Tuesday, January 24, 2012

Hidup dan pilihan...




Life is all about making choices...gitu ler dlm bahasa omputihnya.......apa yg kita buat...apa pilihan kita...semuanya terletak pada budi bicara memasing...waaaa...why do i sound so serious??? hehehe...saje jer laa..ptg2 mcm lebam gini...while browsing through status2 org kat fb..memasing yg kita 'baca'...apa yg kita tulis pun...pasti org leh 'baca' pasal kita...ada yg positif...which i like very much...bukan saja org tu lift-up dia punya spirit...kita yg share baca msg dia pun...secara x sengaja...terkena ion2 positive beliau...kamsahaminda...maceehhh..toche22...




tapi ada gak part yg x baper best...baca yg status berciri2 negatif gitu...tau ler memasing ada hak nak tulis apa kat fb tu...tp jenis2 status mcm gini....aku kurang gemar skeet....kalau once in a while nak venting out perasaan tertekan tu...aku leh terima..aku sendiri pun buat...tp kalau dh tiap ari dok tut..tat..sana sini...kita kat sini pun x senang nak baca...paling x leh terima...kalau gaduh laki bini...korang gaduh senyap2 dah ler...xyah nak citer 1 world kan...iskhh..iskhh...kita yg baca nie pun naik segan...tulun laa..tulun....i want my day to be a bright sunny day....walaupun in reality...UK weather sokmo gloomy...kan..kan...


berbalik pasal pilihan....senang citer...pada perkiraan aku...kita yg menentukan hari kita berakhir ngan positif atau sebaliknya...regardless of what ever happen in between..ini aku belajar ngan Stephen Covey..suka aarr...mamat nie pakar motivasi ...dlm erti kata lain...nak kuar rumah...sekali hujan...bila dh hujan...tetiba tayar pancit...mesti terasa emo kan...jadi pengkahirannya...perlu ke kita emo smpai ke tengah malam...marah kat tayar yg pancit tu...habis kita marah suami kita..anak2 kita..kawan2....gitu ler to make story short...kita laa yg buat pilihan...nak terus emo..atau pun..biar ler..tayar dh pancit...tukar tayar jer laa..baju basah..ganti baju baru lepas tu..kan..kan...Habis rasa nak naik angin..pi amik ayer semayang..solat...x pun baca Quran...tengah2 angin...Istighfar bebanyak...senyum jgn lupa yer ;)
gamak dh susah sgt...mintak org sebelah tolong gegarkan kepala tu skeet...kasi kuar ion2 emo x tentu pasal tu...hehehe...

Kenapa penting untuk sentiasa positif? ini aku cakap pasal diri sendiri lah kan..as a self-reminder:

1. membuatkan aku rasa bersyukur dgn segala kurniaan yg Dia dah bagi...dulu aku skit2 nak jammed..skit2 nak marah...not good..not good..ahaks...it is a bad habit...u know...

2. menghargai hari-hari yg aku lalui...menghargai org2 di sekeliling...yg membuat hari kita best...yeaaah....rasa best jer...ahaks..walaupun...banyak yg x best...tp selagi hidup....kena lah best kan diri...esok mati...kisah lain lak dlm alam lain tu...huhuhu...

3.haaaaa....itu rahsia kepada keremajaan tu...bila minda positif....1 badan terasa auranya..dan terus memancar2 di muka...cheche...mcm jual produk MLM lak..promote jgn x promote...hikhikhik...ayat x leh blah!!

oraits....sekian terima kasih...

p/s: model 2 org kat atas tu...ion positif saya...sayang mereka!!!

2 comments:

Anonymous said...

Slm Kak Dura. Saya pun memang anti betul kalau orang letak status yang membuka aib sendiri ni. Tambah kalau bab gaduh laki bini. Kes macam ni bukan je kita adik beradik ipar duai berprasangka, tapi mak ayah yang moden (baca: ada fb, hehe) ni bila baca status macam tu, mulalah mandom/ kecil hati je. Tu belum masuk masuk bab nangis2 sedih.
Satu lagi kalau yang dedah2 aurat. Depan kita elok saja tutupnya, tapi bila kat FB, masyaAllah...tak tau lah apa yang nak dipertontonkan. Mungkin ada sisi gelap, but then, simpan sorang2 lah! Kang kalau 'unfriend', family (baca:ipar duai) kita pulak!

Nway, setuju juga yang kita memilih aura kita setiap masa. But then, ia memerlukan latihan yang intensif kan.
People who love u most always hurt u most. So, aura negatif selalunya berlarutan dengan harapan si 'dia' berubah.

Pilihan di tangan kita, saya rasa sesekali kita perlu ber'hati kering' untuk terus positif.

`Anis Azhar`

durra abd razak @ kocikin... said...

Askum Anis..

Totally agreed with your points...FB mmg kalau salah guna..porak peranda hidup...tp banyak gak kebaikannya..omputih cakap.."dont hate the player..hate the game" lebih kurang mcm tu laa kot ayatnya..hehehe..

Yup..it is true..mmg memerlukan latihan serta kesungguhan utk merubah diri ke arah positif..InsyaAllah..kalau niat kita murni..Allah sentiasa membantu hambaNya yg sentiasa memohon pertolongan ke arah kebaikan...

Cyiyok..cyiyok..mari kita menceriakan diri :)