Friday, March 11, 2011

dia kembali....

(sumber photo: google)



baru lepas jer tengok kisah earthquake yg melanda negara kiwi...pagi2 td buka bbc news...tergamam sat tengok kisah negara matahari terbit dilanda eartquake yg turut serta dgn tsunami...tengok video2 kat berita...really brought shivers down my spine....siap sekali ngan goosebumps...Maha Suci Allah...secanggih mana pun teknologi manusia dpt buat...tapi dgn kuasa air....air yg kita dok minum...mandi....sekali datang seangkatan..kuat sungguh kuasa air....terbalik habis semua...bangunan..kereta..kapal..org...sekali tengok mcm dlm citer2 US yg suka sgt nak potray mcm mana negara diorng dilanda bencana...aliens attack...x pun...suka sgt nak konon2...org luar attack diong...paranoid sungguh!!! apa2 pun....takziah kepada mangsa2..semoga mereka tabah menghadapi ujian besar ini....sedih....


I have few friends who are living in Japan at e moment...sama ada bekerja..belajar....praying for their safety....termasuk those yg ada dekat kawasan persekitaran...Im also praying for the safety of my families..friends...rakyat Malaysia....yg termasuk jugak dlm ring of fire itu....Minta Allah selamat mereka semua dari dugaan ini...Ameen.....Kasihanilah kami ya Allah.....


Dunia semakin lanjut usianya..........teringat kisah Rasullah 'terjumpa" dgn seorng perempuan yg sgt tua...bongkok...bila dia tanya oleh Baginda...perempuan berkenaan mengatakan diri beliau adalah...Bumi.....aku pun dah ingat2 lupa kisah tu...tp terbaca kat somewhere...kalau sapa2 pernah jugak terbaca...correct me please if im wrong ok....


till then............Selamat Hari Jumaat............

4 comments:

Anonymous said...

Salam Kak Durra,
Memang hebat dugaan yang melanda Jepun tu. Yang paling teruk pada saya adalah kebocoran loji nuklear mereka.
Teringat pula kesan radiasi bom atom Hiroshima yang sehingga kini masih dilihat kesannya pada generasi manusia (cacat/ defects/ gene abnormalities)...
Bangunan mereka telah dicipta untuk menahan gegaran sehingga bbrp skala richter (saya terlupa exact number) but then Allah Maha Kuasa, hanya berbeza sedikit decimal point sahaja, habis semua ranap.
Tentang perempuan bongkok yang Rasulullah s.a.w jumpa semasa perjalanan Israk Mikraj itu adalah dunia. Kata wanita tua itu, "saya adalah dunia, yang telah pun semakin hampir kepada kehancuran (kiamat)..nak dekat hujung2 nyawa dah"...
Tapi, kebanyakan manusia sekarang seperti masih terus mengejar dunia, seakan-akan tiada penghujungnya kan...
Semoga kita semua dilindungi Allah dan tidak tergolong dalam orang2 yang Istidraj.

Salam Cuti Sekolah Kak Durra.
~Anis Azhar Rahman~

Min said...

Moga kita semua menjadi hamba yang sering mengingati mati. Tak dapat byg waktu kejadian tu mak cik2 yg dok masak kat dapur tetiba bunyi siren n seterusnya rumah mereka diterjah arus air yg sgt kuat entah dr mana dtg... Subhanallah!

durra abd razak @ kocikin... said...

Wsalam Anis...
thanks very much for e info...dh ingat2 lupa dh citer tu...
tapi mmg sedih bila tengok kemusnahan yg berlaku kat jepun tu..especially bila tengok bab kehilangan mereka yg tersayang...x dpt bayang kalau berlaku kat kita..salute bangsa jepun mmg kuat semangat n tinggi budi bahasa...wpun bukan Muslim..tp tingkah laku diorng...menyatakan sebaliknya...akak kagum ngan diorng..

durra abd razak @ kocikin... said...

sedih kan Min....bila mula2 tengok kat news tu...siap nampak ada pakcik tua cuba lari masa tsunami tu datang lagi...kecik jer nampak pakcik tu lari bila 'ombak' tu smpai...mati tu mmg pasti...