Wednesday, May 12, 2010

Apa akan terjadi selepas ini?

Selepas selesai sesi undian minggu lepas....keputusan yg telah dijangka dan menjadi kenyataan.....Hung parliament...maknanya xde satu party pun yg menang majoriti...baik Labor mahu pun Conservative...yg jd kingmaker adalah Lib Dem yg berada dlm kedudukan ke-3...hmmm...semlm baru UK ada prime minister yg baru...dari Conservative selepas kautim baik punya dgn Lib Dem...dan deputynya...of coz laa rakan bersekutu Lib Dem...yg mana in e future akan menyaksikan 'kesusahan' bagi kita2 yg minoriti ini (tu masuk main agenda diorng tau..dont play..play - kata Pua Chu Kang) ...sbb diorng akan letak cap bg non-EU utk kuar masuk negara diorng...so lepas nie...puas ati laa diorng...biar geng2 EU yg banyak buat hal tu masuk ramai2 dan buat onar kat negara diorng (mcm yg tengah berlaku skrng) ..ini kes lembu punya susu...sapi dpt nama laa..version negatif..eh betul x perumpamaan nie...betul laa kot...hehehehe....aku apa kesaah..tp kisah laa gak sebenarnya...huhuhu....personal interest ada kat situ beb....

hmmmm....so lepas nie..kita mintak gomen msia...antar laaa students ke negara2 yg x poyo sgt selain UK nie..lupakan jer lah nostalgic relationship yg kita ada dgn diorng..after all..kita yg kena jajah pun masa tu...n habis semua harta2 karun kita diorng angkut bawa balik sini ( x percaya..contoh terdekat..ada kat Windsor Castle tu)...ikutnya kita dah laa bayar banyak utk tution fees...visa etc..visa punya requirements pun dah mcm2 diorng mintak (mcm bagusss!!)..walhal kita dtg nak bg diorng income...berbanding org2 EU yg sesetengah tu mmg mcm sampah....sorng student msia/foreign...sponsor 3 org student UK/EU ok...just imagine!! kira Msia mmg baik hati lagi especially Msian local universities...(based on my experience, i used to work in one of those IPTAs back then) foreign students bayar extra 1k je dari student kita...yet diorng punya songeh...uuuiiiii....nak jer aku antar diorng balik middle east nun...especially student2 tegar n x reti bahasa tu (mana diorng reti BM daa..kuikuikui)...sabo..sabo banyak2...


Harapnya perubahan kat sini x begitu drastik laa kan....gua nak lepak lama lagi kat sini...InsyaAllah...demi cinta..cita2 dan impian....bukan x mo balik Msia...tapi nak gali dulu apa2 yg patut kat sini...kasi penuh kotak skitt.amik balik apa2 yg diorng pernah cilok dr negara kita dulu..x banyak..sikit pun jadi laa...hahahah (ketawa dgn evilnya)..baru laa balik...(agaknya tu sbb diorng nak ketatkan kemasukan kot...hehehe...) apa2 jer laaah kan...yg pasti...diorng salah diagnose...org sakit belakang...bagi ubat sakit lutut...dlm 5 tahun lagi...baru diorng tau kot...sebenarnya diorang sakit belakang...by that time, it is already too late...i presume...n padan muka!!!

1 comment:

Look87 said...

blogwalking, nice to meet your blog, it is a great n good blog...
please visit me and follow me...
thank you...
and friend greeting