Friday, February 26, 2010

Lompat2 bus......

my hero ;)



tetiba ada peacock sesat kat Ambras Castle...leks jer binatang nie....rasa dia salah sorng penghuni castle nie....x-owner castle nie...muka dia berbulu2 mcm warewolf...lupa lak nak amik gambo raja warewolf tu ...hehehe....


tadaaaa........sebelum snow fight dgn my abang....sementara tunggu bus angkut kami balik ke city centre.....yeaahhh!!! -Ambras Castle.....



Stadium Olympics....Indoor games......




Ice rink hockey- x dapat g Vancouver....dpt tengok yg lama2 pun jadi laaa...........ni kira 1st time laa utk aku...mcm gini rupanya....lebih kurang mcm ice skating rink kat Sunway Pyramid jer ;) for him...ntah kali ke baper....




Bergisel- Innsbruck Olympics ski jumping facility- my abang teramat laa excited nak g sini...dari hari mula2 smpai....dh cakap...kite kena g tempat nie....sbb dia mmg minat ngan ski jumping event......bila tengok dlm tv...xde laa nampak steep mcm gini...rupa2nya...iskkhh....aku mmg x sesuai laa sports yg dari aras ketinggian mcm gini....betul2 luar stadium tu...cemetery...gamak2 terlajak...terus masuk lubang kubur...hehehe....joke..joke..joke..




roof top Bergisel Ski Jump- tengok panorama Innsbruck....




Ada satu hari tu yg free...my abang x yah attend seminar....jd kami pun amik peluang naik bus Sightseer....murah jer...dlm 6 euro sorng...konsep sama mcm bus kat London..Paris..etc...cumanya..berbumbung laa...yg pasti..lagi murah!!! ada 3 Msian yg join skali..kebetulan..diorng pun attend conference tu jugak...sorng Prof. dari UUM n her hubby..n sorng lecturer dari UTP...tp kami berpecah bila smpai Bergisel...diorng continue ngan next destination...sempat laa kami lawat beberapa lokasi menarik...rata2nya berkaitan ngan winter olympics diorng....kat Innsbruck shj...ada 9 skiing resorts...jd x heran tempat nie...dh 2 kali jd penganjur winter olympics...
Jadi kalau sapa2 yg berminat nak g skiing...rasa lagi murah kalo ke sini...dari g Switzerland....sbbnya...sewa equipments pun dh murah...nak naik smpai puncak..pakai cable car tu pun leh kata murah banyak dr Switzerland...mcm aritu..kat Lauterbrunnen...naik smpai Schilthorn dlm lebih kurang 70 Euro sorng...x smpai puncak Jungfrau lagi..kalu smpai Jungfrau cecah 100 lebih euro...kat Innsbruck..day ticket smpai puncak...baru 25 euro sorng...dr segi ketinggian..Innsbruck lg tinggi...dan banyak tempat nak lepak2 (kalau nak berjalan2 mcm kami)...kemudahan utk para skiers pun banyak kat Innsbruck nie...free bus smpai ke cable car station etc...hotel pun not bad...banyak hotel2 yg affordable....
Tapi kalau nak g Switzerland utk jalan2...mmg xleh banding laa...antara negara yg tercantik kat benua Eropah nie...dari segi kebersihan..dan juga panorama...selain..leh tengok keter Ferari yg bersepah2 kat situ :) yg aku x syiok...org2 dia agak sombong laaa..jem gua.....mcm org German gak..huhu...berbeza betul dgn org2 Austria yg peramah dan sentiasa tersenyum....walaupun..bahasa utama diorng German gak..mcm Switzerland...berbelit2 daaa ayat2 aku nie...hehehe...

No comments: