Tuesday, November 23, 2010

GG







Dah 3 minggu berturut2 aku mengadap dentist gara2 gigi gerham atas kiri aku berlobang...1st appointmnet tu kira emergency...jd dentist tu buat temporary filling jer...sbb kata beliau gigi aku tu dh xleh diselamatka dgn hanya tampalan...dentist tu suruh aku buat root canal...or e simplest explaination is proses mematikan urat gigi demi menyelematkan gigi...ok x explaination aku...hehehe...nak lebih lanjut...korang google jer apa itu root canal ok ;) atau pun...tanya lah dgn dentist korang...


mula2 aku ingat...aku dh register ngan panel dentist kat sini..rupa2nya selama nie..aku xde penal dentist...huhuhu...jadi 2nd appointment aku..utk buat check up ngan bakal panel dentist aku tu...x baper jauh dari rumah aku.....Alhamdulillah...so hasil check up kat situ...aku dpt senarai panjang dental treatment yg aku kena buat..


1. root canal

2. impression etc

3. crown

4. scale and polish


so smlm...appointment aku yg ke-3..proses root canal..masa buat..xde laa rasa sakit sgt..sbb dia bg ubat bius kan..cuma aku rasa pipi/mulut aku kembong jer mcm ikan buntal..hehehe...lepas balik umah 2-3 jam pastu..baru terasa berdenyut2..huhu...saakiittt....mmg kena telan painkiller..baru ok..skrng nie dok terasa skit2 lagi...jadi next week...ada follow up treatment lagi utk gigi aku nie...istimewa sungguh gigi nan sebatang nie...nie 1st experience aku dgn root canal..2-3 hari sebelum jumpa dentist..mmg hati rasa berdebar2 jer...huhuhu...


Point kat sini...naper lah awal2 ada lubang aritu..aku bertangguh2 nak jumpa dentist...dekat 1/2 tahun gak aku teragak2 nak jumpa...idak..xde laa complicated sgt treatment nie...Point lain yg amat2 melegakan...semua tu F.O.C...kat sini...kalau kita pregnant..kita akan dpt maternity exemption certificate...kita punya medical n dental expenses ada PERCUMA...dari mula pregnant sampai laa setahun selepas kita bersalin...buat masa nie...aku dpt lagi laa F.O.C tu..smpai bulan 7 tahun depan...Alhamdulillah..jgn tanya aku kenapa diorng bagi free...tu semua gomen diorng yg tetapkan...pada diorng....kebajikan rakyat no.1...


Utk baby pulak..diorng dpt free treatment..smpai umur diorng 18 tahun...mmg banyak membantu sebenarnya..especially kalau anak kita mmg perlu amik prescription drugs yg berterusan....utk kes Muhammad...dia kena amik Gaviscon Infant 6 kali sehari...1 kotak ubat tu dh dekat 4 pound...dia perlukan 5 kotak sebulan..at least 20 pound dh selamat kat situ...x citer lagi bab2 rawatan susulan dia dgn sepital lagi kan...tu lagi lah...


Jadi...citer panjang2 nie..sebenarnya..nak citer kisah gigi jer...hehehe...x sabar pulak nak tunggu diorng polish gigi ni ;) oraits...kengkawan jgn ler ikut contoh saya yg segan nak jumpa dentist...sayangilah gigi anda... :D

5 comments:

Min said...

huhuhu! min dah nak abis maternity exemption tu. tapi mcm ada perlu jumpa dentist ni... alamak!!! mawaddah will be 1 in 2 weeks!!! yeay! Alhamdulillah...

durra abd razak @ kocikin... said...

Min...
rugi laa x guna cert tu..sempat lagi tu ada 2 minggu...durra ingat nak pulun habis2 repair gigi...hehehe...
Alhamdulillah..Mawaddah dah nak masuk 1 tahun... :) yeaayy...

iman said...

khidmat kesihatan kpd rakyat uk bagus la, baby sampai umor 18thn ek. rezeki haikal tu.. cayala haikal, boleh cepat membesar dgn sehat dan kuat!!..

Wan's Family @ Southampton,UK said...

sakitnya, tatutttt la durra!

durra abd razak @ kocikin... said...

Abi/Ummi Iman..
Yup thats what taxes are for...utk kebajikan rakyat!! Alhamdulillah..rezeki Allah bagi :)

Ani..
hehehe...mmg atuuutt...tp kena pi jugak..idak...xleh kunyah makanan...huhuhu...aakitt...