....zaaassss!!!

soalan?? sape suh pi duduk negara sejuk...wawawa...soalan cepu emas...sbb...saja suka..saja nak tengok negara org..saja nak explore benda baru....boleh x??? hehehe....aku pun x faham...patut aku leh menahan kesejukan..sbb aku winter baby (bulan nie aku dilahirkan..hint..hint..wink..wink)...tp tu laa...aku dh beso2 gini pun..kena eczma..yg selalu budak2 jer yg kena...kalo waktu2 biasa (summer..fall..spring)...aku kena sapu gak baby oil satu badan..sekali sehari..musim sejuk gedi nie...2-3 kali sehari!!! kalo x..badan aku..kering dan merenyam!!! stock baby oil kat umah nie..jgn cakap...mcm stock kat kedai..kayo pakcik Johnson's...sbb ada pelanggan setia mcm aku nie..xde diskaun ker pakcik???hehehe..

mesti ada org kata..hujan emas negara org...hujan batu negara sendiri...tapi tu laa...kekadang..hujan batu kat negara sendiri tu..lagi menggerunkan..nak balik pun pikir...takut kena parang..kena rompak..kena bunuh..mintak simpang..kekadang..hujan emas pun..menarik gak ;) lagi aman, tenteram...tolak cuaca laa kan....aku pun x sangka...tahap keselamatan kat sini...lagi ok dr kan negara hujan batu tu...walhal nie negara kafirun...x silap aku..negara hujan batu tu...declare diri sendiri..negara Islam...aku pun conpius...malas nak pikir pun..naper leh jadi mcm gitu :P cuma doa aku..family n kengkawan aku kat negara tu..sentiasa dilindungi Allah..dan jugak..mohon supaya negara hujan batu tu..x kena musibah mcm mana Serambi Mekah di Asia Tenggara kena 5 tahun yg lepas..gara2 umatNya sudah lupa dan leka....Amen..rasa masih ada ramai lagi insan2 yg beriman kat negara hujan batu tu..InsyaAllah...Ya Allah kasihanilah kami...

rasa kena ubah gak ler pepatah tu...sbb dh masuk millenium nie...kena ada gak anjakan paradigma.dari segi pepatah pun....sbbnya...jauh perjalanan..luas pengalaman..silap2 kocek pun..lebih kembung ;) kasi ceduk emas/ilmu banyak2...lepas tu balik negara hujan batu pun utk menabur bakti...ok gak :D itu aku punya idealogi laaa....lain org lain lak pandangan diorng...aku x kata..aku betul..aku pun x kata..org lain pun salah...subjektif... cuma aku musykil...naper ada pepatah.."tuntut lah ilmu smpai ke negara China"..mesti ada sebab baginda berpesan mcm tu kan..kalo x..xde laa bangsa yg bertabur serata alam nie..geng mata sepet.... walaupun..Hadith tu..lemah..

Jadi aku ..lagi selesa kot ikut pesanan Baginda....pepatah Melayu tu...dulu2 aku ikut...sbb aku x pernah kuar dari negara hujan batu...jd aku ingat..negara hujan batu laaa tempat terindah sekali....tempat terselamat..bla..bla..bla...risau nak g tempat org..takut itu..takut ini..risau itu..risau ini....smpai kan...aku nak duduk jauh dr family pun x mo...berkepit jer....smpai ayah aku pun buhsan...hahaha.....tp skrng...aku x ikut dah..walaupun aku terlewat 12 tahun....tp org kata better late than never....at least aku berjaya conquer aku punya fear...utk maju ke depan...dan ternyata...usaha yg x sia2..Alhamdulillah...

Thanks very much to my family...sbb encourage aku utk bertukar angin...luv ya!!!!!!! nnt kita g jalan2 kat tempat abah n mama yer :D

ok...nak makan bubur dulu..taaaaa!!!!

3 comments:

Heida said...

adussss....macam cikgu bedah laaa...

Ahmed Razman said...

hehe sajer nyampuk...

hadith pasal tuntut sampai negeri China tu hadith palsu ler... harap maklum

anyway, it's good for you to be away from home and having the experience of your life. do take a note on good things that you can put into practise once you are back in Malaysia, ok.

all the best!

durra abd razak @ kocikin... said...

Daa...
banyak sgt tengok snow..nie laa akibatnya...hehehe

Razman...
Ohh..thanks....hadith tu..lemah...tapi..ok jer nak apply..xde salahnya :)
mengajak ke arah kebaikan :D