Friday, June 17, 2011

Kisah di petang hujan gerimis

ooh yaaa....kali nie......kisahnya begini :

situasi: di suatu petang...hujan gerimis...kelihatan....sebijik van...seorng lelaki yg istimewa ( yg berkerusi roda) sedang menunggu seorng wanita....iyer..seorng wanita yg sedang berusaha dgn gigihnya...MENUKAR TAYAR KERETA beliau...di suatu kawasan parking lots...betul2 sebelah dgn main road...laluan utama kenderaan dan manusia2....

kebetulannya: sebuah kereta hijau...masuk...dan nak tak nak...kena parking kat situ...sbbnya...itu rumah mereka.....hehehe....

tuan kereta hijau turun...wpun demam...dan kala itu hujan rintik2 turun...dan bertanya...apa yg beliau boleh bantu...(x kan laa kau nak buat x tau kan....sungguh x patut...kalau blah jer dr situasi tu...dan terus menuju ke rumah)...wpun sebenarnya...tuan kereta hijau..mmg suka sgt membantu org ;) dan selalu menasihati isteri beliau...perlunya amalan bantu-membantu ini.....maka...berlalulah...isteri dan anak beliau yg turut demam...masuk ke dlm rumah..dan tinggallah si suami di luar..info yg diperolehi dari wanita yg sedang memegang tayar ganti....beliau sudah berada di situ...hampir 45 minit.....

setelah selesai urusan....

situasi di dalam rumah:

isteri: abang....kesian kat laki bini tu kan...x kan xde org nak offer tlng tukar tayar diorng?? pelik...

suami: eh....lelaki yg duduk kurang upaya tu...bukan suami dia laa...xde kaitan langsung...mamat tu passerby....

isteri: Ooooh...xde kaitan? passerby jer? abih tu...naper dia dok tunggu kat situ....

suami: mamat tu cakap...dia tolong teman n bg moral support...since dia x punya upaya nak physically tolong minah tu...kasi moral support pun jadi lah....

isteri: Ooooh........sungguh x sangka....(dlm kepala...mcm2 yg dok pikir...)..dlm ramai2 manusia yg lalu-lalang kat situ....insan yg sebegitu yg sanggup nak tolong minah tu...wpun dia tau...dia xleh nak bantu apa sgt pun....Ohhh.....(terasa sesuatu menusuk dlm hati)...



"Dan janganlah kamu memalingkan wajah dari manusia dan janganlah berjalan di bumi dengan angkuh, Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang sombong dan membangga diri" Surah Luqman: 18

No comments: