Thursday, December 15, 2011

Kecil2 jadi kawan...

Sebahagian kerosakan.....


Tempat bermulanya kejadian.....





23hb November......



kecil2 mmg jadi kawan....tp bila besar...mak aiii...x terlawan jadi nya....akibat sedikit kelalaian...kisah yg aku sokmo baca kat newspaper...betul2 jadi kat diri sendiri...Syukur sesangat je hadrat Illahi sbb diberi kekuatan dan ilham di waktu kejadian berlaku...dpt mengelak dari kejadian yg sgt2 tragik....lepas nie...mmg xleh main leka jer aspek keselamatan...Fire blanket is a MUST ok..kengkawan semua....back-up plan kalau kejadian begini terjadi...kena ada...mana tempat simpan kunci...etc...xleh pandang ringan OOooo...




Aku bersyukur kami 2 beranak selamat lari kuar dari rumah dgn selamatnya....terima kasih kepada jiran yg sgt cekap memanggil bomba...selain tindakan pantas dari pihak berkuasa....x smpai 5 minit...2 biji keter bomba...2 biji ambulance...dan 2 biji keter polis smpai kat depan halaman rumah...huhuhu...mmg 1 scene yg amat suspend serta menyesak jiwa (ntah baper banyak asap hitam telah ku sedut..pun aku x tau laa during the run away process)...mana x nyer...dlm bangunan tu ada 10 unit rumah...very e bahaya Oooo...kalau api tu merebak...Syukur MH ok lepas diperiksa oleh health officer..walaupun smpai skrng dia masih phobia dgn bunyi bell atau bunyi siren (sbb bila kejadian berlaku...fire alarm trigger..bunyi kuat giller!)...walaupun...dapur ku 1/2 terbakar....huwaa....tp apalah sgt nilainya ngan nyawa yg selamat serta segala hikmah sebalik kejadian...lepas nie...sapa2 nak amik aku bercakap pasal langkah2 mencegah kebakaran...dipersila....i will do it F.O.C...sharing is caring :) ahaksss.....




Terima kasih jugak kepada semua yg memberi sokongan dari segala segi...jasa korang hanya Allah sahaja yg dpt membalasnya....Ameeen...Memang sgt2 terharu.....Allah bagi Ujian...tapi dlm masa yg sama..Allah limpahkan RahmatNya....rezeki yg x putus....Alhamdulillah....


Harap2nya...insurans dpt cover banyak...Ameen.....semoga Allah permudahkan segala urusan....


6 comments:

Anonymous said...

Salam kak Dura,
Aiseh, lama tak apdet tiba2 cerita sedih la pulak..
Anyway, alhamdulillah semua ok, except dapor yang hitam tu( baca: kuat sgt masak ni)..
Kenapa sampai terbakar ni?
-Anis Azhar
p/s lupa nak bagitau, lama tak jengah blog sbb saya bersalin. It is a baby girl! Alhamdulillah.

@dik-nick said...

alhamdulillah.. kak ra n family selamat.. sabar byk2

Lati Andy said...

Ya Allah Durra!...syukur sumernye selamat...itu hari rumah Azura...ya allah musti panikkan?

Canner bole jadik gitu? acu cer sket...

durra abd razak @ kocikin... said...

Anis..
Congrats on ur new born baby...mesti comel...tp camner nak tengok ur new baby yer ;)
Biasa ler tu Anis...rajin sgt masak ler tu smpai kekadang lupa...dapur dh tutup ke lom (tambah dapur letrik..mana nak nampak api..huhu)

durra abd razak @ kocikin... said...

Ul...
thanks for e doa... :)

durra abd razak @ kocikin... said...

Lati....
Alhamdulillah...mana yg terbakar tu..xleh buat apa..tp nyawa yg penting :)