Sunday, February 21, 2010

Hari beralasan utk bermabuk-mabuk....

bapak2 polizia yg sedang bertugas....menjaga ketenteraman awam...

pandai betul pilih lokasi awek nie....lokasi yg strategik.....kalau letak duit baru dia nak gerak2...tp yg salutenya....sejuk2 mcm gini...gigih mencari rezeki...disamping anjing yg sgt setia tu...hehee
its freezing cold!!!



pesta yg baru nak bermula......memasing kuar rumah dgn berbagai fancy dresses....baik kecik baik yg besau....tp yg besau mmg compom ada gelas/ botol arak kat tangan....mula nyanyi2 ikut musik yg ada....meriah dan masih terkawal lagi....yg si kecik...excited sbb leh jd princesses, pirates, teddy bear etc...dpt coklat lagi ;)



diorng nie baru lepas buat show kat parade.....kat Maria Theresien Strasse....





Chomeel!!!!





ahli sihir pun ada ;)





parti dah bermula!!!!!!!
habis sapa yg duduk kat tepi2 tu kena sembur ngan serbuk kayu...kertas etc...termasuk laa aku...chesss...hampeh...hehehe....mujur x kena lempar ngan tepung jer... :P






kebetulan hari selasa tu....carnival dh bermula...salah satu festive yg ditunggu dan disambut oleh mereka2 di europe nie..termasuk laa kat german, austria, italy dll tu...al-kisah aku tgh hari tu...seperti biasa...jalan2 kat bandar nak usha2 barang2 dan mencari strawberries kegemaranku sekali....tetiba...caught in the middle of the event....kedai ubat yg aku nak g tu..yg kebetulan kat laluan utama parade tu tutup..bukan tu jer...leh kata hampir semua kedai tutup...kira mcm public holiday gak laa...adeeehh....


Mcm yg aku pernah belajar dlm english class tahun lepas....carnival tu..disambut sebelum dtgnya Hari Lent iaitu sebelum nya Easter day......hmmm nie dlm calendar eastern orthodox socities jer selalunya...dan yg paling femes tu Mardi Gras kat New Orleans, USA..lebih kurang mcm gitu laaa....fancy dresses wajib!! nari2!! minum2 n mabuk2......sementara geng protestants sambut cara lain mcm danish carnival dan jugak shrove tuesday...


Ikutnya....hari kesedaran mcm gitu laa...tp dh jadi mcm pesta bersukaria laa pulak..hehehe...ikut lepas tu diorng akan 'puasa' dari makanan2 mewah mcm cheese, milk, etc...tp majoriti org2 diorng dah x buat....jadi laa carnival nie...lebih pada peluang utk diorng2 nie bersuka2an dan bermabuk2an seharian!!!....alasan yg baik ;)


jadi...2nd time aku dtg balik dgn my abang...suasana pun dh makin 'panas'...sbb hari pun dh makin gelap....polizia pun dh makin ramai beratur kat tepi2 jalan tu....muzik pun makin bingit....botol2 kaca pun dh mula kedengaran pecah sana sini...org2 diorng pun dh mula nampak mcm x baper betul..makin kuat diorng nyanyi sambil lompat2......so masa yg sesuai laa utk beransur....after all, mcm gini rupanya carnival itu rupanya.....diorng akan berpesta smpai ke tengah malam....aku pulak...sebelum balik..sempat pekena doner kebap seround lagi ;)


3 comments:

moderate07 said...

Tertipu haku...ingatkan awok yang mabuk tadi...

mmmmm...meleset sama sekali

Eida said...

tertipu kiter...
mati-mati kiter ingat awak yang mabuk

mmmmm....sangkaan kiter meleset sama sekali

durra abd razak @ kocikin... said...

buat per nya nak mabuk2...hehehe...haram weih...kuikuikui...