Thursday, November 25, 2010

Sungguh..saya terharu..Iskhh..Iskhh..



Lupa lak nak story pasal kisah nie...kejadian berlaku on e way aku nak g jumpa dentist..this time i took bus ride...sbbnya risau kalau2 lepas treatment....aku sakit n xleh nak drive balik...jadi aku pun naik laa unilink bus (bus University Southampton)...Appointment kul 1.30pm...aku dh siap2 kuar rumah 5 minit sebelum kul 1...to make sure that i arrive at the clinic on time. Bus pun sampai dlm kul 1.05pm...aku dgn confidentnya naik lah bus tu...so nie conversation aku dgn bus driver berkenaan:


Me: Hiya..Good afternoon...One way ticket please( sambil bagi note GBP10 sekeping)..dgn bagi senyum yg manis sekali...


Driver: Im sorry...i dont have any change...would you like to buy the 10 days passes for GB11.50 instead...(sambil tunjuk kad)


Me: Ohh its ok...coz i dont travel that much...i just need the one way ticket please...(masih lagi boleh tersenyum)


Driver: I dont know what's happening today..everybody kept on giving me GBP10 notes (sambil bawa kuar segumpal duit 10 pound dari poket dia..sambil dok tunjuk2 kat aku) or else...you have to gamble by giving me the note and hoping that I'll get the change by the end of your journey...Or...you need to buy the card (10 day passes yg berjumlah GBP11.50 yg aku mentioned earlier)..or you have to step down....


Me: terdiam jap...Hmmm...this is the only money i have...& i'll be late for my appointment...(sambil2 dok menyelongkar syiling dlm dompet..ada sepound jer...aku perlukan lagi sepound...huhuhu...tiket tu harga GBP2..kalau nak beli kad tu pun..aku short GBP1.50..camno ek...huhuhu...terasa kegelabahannya dah..kalau tuurun bus...compom laa aku lepas aku punya appointment)


Driver: dok membebel apa ntah lagi...aku dh x amik pot dah apa mamat tu cakap...


Tetiba....terdengar satu suara dari luar bus..masa tu pintu bus x tutup lagi....


Suara: How much does she need to buy the ticket????


Driver: 2 quids.....i have no change to give to her....or else..she has to step down...n wait for another bus....


Suara: I have few shillings...(sambil makcik tu kuarkan coins dlm GBP1.50 ke arah aku)


Me: Blurrr kejap.....Are you sure you want me to have it?? (sambil tengok muka makcik tu dgn penuh x percaya)


Suara: Yeah...or just take it...or else you will be late for your appointment....(sambil terus suruh aku amik duit dia..sambil menyua tangan dia suh aku amik duit tu)


Me: huhuhu...aku terkedu x terkata...tp sbb driver tu dh mula tunjuk muka x puas ati...aku pun...amik lah GBP1 coin tu...sambil cakap...Its all i need...thank you very much...you are really kind...i owe you...God bless you...


Suara: no its ok...today is your day..have a pleasant day love.....(dgn senyum yg tercomel skali makcik tu bg kat aku)


Me: aku terus cakap tq..tq banyak kali..lepas bayar...n malas nak tengok dh muka driver tu..amik seat...sambil tengok kat makcik tu kat tingkap....Dia masih senyum n siap bye2 kat aku lagi....huhuhu...


Mmg mengharukan betul lak peristiwa yg aku alami tgh tu...aku masih x percaya...dlm semua benda kena bayar....tetiba aku tengah desperate giller...ada insan yg sudi membantu....utk makcik yg baik hati tu...budi anda ku kenang jua...kalau terjumpa kat Portswood..InsyaAllah saya x akan lupa makcik comel......n kalo boleh nak belanja minum lagi.....Jadi..tgh tu..aku berjaya sampai dgn selamatnya ke destinasi...Alhamdulillah...she really made my day....my makcik angel....
Sungguh saya terharu ok..iskh..iskh..iskhh...

8 comments:

Neny said...

ye, ada je mat/minah salleh yg still baik ati yg x mengira bangsa dan agama. Dan diorg ni pon bila ditolong, sgt2 la appreciate mcm kita bg seguni emas...aku penah bg org tua bayar dulu kat kaunter sbb kesian tengok dia..dia punya la ckp thanks mcm kalau boleh nak cium aku :)). I'm sure u have done so much good deeds that u also received a good deed as well...as people say " what goes a round comes around"

Wan's Family @ Southampton,UK said...

durra!!!!!!!!!! Sungguh terharu!! sgt2..maybe sbb bc durra nyer writing, mcm nak kene turun dr bas je (part tu, dah sedih tu), tiba2 dtg penyelamat, ohh Alhamdulillah..so durra leh jumpa dentist dgn gumbiranya:)

durra abd razak @ kocikin... said...

Neny,

betul...aku pun setuju ngan pendapat ko..masih ramai yg berhati mulia kat dunia..membuatkan aku rasa betapa bestnya kalau dpt tolong org Neny mcm makcik tu tolong aku..sense of appreciation tu yg mahal skali...smpai skrng aku masih dok cari2 makcik tu kat area rumah aku..dgn harapan..aku leh repay her good deeds... :)

durra abd razak @ kocikin... said...

Ani...

terharu bangat...serious..kalo leh peluk makcik tu..mmg nak peluk..huhu..tu laa...masa tu mmg desperate x ingat laa...kiranya makcik tu..knight of my shining armor..yeaahhh... xoxoxoxo

Ahmed Razman said...

masa kat liverpool dulu, jadi jugak kes macam tu, tambang sepound tapi ada duit sepuluh pound pastu driver takde change

so driver tu kata takpelah, tak payah bayar. bila dah sampai destinasi kita try nak kasi sekali lagi maklumlah sepanjang perjalanan tu mesti driver tu dah ada change tapi dia still insist tak nak duit jugak sebab dia dah kasi free tadi

tapi tak lah terasa nak peluk driver tu sebab dia mamat...hehe

durra abd razak @ kocikin... said...

Razman...

ehehe..kang korang peluk2 kang..jd kes lain laa pulak ;) tp driver bas aritu..garang laa..siap suruh turun lagi..sabau jer laa..tp sbb makcik comel tu ada..leh laa saya jumpa dentist ngan selamatnya ;) yeaahhh

Min said...

syukur sangat kan... bantuan Allah tu datang dalam pelbagai bentuk... moga kita juga menjadi mereka yang sudi membantu insan lain di waktu mereka susah...

Min said...

terharu cik min...