Monday, June 14, 2010

Kisah-kisahnya....

Awas...entry kali nie....panjang..merapu raban....jadi rasa nak go through..silakan...x mo...pun x apa...hehehe...TQ :)


Arinie g jumpa midwife lagi....utk sekian kali gak laa..so far...so good...Alhamdulillah....last 3 weeks, Catherine (midwife) prescribe iron+acid folic tablets utk aku....sbb masa jumpa dia sebelum nie...mmg aku nampak letih+ x bermaya...ye laa kan...bz pindah randah..kemas umah lama..packing brg rumah baru....masuk sehari umah baru...tetamu dtg....jadi dia suh laa aku pi amik tablets nie kat pharmacy....ngan patuhnya..aku amik....tp body aku resist....makan jer...jd kepala pusing...nak pitam...muntah...shivering etc...aduhaiiii......lepas dh 5 hari dok memelepek jer mcm kain buruk...my abang suh jgn makan dah laaa tablets tu...more harm than good...utk aku...abih semua makanan yg makan...kuar...apa kes kan...badan xleh terima...huhuu...

Jadi....aku jumpa Catherine td...citer ler kat dia....dia pun wondering...naper mcm tu...last2 dia pun cakap laa...back to nature laaa....makan makanan yg mengandungi all those vitamins/minerals....rather than taking those tablets....sbb mmg badan aku akan reject....awal2 pregnancy tu...mmg aku amik ngan tekun dan tawaduknya folic acids tu.....smpai minggu ke 18-20 mcm gitu..walaupun...e first 4 months tu...aku mengalami day sickness yg teruk....ku gagahi jua...ecewah....tp lepas tu...badan mcm xleh nak terima...asal telan jer...muntah..flat...pitam etc...so aku stop amik...just meneruskan usaha dgn mengamalkan diet yg teratur...Alhamdulillah...dr mula pregnancy...tekak aku...leh terima fresh milk...buah..sayuran...cuma yg xleh terima...makanan Malaysia..ok..Makanan Malaysia....huhuhu
terpaksa telan roti...salad...all those western/middle east foods.blunt foods..no spicy2 ok....huhuh...even briyani pun REJECT!!! haru sungguh...hehehe....tp skrng dh ok balik :) tp berawas gak....

kenang2 balik laa....patut lah syurga di bawah tapak kaki ibu....mmg menginsafkan pengalaman pregnant nie...huhuhu...Ohhh Ibu...ampunkan laa dosa anakmu ini...yg selalu degil jer :D
tp skrng dh x degil dahhhh...hehehe....org tanya...pregnant best x? hmmmm....payah nak jawab...sbb situasi aku yg complicated...tp part baby berpusing2..tendang2 dlm perut...n bg respond bila kita bercakap ngan dia...tu yg best...selain dpt special treatment dr my abang n org2 di sekeliling..heheh..bab muntah..pitam..x lalu makan..masuk sepital 2-3 kali...dok ward etc...amatlah x best...

so gitu lah...apa aku bebel arinie pun...aku pun x tau...hahaha..sapa nak baca...baca laa...rasa malas...skip jer laa...g tengok World Cup nun...hehehe...sat g nak tengok Italy vs Paraguay...Lagu Italia pun dah bergema tu..terasa mcm dok lepak kat cafe kat Milan lak...pusing2 kat San Siro Stadium, Milano..hehehe....teringat jalan2 kat sana summer lepas....fantastico!!!! Chiaooooo!! Yeaahhh!!! sebelum mengarut lebih lanjut...hahahahahahaha......full stop!!!

4 comments:

Aida Narina said...

Aaaa, sangat suka saya baca entry ini. As what Catherine told you, take good food that contains all the vits and minerals that you need tau kak durra? Btw, baby dah kicking2 eyhhh? Wahhhh, lagi saya teruja :p

durra abd razak @ kocikin... said...

ye ke Aida...walaupun entry kali nie mcm membebel2 jer...hahaha....
tu laa kan...bila pregnant nie lain org lain dia punya peel..in my case...all those multivitamin tables x berkesan laa..

kena makan yg asli gak :)

Yup Aida..baby is kicking vigorously especially during World Cup match!!! hehehe

kakZa said...

Akak dulu masa preg kat Aber, anak ke 2 tu... paling tak boleh dengar,bau, sebut nama even tengok hatta gambar mushroom... terus nak loya dan muntah...heran betul...walhal sebelum preg suka sangat fresh mushroom tu, siap buat rendang lagi...sedapnya...

tapi mujur lepas bersalin ok semula, rugi tu kalau tak suka mushroom... yg tak best teringin sangat nak makan durian...tak patut betul, kesian hubby cari sampai ke Mancester tak jumpa...selalu kat kedai China tu ada... at last, dah masuk full term ada 2 students dr Reading tak silap bawa durian...Ya Allah.. rasa macam tak percaya, agaknya sbb suka sangat lepas baca Quran siap doa..bukanlaah minta durian, tapi makbulkan doa..hehe...tu la Allah Maha mengetahui...huhu

Yg tak best anak ke 2 tu sorang yg taknak makan durian sampai larr ni...bau jer dia dah bising, busuk katanya..bertuah betul anak aku nihhh... hahaha...

durra abd razak @ kocikin... said...

Kak Za,
Tu laa kan...lain org lain peelnya bila pregnant...hehehe...kelakar dengar citer akak...mujur laa skrng nie senang nak dpt benda2 tu kat UK...ironynya, saya xleh nak telan pulak Msian foods...mujur dh ok skrg :)