Thursday, February 4, 2010

Maha Suci Allah....

(source: yahoo)




Kalau kat bumi hujan batu....tiap2 kali masuk waktu solat...mesti bergema sana sini suara azan..mcm kat Bangi tu...bersahut-sahutan sbbnya...banyak surau2 kat keliling umah mak ayah aku....kalau leh miss gak solat tu...x tau laa kan..maybe taik telinga banyak sangat kot..x pun setan banyak kencing kat telinga....kuikui...



Kalau kat bumi hujan emas nie...mmg sah2 laa xde dengar seruan suci tu....kata pun negara kafirun....huhuhu...mmg terasa miss sesuatu jer masa mula2 sampai sini...iaitu AZAN....tapi nak buat camner...mula-mula sampai mmg aku mengeluh gak...sbbnya..takut aku terleka...tetambah kalau cuaca tu gloomy jer...apa2 pun mmg bergantung pada jadual solat yg telah diedarkan oleh surau universiti utk menetapkan bila masanya solat...ada org download software azan tu...x pun..set azan kat hp ke ipod ke..bila masuk waktu..maka bergema laa...mcm aku nie...mmg rely on jadual universiti sahaja....dan burung2 yg berterbangan.....



Masa mula2 duduk kat umah aku nie...aku selalu dengar bunyi kicauan burung...leh katakan setiap hari...tapi pada waktu2 tertentu sahaja...burung2 nie berbunyi...sebab yg leh dengar clear tu...kat depan umah aku nie..ada 2 deret pokok2..in total ada 6 pokok2 rendang...kat sini geng2 burung nie suka melepak..especially summer...sambil2 lepak2..sambil preeettt sekali...balik pada kisah kicauan diorng nie...mula2 aku mmg ingat diorng buat bunyi tu..secara random...tapi bila dh tiap2 hari...waktu pun lebih kurang...aku lak lepak kat umah jer...jadi mmg aku dpt baca laa pattern kicauan diorng nie...mmg diorng berkicauan2 yg ala2 riuh tu...hanya pada waktu masuknya waktu solat...Maha Suci Allah...diorng akan mula berbunyi..few minutes sebelum waktu masuk...dan akan berenti..selepas masuknya waktu...SubhanaAllah...mmg x pernah miss...baik dari waktu Subuh..sampai laa masuk waktu Isya'...yang paling aku amat2 kagum...sini kat 4 musim...diorng berkicau pun...ikut waktu solat yg tepat..walaupun winter..walaupun spring..summer..iskkhh...MasyaAllah....



jadi skrng nie....kalau dh dengar diorng berbunyi2 riuh tu..aku leh agak dah...dah masuk waktu solat...bila tengok kat jadual..mmg dh masuk pun....jadi..permisi...sudah smpai waktu Asar...



Mari menuju kejayaan kengkawan :D

2 comments:

zany said...

inilah hikmahnya awak dok rumah ye, ilmu juga tu, he, he....

kat belakang rumah ada juga murai dok bising, kat depan pun ada, nanti saya pulak buat research ni.

The Spiral Eyes said...

semoga berada diluar negara tidak melalaikan kamu dari mengingati ALLAH