Thursday, August 26, 2010

Teringat pulak....

Kampung......sebelah abah.....rumah putih peninggalan nenek......bawah pokok asam nie dulu...ada buaian gantung...nenek laki buatkan....bila raya2...bahagian depan sebelah atas tu lah...kitorng semua buat solat raya...kira gathering laaa tu :)



Buka posa kat rumah kami kat Bandar Tun Hussein Onn....masa tu..Aiman baru jer lahir....n first time raya tanpa wan...hmmmm.......Najjah pun x kawin lagi...Mek yah pun dok ngaji lagi...Arief tukang amik gambar...


Sungguh cepat rasa masa berlalu.....lagi 2 minggu Ramadhan akan meninggalkan kita...adakah kita masih berpeluang menemui bulan yg penuh Barakh pada tahun depan??? Moga Allah panjangkan lagi usia kita dan diberi kesihatan yg baik..Ameen...


Tetiba lak ptg2 gini...aku teringat kenangan2 dolu2....terutama mereka2 yg tersayang yg dah tiada...hmmm....aku nie mmg agak sentimental sebenarnya...wpun..luaran kelihatan agak cool (hehehe...nie kes rasa sendiri nie) aku sentiasa terkenang2 jer...waktu2 mcm gini...nak2 summer pun dah ke penghujung...terasa sejuk nak mai balik...masa tu laa aku teringat betul kat Malaysia....waktu lain tu...kurennggg skitt...hehehe...( nie pus kes x sedar diri gak) :D


Especially bulan posa+raya..apa yg aku paling teringat yer? :


Berbuka & bersahur dgn abah, mama, adik2 n kaum keluarga...kalau penghujung bulan tu...balik kg n bukak posa ramai2 kat rumah tok.....isshhh.....suasana tu yg teringat sgt tu...


~Suasana nak balik berhari raya....walaupun highway compom jem...tp...paling aku suka...masa nak pack2 brg2...pastu...dlm keter.....bila selamat sampai kampung....


~Hari raya itself for sure!!! ramai2 berkumpul kat rumah tok...pakat2 kalut nak guna bilik air...pastu beratur nak amik duit raya....dan semestinya...solat sunat Aidilfitri....


~Ziarah rumah kaum keluarga............kuar rumah dari pagi...smpai le ke petangnya....


~Main mercun n bunga api...nie masa zaman kanak2...aktiviti wajib nie.....hehehe....ayam pun leh jadi manga...


Gitu lah serba sedikit...imbauan kenangan yg menusuk jiwa...iskhhhh.....agak2nya...aku sempat lagi x nak beraya mcm gitu lagi....Generasi yg tua pun...ramai yg dah xde...Aku berharap n berdoa...supaya dapat jumpa mereka2 yg berkenaan....Ameen...Nak balik raya OOoiiiii.....huhuhu....tahun nie...teringin lak nak balik raya....sabo jer laaa.....

Oraits....cukup dah laa terkenang2 & tersyahdu2 petang2 nie..kang x sempat buat keje lak si kecik tu bangun....Taaaaaaaa :)

2 comments:

aishah said...

Biasalah kita bila tak dapat nak sambut bersama barulah terkenang2. Aku raya kat sini tahun ni. (Yeay!). Dah planning nak buat ketupat rendang lengkap. Insyaallah.

durra abd razak @ kocikin... said...

betul tu chah....jadi selagi ada peluang utk menikmati suasana tu bersama family...just enjoy it..
Nampaknya..aku raya kat sini lagi laa tahun nie..hehehe..x dapek nak menolong ;)