Wednesday, September 1, 2010

Grrr.......

Hari nie....aku mmg geram betul laaa dgn GP aku...sebelum nie...aku ada citer pasal GP aku yg sgt 'bertuah' alam tu...GP atau pun general practitioner atau pun doktor peribadi...mmg satu amalan biasa di UK...di mana setiap org akan diletakkan di bawah GP yg kalau apa2 hal berkaitan ngan kesihatan, kita akan g jumpa GP yg telah ditetapkan tu....

Al-kisah, aku punya GP terdiri dari sepasang suami isteri...yg suami Dr. P n yg isterinya Dr. C...suaminya ok sgt2...aku suka lagi jumpa ngan Dr. P...tapi yg problemnya...Dr. C...sebelum nie aku ada citer perihal Dr. C nie yg mcm malas nak jadi doktor jer layaknya..lebih suka lepak kat kaunter klinik tu..mula2 aku g klinik tu...aku ingat Dr. C tu assistant klinik...lama2..baru aku tau...yg dia GP kat situ...sebelum nie....banyak kali berlaku insiden yg menunjukkan betapa 'malas' dan x competencenya Dr. C nie...TAPI.....

Kes arinie...aku mmg angin gak laa 1 badan...ngan hari yg agak panas gak laa..pastu ditambah ngan keletihan x cukup tido semlm....dgn puasa lagi...huhuhu...sabar banyak2 Durra....Gini...Muhammad punya prescription medication dah nak abih...jadi kena laa g GP...nak mintak prescription slip utk amik ubat Muhammad kat pharmacy...nak mintak slip tu pun 1 hal...makan masa sejam lebih..walhal aku rasa x susah mana pun...Kau leh print jer dr computer..pulak tu...klinik mmg xde org langsung masa tu...Ok laa..aku pun g laa meronda2 ngan Muhammad kat area Portswood..sebelum nak dpt slip tu...

Bila dah dpt slip, aku pun..menapak lagi ke pharmacy...kena tunggu lagi 10-15 minit lagi nak tunggu pharmacist cari ubat...bila dh dpt ubat...pharmacist tu tanya...siapa yg nak pakai ubat nie??? aku cakap laa...Muhammad punya ubat...pharmacist tu terkejut...Aikkk...naper budak kecik...makan ubat utk org dewasa??? aku blurr...bila aku tengok balik kotak ubat tu...Isshhh...nie utk org dewasa...so diorng kata..aku kena g amik slip lain..yg tulis...khas utk budak kecik....sekali lagi aku kena g klinik balik....smpai klinik..dh nak dekat kul 5 ptg...aku cakap laa...ubat nie salah....sbb kat sepital pun..diorng bg yg dose utk baby...n aku ada amik sekali last 2 weeks...dpt utk infant gak....assitant tu cakap...betul laa..Dr. C cakap mcm gitu...aku argue...mana boleh....lepas bertekak kejap....dia pun g jumpa laa si Dr. C nie...Dr. C siap turun bawah...aku argue lagi...dia cakap..dia nak g check balik...naik atas bilik dia...aduss....last2 dia turun ngan slip cakap...harap2 kali nie betul...adulaaa....mujur laa betul...aku mmg geram jer....

Moralnya....kalau kau x mau jadi doktor...g jer laa dok kat umah tu..biar jer laa laki ko jer yg jaga klinik tu....kalau silap2 bagi ubat/nasihat...leh mati anak org....aku mmg jem betul laaa arinie...ngan kisah GP aku ....yg mengong...n budus tahap gaban tu...kalau sekali jer xper laa..tp tiap2 kali..kalau terkena ngan dia....mmg hampehhh....membuktikan...betapa..x layaknya dia jadi GP...so...sila laa dok umah diam2...aku yg x amik medic pun...leh jer bg nasihat...kalau takat mcm kau bg nasihat tu..print jer dr internet...huhuhu

p/s: sorry laa...arinie...harinie namanya hari melepas geram...GGrrrrrr :)

5 comments:

Min said...

hehehe! memang tak competence! ada jugak kat UK negara maju ni... sabo je kan...

Anonymous said...

Assalam Durra, next time cuba call and ask for Dr P before pi GP. It works in NCL, tak tau pulak kat Shmpton. Unless depa keja shift... kena make appointment dulu kot, pilih hari yg Dr P bertugas. salam sayang untuk Muhammad..
@sintok

Anonymous said...

Waaa..ini betul nye marah..sabo je ye..mujo puasa kan..
Tapi memang patut marah pun..bende melibatkan keselamatan..bagi ubat salah/ dos dewasa/ etc..
Dr. C tu dah nak sampai umo pencen kot..tu sbb macam malas2 je..
Macam staf gomen sini lah, agak2 1 tahun sblm pencen tu, mengulor la dia..suruh buat apa pon tanak..
Bila suruh "saya nak pencen dah tahun ni".
Senang je cakap "Baik awak pencen skrg lah".
Hahaha..attitude la kan.

durra abd razak @ kocikin... said...

Wsalam K.Awie...
tu laa kan...mmg asyik terkena jer ngan Dr. C...next time mmg nak buat yg mcm akak suggest tu...so hows life...lama x borak kan kita nie..apa2 pun..take care yer

durra abd razak @ kocikin... said...

Min...
mmg pun..nak jer cakap...Dr. C kalau x minat..dok umah diam2..g gardening jer kat belakang umah tu..hehehe...

Mmg marah ..bengang pun ada...mujur mama Haikal nie reti gak nak bertekak ngan omputih nie...kalau main belasah jer...hmmm...mintak simpang...isshh sabo bulan puasa nie :D