Tuesday, August 17, 2010

Kisah Perjalanan Hidupku..Muhammad Haikal (Part 2)



Gambar scan saya yg terakhir dalam tummy mama saya...Mr. David Howe 'sengaja' printkan 4D utk simpanan mama dan abah saya...sebelum nie...semuanya pakai 2D sahaja...ada iras2 muka saya skrng x? hehehe......


Masa mula2 terima berita tentang saya dan CDH..semua org down..terutama mama saya...sukar utk ditelan & sgt2 terkejut...mama saya yg paling down sekali...especially bila baca phrase dlm pamplet yg hospital bagi " CDH is a serious condition. Overall 85% of those diagnosed antenatally may die before or after delivery, but of those with no other abnormalities approximately 50% survive"...selain pembacaan dan penyelidikan dari internet..banyak info yg menyedihkan yg terpaksa ditelan...

for few weeks...Mama saya cuba utk berfikiran rasional...Alhamdulillah...hasil sokongan dan bimbingan daripada abah saya...tok saya serta kaum keluarga..Mama saya 'berjaya' keluar dari kepompong kesedihan..beliau redha dgn ketentuanNya..dari saat itu, mama saya x menoleh kebelakang lagi...beliau sentiasa berdoa..doa..mendekatiNya..dan terus berfikiran positif..sebabnya..abah saya selalu pesan kat mama saya " Apa yg Durra rasa..Muhammad akan turut terasa..sbb korang berkongsi udara yg sama n berada dalam satu jasad yg sama..Jangan lah bersedih..Semua ni Ujian Allah..terimalah dgn redha..InsyaAllah..Allah akan sentiasa membantu...".

Kami sangat2 beruntung kerana mempunyai keluarga yg begitu akrab dan sentiasa memberi sokongan..selain circle of friends yg begitu memahami dan sentiasa memberi bantuan...walaupun...pada pemulaan...ada episod sedih yg mama saya alami (dah diblogkan kisahnya)...bila ada insan yg tidak sensitif dgn situasi yg keluarga kami alami..Biarlah...mama saya pun dah memaafkan mereka...bak kata pepatah...Unless you have walked in my shoes,you cant understand my pain..
Oleh sebab tu..serik....mama dan abah saya mengambil sikap berdiam diri..they really kept it to themselves..dan hanya mereka yg akrab sahaja yg tahu situasi ini...

Lepas scan penentuan...kes saya telah diberi perhatian oleh pihak hospital...saya perlu discan selalu...selang 2-3 minggu...mama n abah saya bawa saya g hospital..x pun..mama saya jumpa midwife..diorng monitor perkembangan saya...saya pun dah lupa berapa kali "gambar" saya diambil..hehehe...mmg mama saya boleh buat koleksi gambar saya dlm perut laa lepas nie ;)

Alhamdulillah...setiap kali saya discan...keadaan masih statik...dan tiada perubahan..pada diorng..its a good news...kedudukan masih sama....my heart has moved to the right side of the chest(wrong side)indirectly taking over the right lung space, all of my stomach & some of the intestines ternaik ke atas..taking over the space of my left lung..mmg agak complicated masa mula2 mama n abah saya dengar...walau secanggih mana teknologi, pakar x boleh nak tau akan kadar perkembangan lungs saya..Subhanallah...

Selain perkembangan pembesaran paru2 saya yg terganggu...diorng risaukan akan kemungkinan adanya abnormalities yg lain (x perlu disebut di sini) ..jadi diorng nak buat ujian amniocentesis terhadap saya..amik sedikit sel dari badan saya..Tapi..mama, abah n tok saya mmg sgt2 x bersetuju..Biarlah..cukup 1 berita sedih yg diterima...mama saya pun sudah boleh terima segala apa yg berlaku...
Selain saya...amniotic fluid mama saya pun menjadi important indicator akan kesihatan saya....sbb kes2 mcm saya, fluid tu selalu nya akan lebih (excessive) dari keadaan normal...which is not good...menandakan..saya x menggunakan oksigen dgn baik waktu dlm tummy mama saya...sehingga ke saat terakhir..keadaan statik..tiada tanda2 internal organs yg lain ternaik ke atas (liver..kidneys) yg mana akan membuatkan keadaan yg sedia complicated semakin complicated..Subhanallah..walaupun..ada ketikanya amniotic fluid mama saya sedikit terlebih dari normal level...

Apa yg mama saya buat utk menceriakan diri? selain membaca Quran..berdoa...mama saya melupakan kisah kesedihan beliau..dgn membuat perkara2 yg menghappykan diri..mcm makan (mama saya suka sgt makan buah2an..n minum susu..hehehe)..menulis blog...jalan2...shopping n lepak2 dgn kengkawan baik Soton.. :) & musim World Cup 2010 aritu...sama2 tengok bola dgn abah saya...hehehe....Abah saya pun sama jugak...selain mendekatkan diri dgn Allah..beliau mengisi masa dgn cuba menceriakan mama saya..pergi main bola etc...Walaupun diorng dua nampak ceria..tapi jauh di sudut hati..Hanya Allah sahaja yg Mengetahui yg betapa diorng risau akan saya....La Tahzan (Jangan bersedih)

Dalam tempoh 4 bulan sebelum saya dilahirkan...antara tugasan rasmi mama n abah saya ialah berulang-alik ke hospital dan klinik...macam2 org yg diorng kena jumpa...macam2 info jugak yg diorng terima...satu team perubatan telah diaturkan utk menyambut kelahiran saya...mama dan abah saya juga telah diberitahu oleh pihak hospital apa yg bakal berlaku selepas kelahiran saya...sekiranya saya hanya dipinjamkan sementara oleh Allah..satu lagi perkara pahit yg terpaksa ditelan oleh mama dan abah saya..kat sini, mmg diorng direct..dah keje diorng...selain diberitahu sekiranya jodoh saya masih lagi panjang dan segala kemungkinan yg akan berlaku disebabkan paru2 saya yg tidak normal...dua2 senario diberitahu....Alhamdulillah..mama dan abah saya telah bersedia dari segi mental dan physical..utk kedua2 senario..redha dan tawakal...walaupun jauh di sudut hati, mereka berharap yg terbaik utk saya...............

Bersambung..............................

3 comments:

Min said...

You are our hero, baby Haikal... keep it up my dear! Be strong for your mum n dad...

Sumaiyah said...

Ketabahan seorang Durra dan kuatnya seorang Haikal..
Kesusahan dan kepayahan di rasai..pasti ada sinar cemerlang di hadapan untuk kalian sekeluarga..your story really inspired me to be stronger..

Anonymous said...

Teruskan usaha dan be optimist! Seperti kata pengunjung yang lepas "tahniah Bad kerana menjadi dahan yang kuat untuk Durra dan Haikal berpaut dan berteduh".
Ujian Allah itu berbeza-beza dan ia merupakan cara Allah menunjukkan sayang dan hikmah kepada hambaNya.
Ambil tahu info2 CDH sebagai info sahaja, ketentuan adalah daripada Allah jua. Live life to the fullest.