Wednesday, January 25, 2012

Memori

Kami dan menara karat ;)


Mannheim...sila abaikan traikh tu yer...
hahahaha...aku x reti nak set date...al-maklum digicam pinjam


Opppss....gambar nie sgt nostalgia....tengok muka aku yg sedikit ciwi tu (sgt..ciwi)...hehehe...sbbnya..tu lah "1st" time aku g lepas dari benua Asia...masuk benua Eropah...mmg x mimpi langsung nak sampai!!..tahun 2005 kalo x silap ker 2006?? errk..conpius jap....tu pun rezeki my abang..dpt ikut dia g outstation kat Mannheim, Germany..Alhamdulillah...sokmo dok dengar bandar Mannheim jer...dari mula dia study...dah jodoh kot..bila masuk keje pun...co lama dia hantar g situ gak..asyik2 kena tinggal sesorng jer masa tu...diorng punya HQ kat situ...

Dpt ler aku merasa naik kapal terbang lebih dr 14 jam (sgt x best experience masa tu..bueeekkk!!) dan rezeki x disangka2...sampai gak kota Perlis..oppss Paris...naik bas dari German smpai ler ke Paris..jarak naik bas..mcm dr KL-Kangar...tp masa tu..digicam x mampu nak beli...tu pun pinjam dari sahabat aku Ida Hisham..maceeeh Daaa....

Seyes aku cakap...culture shock tu (x malu nak ngaku...agak 'perak' laaa gak aku masa tu)...hahaha...ye laa..awak mana pernah g 'oberseas'...dok berangan..tau2 dpt smpai...haissshh...xleh lupa betapa terkejutnya..smpai Frankfurt Airport..masuk toilet diorng..aku masuk semua toilet...ngan harapan..ada paip air..smpai kesudah x jumpa satu pun!!! hahaha...kuar balik..tengok my abang dh tunggu...naper lama sgt..aku ckp..macam mana nak basuh!!! dussh...my abang tergelak kat situ..aduaiii...mmg ler xde!!! lepas tu..beliau menerangkan..teknik2 bersuci bila mana dlm toilet xde paip...hehehe...smpai mati aku xkan lupa kisah tu...hehehe...

Dari situ..aku buat kesimpulan...org german sgt serious...diorng jarang nak senyum n mesra ngan org luar..bandar Mannheim sgt unik..lepas kena bom WWII...diorng bina bandar dlm code Chess...betul2 petak2...aku suka naik autobahn diorng...hehehe...oh dan pretzel yg enak bangat!!! org paris...hahaha..aku x tau nak differentiate..sbb ramai org luar dr org Paris..yg pasti..Paris kotor!! nak cari toilet sgt susah...huhuhu...tp..senibina..sgt superb...i like...selain tu..butik LV sgt ramai org.....hehehe (x beli..tp tunggu boss my abang shopping)..

ohh yer...pengalaman smpai negara org...bila dh dewasa..buat aku kagum..betapa luasnya bumi Allah...banyak gak benda aku dpt belajar...Thanks Allah for giving me these precious learning experience in life...kira terbukak mata sekali ngan minda...cyiyok..cyiyok...

5 comments:

Heida said...

aku rasa seperti nak balik semula ke tahun 2005 tu..

durra abd razak @ kocikin... said...

Daa...

bestkan waktu tu....syiok sgt... :)

Anonymous said...

Seronoknya..nanti boleh la ajar cara bersuci bila takde air tu..tayammum ke?
Bukan apa, saya ada berkesempatan pergi Bangkok, 2 tahun lepas. Perjalanan 2 jam, touch down Suvarnabumi Airport, teruslah meluru ke toilet. Selesai hajat, waaaaa...paip takde tu!
Hahaha..panik kejap. Last2, flush n flush, basuh guna air yang di-flush..Same goes to the dewan seminar..kene bawak botol air kecik beb..
~Anis Azhar.

durra abd razak @ kocikin... said...

Anis...

betul teknik awak tu Anis...nie saya punya alternatif..ikut rankingnye..hehe

1. botol- option yg paling cun...so make sure..sokmo ada botol air dlm beg..

2. tisu basah- yg baby wipes tu sgt2 membantu..andai kata darurat..leh buat tisu basah sendiri...buat dlm 3 ketul...so leh guna ngan selesa..mula lap tisu kering..tisu basah.n last settlekan ngan tisu kering..

3. teknik flush tu...mmg tahap2 kritikal..bila dua teknik kat atas tu xde...saya pun pernah alami...mujur ingat mak saya pernah pesan..dia belajar dr org Tabung Haji..

so far..tu teknik2 yg ada...lepas nie leh share lak cara amik air sembahyang waktu kritikal... ;)

Anonymous said...

Thanks Kak Durra for the sharing.
Bab ambik wuduk pon nanti bolehlah ajar,hehe.
Tapi masa kat Bangkok, sukarnya sbb takde paip air bawah, yang ada hanya kat sinki, so time nak basuh kaki tu seksa sikit. tapi tak sempat seksa lah. Alhamdulillah Allah mendengar permintaan saya mohon dipermudahkan. So, ada makcik cleaner nampak saya ambil wuduk, terus ajak saya ke tempat dia mebancuh sabun untuk lap lantai. Sangat selesa.
~Anis Azhar