Wednesday, August 18, 2010

Kisah Perjalanan Hidupku...Muhammad Haikal (Final Part)

Sebaik sahaja saya keluar dari tummy mama saya....diorng terus proses saya tanpa berlengah-lengah lagi :) Info: 16 July, 2010, Jam 11.05 pagi, Princess Anne Hospital, weight: 3kg....


Sabar jer laah...mcm2 tiub n wayar diorng letak kat saya....tapi untuk kebaikan saya juga...saya perlukan bantuan pernafasan.....Masa tu, mama, abah dan tok saya hanya mampu melihat diorng2 nie 'menyelamatkan' saya....Alhamdulillah....diorng nie lah yg menjaga saya sepanjang penginapan saya di situ....diorng nie sangat2 baik.....


Ini lah pertama kali mama saya dapat 'bonding' dgn saya...our moments....walaupun x sampai seminit...tapi saya cam mama saya ;) kerr....hehehe.....nak lama2 pun x boleh...ramai sangat orang kat keliling kami...abah saya sibuk dok amik gambar....diorng pulak...sibuk uruskan saya..


Saya......setelah selesai 'diproses' oleh Neonatal Unit team.....bersedia utk dibawa ke 'rumah sementara' saya....Neonatal Unit....kat sana diorng kata...semua telah tersedia...itu yg terbaik utk saya...buat masa tu....jadi terpaksa saya mengucapkan bye2 kepada mama, abah n tok..utk sementara waktu....



Walaupun mama saya masih lagi letih selepas bertarung nyawa hampir 8 jam pagi td.....tapi disebabkan dia rindukan saya...malam tu jugak, mama n abah saya datang menjenguk saya....walaupun terpaksa naik kerusi roda...masa nie...diorng baru bagi saya ubat lalok...sebabnya..diorng kata..saya tarik2 semua tiub2 n wayar2 kat badan...hehehe...rimas, x selesa n sakit...nak x nak..kena gak diorng bagi saya ZZzzz.....sebabnya saya memang x boleh bernafas secara sendiri lagi....




Alamak....gambar saya terbalik lah...hehehe...mesti mama saya malas nak pusingkan....Nie gambar saya...selepas beberapa jam dibedah....Alhamdulillah..Pembedahan berjalan lancar...mmg saya sangat penat dan letih waktu nie...




father & son bonding moments...abah saya tukarkan nappy saya...yeaaah...tapi waktu nie...saya masih x berapa nak sedar.....x silap..hari ke-3....agaknya banyak kot ubat lalok yg diorng bagi kat saya....Mama saya masih menginap di Burley Ward...jadi..kalau dia larat...dia akan turun n melawat n lepak kejap dgn saya...abah saya pulak...berulang-alik...utk uruskan hal di rumah dan juga kami.....tapi abah saya suka datang waktu malam2...kat sini...parents boleh kuar masuk 24 jam.....tempat nie tempat utk baby2 yg perlukan medical attention 24jam..mcm saya...


Saya.....masih lalok..........


2 hari selepas saya kena operate....saya kena jaundice n stitches saya ada infection...jadi diorng bagi ubat plus anti-biotics....saya lalok lagi....hehehe....


Masa nie saya terjaga kejap.....pastu saya tertido balik.....walaupun bilik tu bising dgn pelbagai bunyi mesin n peralatan...tapi saya tetap leh tido...semuanya...gara2 ubat yg diorng bagi kat saya....tu tangan mama saya :)





Ohh yaa...nie Untie Asmah...beliau baru jer sampai dari Malaysia dgn anaknya..Untie Asmah kawan baik tok saya....datang melawat saya...masa nie kalau x silap..hari ke-7...tiub2 yg complicated tu...diorng dah reduce secara perlahan2...Alhamdulillah...saya pun menunjukkan progress yg memberangsangkan...Masa nie, mama saya dah di dischargekan dari Burley Ward...



1st time diorng pakaikan baju utk saya...Yeahh....comel x saya??? hehe...masih lagi di Neonatal Unit....tapi saya dah lepas critical stage....Jadi saya dipindahkan dari Nursery 4...ke Nursery 1...Masa nie mama saya nak breastfeed saya....sebelum nie..saya minum susu melalui wayar..


Alhamdulillah...berkat doa semua orang....saya semakin pulih....masa nie....lagi beberapa hari sebelum saya dipindahkan ke Transitional Care Unit...yg mana...mama saya perlu tido kat situ dgn saya...utk belajar cara2 penjagaan saya bila saya boleh balik ke rumah nanti.....Muka saya tengah jem...hehehe.....


15hb July- jam 3.00 pg...air ketuban mama saya pecah...jadi mama saya dimasukkan ke Princess Anne Hospital (PAH) walaupun xde tanda2 contraction..Langkah berjaga2...sementara tu, mama saya diberi 2 jab steroid yg bertujuan utk menguatkan lungs saya..sempat lagi mama saya mencuba kasut Clarks yg diorder & jalan2 sekitar Burley Ward, PAH...hehehe....sabar jer laa kan :P

16hb July- jam 2.00 pg...dah sudah sampai masa utk saya keluar..mama saya dibawa ke Labor Room 5...abah n tok saya on e way ke hospital...sementara tu..team Neonatal Unit pun telah diinform..Labor room tu jadi tempat persinggahan ramai org..By the time, 5 pg...ada 11 medical people dalam bilik tu, x termasuk family saya..crowded gak laa bilik tu....Mama saya bertarung nyawa utk melahirkan saya...beliau pun dah x kisah..n amik pot..sapa yg ada dlm bilik tu...1 team uruskan mama saya..1 team lagi get ready tunggu saya keluar (Neonatal Unit)..2 incubator telah tersedia menunggu...

Jam 11.05 pagi- Alhamdulillah...Akhirnya saya 'bersedia' utk menghadapi dunia luar....Uwaaaa....saya mengeluarkan 'suara emas' saya.....sebaik saya keluar dari tummy mama saya....diorng terus potong tali pusat saya..tanpa berlengah masa...team Neonatal Unit terus 'menguruskan' saya....pada kebiasaannya..akan ada cuddle time antara ibu dan anak...utk saya dan mama saya...tiada cuddle time...sebabnya saya perlu segera diberi bantuan pernafasan....saya sempat 'berkenalan' dgn mama saya x sampai seminit (mama saya pegang tangan saya) sebelum saya dibawa pergi ke Neonatal Unit..............utk observation..mama saya datang melawat saya malam tu...tp diorng bagi saya ubat lalok..ZZzz....
17hb July-
Jam 10.00 pagi: Mama dan abah saya telah diinform oleh surgeons team yang mereka akan membuat operation utk membaiki DCH saya...sungguh cepat...hasil pemerhatian diorng, saya telah bersedia utk melalui operation berkenaan..Jadi mama & abah saya turun ke Neonatal Unit utk berjumpa dgn mereka2 yg berkenaan utk briefing session dan menandatangi dokumen kebenaran...mama & abah saya telah diberitahu, sekiranya lubang diaphragm saya besar..perlukan tampalan dari sel ba alif ba ya..sbbnya sel berkenaan yg terbaik dari segi perubatan dan selnya serasi dgn sel manusia...dan mereka tidak akan sesekali berkrompomi dgn isu keselamatan...Dari segi Islam, perkara ini diharuskan...operation dijangka mengambil masa sehingga 3 jam...

Jam 1.00tgh: Alhamdulillah...selesai sudah pembedahan ke atas saya....saya mmg x sedarkan diri....Zzzzzz....lepas nie adalah masa pemulihan bagi saya.....
Antara Hikmah2 di sebalik Ujian:
1. 5 tahun menunggu....dan saya ditakdirkan lahir di negara asing....Syukur...kerana kes saya diketahui awal..dan pihak berkenaan dapat membuat persediaan rapi menyambut kelahiran saya...selain saya mendapat rawatan yg terbaik di sini.....
2. Rawatan terbaik yg diterima...dan semuanya adalah PERCUMA....kalau ikutnya memakan ratusan ribu termasuk rawatan susulan...kat US..costnya dalam USD250k...Maha Suci Allah..Maha Pengasih lagi Penyayang....
3. Neonatal Unit, Southampton Hospital merupakan antara yg terbaik di UK..the nearest units are in London, Oxford and Bristol..Allah berikan kemudahan..di mana jarak rumah kami dgn hospital hanya 10 minutes drive...Alhamdulillah...
4. Lubang besar yg disangkakan di diaphragm saya...Allah tunjukkan KekuasaanNya...ianya slit yg tidak memerlukan tampalan dari sel Ba Alif Ba Ya..hanya memerlukan jahitan untuk menutup slit berkenaan..sesuatu yg menggembirakan surgeons team dan semestinya...semua...Subhanallah..selain itu...saya bebas dari abnormalities yg lain..perkara yg sangat2 pakar bimbangkan.....
5. Walaupun perkembangan lungs (paru-paru) saya hanya 40% daripada normal baby yg lain...tapi Allah berikan saya nikmat untuk bernafas secara sendiri..tanpa perlukan bantuan oksigen mcm kawan2 CDH yg lain...cumanya..saya ada sedikit semput....dan perlu mengambil few medication bagi membantu sistem penghadaman saya....InsyaAllah...lungs saya akan membesar mengikut peningkatan usia saya nnt..InsyaAllah...walaupun saya berkemungkinan tidak boleh aktif dalam sukan lasak..but its ok...banyak lagi sports yg boleh saya cuba ;)
6. Sokongan padu daripada keluarga dan sahabat handai..terutama Doa....Alhamdulillah....Allah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang....Doa itu senjata orang mukmin....
Sesungguhnya, dalam Ujian yg Dia berikan...terdapat banyak nikmat yg dikurniakan...Selagi kita tidak berputus asa...Dia akan sentiasa ada untuk membantu hambaNYa.....Rabbi Yassir....

Terima kasih tidak terhingga di atas doa..ingatan...kata2 semangat dan positif yg kalian berikan kepada kami sekeluarga...Semoga Allah membalas segala kebaikan kalian...InsyaAllah.....

15 comments:

Anonymous said...

Ya Allah..Allah Maha besar...Alhamdulillah semua selamat...aku xsabar nak baca kisah ko ni sampai abis durra...akhir nyer aku tau ape yg terjadi...fuhh....hebat dugaan yg diberi....ko terpilih utk ujian ni..semua ade hikmahnya...moga ko lebih tabah...harap semua nya akan selamat..InsyaAllah...Amin..--Ruhaida,UPM,Malaysia

durra abd razak @ kocikin... said...

Ida...
Alhamdulillah...critical stage dah lepas...lega dpt luahkan apa yg terbuku selama nie... :)
Thanks for e doa...InsyaAllah..selagi mampu..ku tabahkan diri ini :)

Min said...

Haikal sayang...

selamat berjuang sayang... dihadapan terbentang pelbagai lagi ujian kehidupan untukmu dan ibu bapamu. semoga kita sama2 berjaya dalam perjuangan kehidupan di dunia ini ye sayang... semoga kemanisannya akan sama2 kita kecapi di akhirat kelak...

Musliyana said...

salam kak dura..

Ya Allah...mmg sgt kuat ibu dan anak..InsyaAllah..Diyana doakan yg terbaik untuk akak sekeluarga...Moga bby haikal cepat kuar wad and riang spt kanak2 lain kelak..Amin

Neny said...

anak ko lahir2 dah seketul...sikit lagi mesti bertambah2 tembam...mudah2an dia terus membesar dgn sihat & cerdas..bagaikan JOHAN!

Lati Andy said...

Durra,

Sememangnya Allah amat mengetahui segalanya....

Dek kerana itu lah...Allah biarkan kalian menunggu 5 tahun kerana hanya DIA yang tahu masa yg sesuai untuk kalian...pastinya...jika korang berada di malaysia...belum tentu lagi support diberikan sepenuhnya seperti di UK...itu blum citer lagi pasal cost...Durra sgt bertuah!!! :D

Love you so much Durra...take care of yourself and Haikal...I must go visit you guys one day...:D

Renee Hanifah said...

salam haikal....this is auntie rinie, yur mom's best buddy....every moments we share together...bitter n sweet moments...auntie harap haikal cepat2 sembuh n jadi kuat seperti mama haikal....

Renee Hanifah said...

hi haikal...this is auntie rinie...yur mom's best buddy...i hope u will be as strong as yur parents esp yur mama....we shared together all bitter n sweets moments...you are really a great fighter...

Anonymous said...

masya-Allah, amat menyentuh hati melihat gambar2 muhammad haikal, semoga muhammad membesar menjadi anak yg soleh. Bergenang airmata membaca kisah muhammad. Mmg southampton hospital is one of the best, i can never forget the team in PAH. May Allah guide them to the right path. Mmg ALlah is the best planner. Please pass my kisses and hugs to your baby... Thanks for sharing. I just had excess amniotic fluid in my recent pregnancy, tapi the medical team here didn't say anything about it. Alhamdulillah baby saya sihat, though had a pretty prolong jaundice, (i was scared of liver infection), but alhamdulillah up to this day, she's growing well. Take care, and may you and baby have speedy recovery.

Anis izyan Abd Rahman said...

comellll nyerrr
sgt comellll yaAllah
semoge akak dan anak akak berada dlm keadaan sihat
smoge anak akak cepat sembuh dan riang gembire mcm baby2 comel lain~

Anonymous said...

Salam Kak Durra,
Actually tak bape tau sangat pasal cite ni, ade gak tanya kat Mak Ngah Ipah tp dia cite brief je. Syukur kehadrat Ilahi atas segala RahmatNya.Baby Haikal mmg comel & InsyAllah semua akan OK. Zuniffa doakan yang terbaik utk Kak Durra, Baden & Haikal. Bila nak balik Malaysia? Bertambah la anak sedaraku... Hope that I can be as strong as you...Lots of Luv, Zuniffa, PJ

Anonymous said...

Alhamdulillah semuanya dalam keadaan yang baik kan..
Ramai di kalangan kita merancang ingin bersalin dengan dikelilingi saudara terdekat terutama ibu supaya senang waktu berpantang dan segala-galanya kerana semua berdekatan dengan kita sedangkan Allah lah Perancang Yang Maha Hebat, menghantar akak untuk bersalin di UK kerana Dia Maha Tahu, apa yang hambaNya perlukan di kemudian hari (kepakaran dan kemajuan perubatan yang menjadi sebab musabab penjagaan kesihatan Muhammad yang cukup baik di sana).
Maha Suci Allah...
Seperti pengalaman saya jugalah, merancang untuk membuat sesuatu, ingin melaksanakan sesuatu, tetapi perancangan Allah Maha Hebat, rancangan saya terhapus dan Alhamdulillah perancangan Allah memberikan apa yang sebenarnya kita PERLU bukan apa yang kita MAHU. Saya bahagia dan tidak pernah berhenti berharap untuk terus ceria, tersenyum melalui hari-hari yang mendatang kerana kita tidak tahu bila pula kita akan berhenti senyum, ceria dan bahagia.
You story really inspired me..
Soalan ini kalau akak keberatan nak jawab pon tidak mengapa.
Just nak tahu, Muhammad mendapat FOC untuk semua rawatan kerana lahir di situ atau Bad adalah student atau akak adalah warga kelahiran UK?
Terima kasih banyak2.
To Muhammad, sebab cerita anakanda yang membahasakan diri saya itu, saya ini..memang touching..Aunty termimpi-mimpi dukung2 Muhammad semalam..hehe

durra abd razak @ kocikin... said...

Neny~yeahh....tu kena minum milo tu esok2...besar bagai Johan..hehe

Lati~ He Knows e best for us...Alhamdulillah...

Rinie~nnt kita balik Msia...kita lepak2 skali ngan Untie Rinie yer...TQVM my dear friend...

Anis dear~InsyaAllah...Ameen...thanks for e doa :)

Zunifa~thanks for e doa...balik msia tu...hmmm...payah skitt laa nak jawab..Haikal x fit nak travel by flight..kena tunggu smpai doktor dia kata OK...

Dearest Anonymous...
kalau nak citer selanjutnya..please email me at kocikin@yahoo.com...nak gak berkenalan....

kak chik zetty said...

Durra n baby haikal...
tabahnya kalian dan betapa agungnya kekuasaan Allah...kun fa ya kun...Allah makbulkan doa hamba yang diuji, berkat kesabaran, nikmatnya tidaklah dapat diungkap dengan kata-kata...tahniah durra di atas kebahagiaan yang telah dikecapi...moga semua yang terbaik untuk kalian..

kak chik zetty said...

Durra n baby haikal...
tabahnya kalian dan betapa agungnya kekuasaan Allah...kun fa ya kun...Allah makbulkan doa hamba yang diuji, berkat kesabaran, nikmatnya tidaklah dapat diungkap dengan kata-kata...tahniah durra di atas kebahagiaan yang telah dikecapi...moga semua yang terbaik untuk kalian..