Friday, November 19, 2010

Hehehehe.....

Sudah jatuh timpa tangga..ataupun series of unfortunate events...x smpai 2 minggu kejadian cermin keter kami kena pecah....keter lak kena tarik ngan polis...hehehe...tp incident ke-2 adalah salah sendiri...so terima n tadah jer laa kan ;) kalau kat Msia...police xde laa particular sgt bab2 UK driving license, insurans keter, road tax etc...tp lebih concern dgn speeding pemandu2..sbb best bab nak menyaman2 nie....tp satu hal gak...pemandu2 msia nie..ramai betul yg teringin nak jadi pemandu formula F1...sabo jer laaa kan....

Tapi kat sini..semuanya perlu ada bila rasa2 nak pegang stereng tu...pakej lengkap gitu..hehehe.....xleh main hentam kromo jer nak bawa keter...Jadi, sapa2 yg jd pemegang lesen keter Malaysia..hanya valid utk digunakan dlm tempoh setahun from e date of arrival in the UK...jadi..lepas tu...mmg WAJIB amik/ada UK driving license..ada negara2 lain punya driving license leh terus diconvert ke UK punya..tapi utk kita..yg Msia punya...mmg xleh convert..atas alasan...cara kita bawa..merbahaya...based on accident statistic in Malaysia...tu jer diorng punya conclusion utk menidakkan kita punya lesen utk diconvertkan ke lesen sini...full stop!!

Perghh...punya laa panjang lebar aku punya mukadimah kan...pointnya satu jer....aku ada UK driving license...tapi my abang...baru bercadang nak amik...tp nampaknya..polis sini lagi cepat bertindak..jadi dh salah tu..mmg salah lah kan...ini bukan kes membuka pekung di dada sendiri...tapi lebih kepada ingatan kepada diri sendiri dan kengkawan2 lain..sharing is caring ok.....

huhuhu...kiranya xde rezeki laa tu...jadi keter kena tarik simpan kat garage polis hari sabtu...kena g balai..buat report..saman etc...isnin baru g amik (kena amik sbbnya Selasa sini Raya...mcm mana lak nak g beraya kan )..dah xkan laa free2 jer pi amik...mesti kena bayar...mmg xde rezeki laaa kami utk bulan nie..melayang lagi GBP150..pergh..berpeluh gak nak kuar duit tu...1/2 bulan belanja duit dapur tuuuuu.......

skrng tunggu lak surat cinta dari polis...minimum denda..GBP60..harap2nya...dpt yg paling minimum laa hendaknya...for e time being...aku jadi fulltime driver..merangkap fulltime housewife jugak ;)
Kalau ikut hati...malas gak ada keter nie...mcm2 nak kena fork out...tp pikir balik..convenient...lega balik..wpun..boleh jer nak travel by public transport...tp kira2 balik...lagi jimat pakai mobil sendiri...especially...jimat masa...so...pakai jer lah keter ;) biasalah tu..kekadang unforseen circumstances happened.....bila? di mana? hanya Allah sahaja yg tau...for sure...pasti ada sesuatu yg terbaik yg telah ditetapkan utk kita, yg kita x tahu...Wallahualam...
Jadi..ceria2kan diri seperti sedia kala...tu semua hanya sedikit kesenangan yg Dia tarik :D

2 comments:

iman said...

ketat gak undang2 UK sana ek. kat jepun pn mcmtu gk, kena amik lesen diorg baru diterima.
Sabo kak wa, rezeki kat tempat lain tu.

durra abd razak @ kocikin... said...

waahh iman dh siap smpai jepung dah ;) tu laaa sham..kat sini mmg ketat..serba serbi termasuk laa aweks2 nya yg mmg suka pakai baju ketat2 (hehehe...kuar topik laa pulak)