Friday, April 23, 2010

Pertama!!!









Semlm kira mencatatkan sejarah kami berdua- aku n my beloved abang....mungkin pada org lain...apa lah sgt kan...but for both of us....its something new...and never happened before....bunyi macam projek mega jer kan...kuikui.....kalo sapa2 yg pernah pergi rumah kitorng...sama ada kat Bandar Tun Hussein Onn...mahu pun rumah kat sini.....there is something missing...benda yg leh kata rata2 rumah org ada....regardless size, type etc....SOFA!!!! haaa itu jer bendanya...pada org lain....benda biasa...but for us...NEW thing! chewwaah.....


Sbb bukan apa....dah mmg jadi habit my abang....if you wanna buy it....pay by CASH...or just forget about it...its a Big NO to hutang (unless benda yg xleh elak...mcm nak beli keter...rumah etc)...it's his principle...nie gara2 pengalaman pahit beliau laaa nie masa study kat Germany..disebabkan habit berhutang nie....bukan nak claim yg kami nie banyak duit...tapi sebagai isteri...kena lah mengikut suaminya kan ;) walhal...naluri pompuan nie...suka sgt lah nak menghias rumah etc...hmmm...mmg berzaman laa masa kat BTHO nak kumpul duit sbbnya nak kena beli barang2 mesti guna cash..TV pun...tunggu kat 3 bulan baru dapat...DILARANG sama sekali menggunakan monthly installment...apatah lagi credit card( kalau guna arinie...esok WAJIB bayar balik...adusss...)....contohnya...almari baju idaman aku...baru berjaya dibeli...iaitu 3 bulan sebelum nak fly..selepas aku mengumpul duit hampir 1/2 tahun....huhuu...have to sell it...less than 1/2 price...apa leh buek..sadisss...kalo lah kat Msia ada carboot mcm kat sini...rasa rumah aku tu...dh leh merasa sofa, meja makan etc...pikir2 balik...ok jer...kalo rumah penuh aritu...pening gak nak clearkan rumah....jadi org datang...nak cover line..kata laa konsep jepun...semua dok kat lantai jer....kuikuikui.....
ok gak kan ;)

Back to kisah sofa nie.....dah lama dok usha kat sini...xleh nak beli gak...sbb limited space kat umah...umah kami sgt2 comel ok..Kisah benar nie...semua benda nak kena cari dlm small scale jer..kalo besau..xde ruang berjalan kaki...hihi....pastu...cita2 my abang...nak sofa...tp nak yg sofa bed....aduss....merata dok usha...carboot, gumtree, ebay, freecyle etc...sebut jer laa apa2 sumber yg ada...rata2 size besar gaban!!! bukan sbb kami memilih tapi size mmg x sesuai..even utk umah baru pun......last2...dah rezeki....smlm...terjumpa laa sofa bed...sesuai dgn keluasan umah kami yg cute miut itu...& masa yg sama....tabung sofa pun dah mencukupi...ditambah dgn harga promosi yg cun..tutup mata...BELI je laaa....maka kami mengangkut lah 1 biji nie kat Ikea smlm...amazingly berjaya dimasukkan ke dalam hatchback megane kami yg ayu tu!!! Yeahh....maka ini lah SOFA yg PERTAMA kami :D

9 comments:

fahmi said...

xsabar nak g rumah baru..
jom2!!duit tiket dah ada dah.hehehe

Wan's Family @ Southampton said...

wah! ade sofabed bestnya, rumah sini kecik kan,kene betul2 cari yg sesuia. dulu kami pun ade beli set sofa, tapi last2 bg kat freecycle je, sayang sgt,masalah pintu rumah kecik ni la.so,sekarang takde nyer nak menghias2 rumah..tggu balik msia:), rumah parves hias pun sama je, keh keh:p
setuju sgt2 durra,kami pun mmg set nak beli brg sume tak perlu hutang, memeningkan kepala je (kecuali kete n rumah la, xmampu la den kan):D

durra abd razak @ kocikin... said...

Mat Pin....
waaahh..dah ada blog nampak ;)
good....meh ler...dekat jer KL-London tu ;) C u next year little brother =)leh kita jalan2 lagi kat carboot tu...

durra abd razak @ kocikin... said...

Ani,
hehehe...jgn ler gitu..malu I tau..org lain dh berzaman merasa ada sofa...kwang..kwang..mcm apa jer kan ke'excited'an kami :D
Betul..mmg kena cari furniture yg small scale kan Ani..heheh..jgn hias apa2 umah si parvess tu..buang karan jer..hihihi...kang dia claim dia punya :P silap2 nampak cantik..dia naik rent lak..

InsyaAllah, kalau niat kita utk elak dari berhutang, Allah permudahkan urusan...hati pun senang tiap2 akhir bulan ;) berbelanja secara hemah..chewaah..

princessGarnet said...

our first sofa, bapak beso n berat, 30 pound pakai lagi sampe skarang hehehe..
durra, ikea pnya skim hutang up to 36 months, 0% installment, i tell u hahahaahaa

durra abd razak @ kocikin... said...

Chek misha...
hehehe...kalo leh muat umah ok ler tu ;) ini umah sekangkang kambing je...huhuhu...
waahh....nnt nk g umah korang..mesti cun mcm ikea's showroom kan :) tunggguuuuu

Min said...

kami ada sofa gak durra... tapi tuan umah punya... hehehe!

princessGarnet said...

nak balik mesia, jangan lupa sound, nanti aku siap bawak geng kompang hahahaha..
jemput-jemput datang teratak buruk kiterang, jangan tak datang tau..

Anonymous said...

Dapat sofa PERTAMA, yay!!

Elok sangat tak berhutang..
Pe-el suami saya pun mcm tu, kalau tv, katil, fridge, almari, maja makan sume tu, jgn lah berhutang. Kumpul duit atau tunggu bonus, baru beli.

Lepas tu, suami akan beli yang betul2 puas hati; tak semestinya mahal, affordable and nice. Yang penting tahan lama sbb katanya kita bukan macam mak2 datin every hari raya tukar2 sofa n meja makan..pakai memang long term punya, selagi tak patah la..

Tu yang tunggu punya tunggu sampai dapat anak kedua baru dapat katil and sofa (selepas 4 tahun kawin).

Sebelum tu, macam Jepun lah juga..yang tak tahan orang tua datang rumah la..depa sakit lutut bersila..hahaha..