Friday, August 13, 2010

Kisah perjalanan hidupku.....Muhammad Haikal (Part 1)


(12 Mac 2010~ saya....21 weeks of gestation...selepas saya disahkan menghidap CDH)


(a week earlier, March 2010~tok n mama saya...bergambar depan hospital tempat kelahiran mama saya)


(saya dlm tummy mama saya....Januari 2010)



November 2009~
Saya mula mendiami perut mama saya pada bulan November 2009...berita gembira akan kehadiran saya..amat2 menceriakan mama & abah saya...serta kaum keluarga..ye laa kan..setelah menunggu hampir 5 tahun..mana nyer tak happy kan...mmg mama saya mengalami day sickness yg teruk (hampir ke bulan ke -7)...alahan sepanjang hari ups n downs..Mujur abah saya sangat memahami dan sentiasa membantu dan memberi sokongan utk mama saya...mamam saya pun pelik..kenapa org sanggup buang2 gitu jer anak diorng..opps..tu dh masuk topik lain...back to e story..

Januari 2010~
Hi...inilah saya dlm tummy mama saya..kalau x silap masa tu..saya berumur 12 ke 14 minggu..x ingat lah pulak..hehehe...ini merupakan scan saya yg ke 2..yg 1st..masa tetiba mak saya turun darah dlm minggu ke-8..syukur xde apa2 terjadi kepada saya..minggu ke 16..mak saya kena warded dlm sepital lagi...pancreas bengkak...lagi sekali saya kena scan..asyik2 kena amik gambar jer kan ;) syukur..mak saya ok n xde apa2 yg cronic kat pancreas mak saya..saya pun ok jugak...Alhamdulillah...

Mac 2010~
Mama saya sgt happy...sbb tok, wan, mak teh & paksu saya akan datang melawat kami di sini...Yeaayy!! selain tu...mama akan pergi melawat tempat kelahiran beliau di Aberysthwyth, Wales..mmg impian mama dari dulu nak melawat tempat yg bersejarah tu..sama jugak dgn ton n wan saya..lebih kurang..walking through memory lane gitu ;) mmg planning baik punya....selain jalan2 kat Wales..Midlands n London..sekitar Southampton jugak...

8 Mac 2010~
Saya kena g amik gambar lagi (scan) kali nie sbb umur saya dh masuk 20 Minggu..antenatal scan namanya (scan wajib di UK utk make sure baby in e womb is doing fine)..kira sesi amik gambar saya yg ke 4...mama & abah excited sepeti biasa nak tengok saya...TAPI...keputusan scan..amat memeningkan mak cik sonographer..sbb..diorng nampak something yg bukan kebiasaan.kenapa jantung saya boleh berada di sebelah kanan?? sepatutnya jantung di sebelah kiri chest...tp diorng x berani nak komen apa2..jd referkan ke Fetal Medicine Unit utk next scan saya dgn pakar..walaupun mama n abah saya risau..tapi sbb dh lama planning nak berjalan2 dgn tok n wan..program diteruskan..cuma dipendekkan...dan diorng berharapan yg saya ok..maybe makcik sonographer tu yg silap tengok jer...

12 Mac 2010~
Temujanji kami dgn pakar di Fetal Medicine Unit di Princess Anne Hospital..sebaik sahaja pulang dari Manchester..mama, abah n tok..g jumpa pakar utk re-scan..sebaik sahaja consultant Mr. David Howe selesai scan..kami disuruh masuk bilik menunggu..Mr. Howe datang bersama2 dgn a group of people (dlm 4 org)..berita yg disampaikan..membuatkan kami semua kelu...kelu seribu bahasa...perkara yg mama saya risaukan dari last scan..betul2 terjadi...semua terdiam..bila fetal cardiologists Mr. James bagitau apa yg akan berlaku pada saya selepas saya dilahirkan..mama saya dh mula menangis...abah saya cuba bertenang setenang2nya..sama jugak dgn tok saya...
saya disahkan mengalami Congenital Diaphragmatic Hernia (CDH)sesuatu yg x pernah mama n abah saya tahu...rasa ramai pun tak tahu..or pernah dengar...yg pasti..it is a life treatening birth defect..tu jer yg teregister dlm kepala mama saya...yg lain2 tu..mama saya dah jd blur...

Bila pakar mengesahkan berita berkenaan..mama saya terus lemah longlai...tetambah diorng inform yg peluang saya utk survive adalah dlm 50-60% bergantung dgn perkembangan pembesaran lungs saya..dan jugak ada complication yg lain selepas lahir nnt contoh kena bergantung dgn life support utk breathing dll....mama saya hanya mampu mengesat air mata n sepatah perkataan pun x keluar dari mulut beliau...lepas dapat berita tu..abah saya jer yg banyak bertanya dgn pakar...tok saya pun sayu x terkata jugak...mmg x sangka berita sebegini akan dialami oleh kami sekeluarga....

kami diberi info oleh diorng2 nie..utk maklumat ringkas & lanjut...
info tentang CDH.

Bersambung...............

4 comments:

Min said...

cant wait to read part 2 my dear haikal... semoga Haikal terus sihat dan membesar bagai johan...!

Maneez said...

Durra, baby dah sihat ke? semoga Durra dan suami tabah dan kuat mengharungi ujian Allah.

Madame A said...

Alhamdulillah, things look good for Haikal. It pays to be patient and make doa to The Creator.

Anonymous said...

CDH...1 dalam 2, 500 kelahiran..memang ramai yang tidak tahu congenital disease ni. Skrg baru tau..
Strive to survive for all of you (Bad sekeluarga), everthing will be just fine, especially for Haikal.
All the pray for u Haikal.