Thursday, June 7, 2012

4 tahun yg penuh kisah...Part 1

Sebelum pembaca2 semua mula membaca entry aku kali nie...a soft reminder...apa yg aku tulis, adalah pandangan aku sendiri terhadap hidup..jika ada yg kurang rasa selesa atau kurang setuju..itu adalah hak masing2..maaf dipinta in advance...with due respect, we have our different perspectives of life...and I do respect others as well though I might differ in certain aspects...rambut sama hitam, hati lain2 kan ...ahaks..

Entry ini juga lebih kepada luahan hati insan bernama Durra..yup I have been in this foreign land/though it is my place of birth for 4 years...how time flies...sedar x sedar, datang sorng, lepas tu berdua..n bertiga..suatu evolusi dalam hidup yang sangat ketara serta nikmat hidup yg x dapat diluahkan dgn kata-kata...Alhamdulillah...perjalananan kembaraku ke sini juga, mendapat restu serta sokongan padu dari abah, mama dan kaum keluarga yg lain...kembara ku ke sini juga dgn niat yg baik iaitu menemani my beloved abang menimba ilmu..selain aku juga mengambil kesempatan yg ada untuk menambah ilmu dan pengalaman hidup along the way....bukanlah datang sini untuk bersuka-suka atau pun melarikan diri dari tanggungjawab terhadap kedua ibu bapa terutamanya serta keluarga yg lain...pergi kami dgn restu mereka malah sokongan yg diberikan x berbelah bagi, menguatkan keazaman untuk berjaya meluap2...supaya pulang dgn kejayaan..InsyaAllah...Takbir..Allahuakbar!!

Dalam kembara 4 tahun ini jugak, Allah telah memberi begitu banyak pengajaran hidup yg aku rasa sgt banyak lebih dari sepanjang hidup aku selama nie (serious x tipu...banyak sungguh ups n downs)...Selain dapat berjumpa dan berukhwah dgn mereka2 yg aku consider seperti keluarga...susah senang hidup di perantauan ni, diorng lah menjadi tempat kami bergantung harap dan bantuan...No wonder, my parents have circle of best friends yg sampai ke hari nie sanggup bersama mahu ketika senang dan susah..friendship was formed during their early days in Wales...dari parents turun sehingga ke anak2..i have a sister that i never have..i have aunties and uncles yg mcm family sendiri...Alhamdulillah..I truely thanks my parents for their special friendship with those special persons...

Kisah Muhammad Haikal yg banyak merubah diri aku...begitu banyak sekali pengajaran yg aku dapat...pertamanya, kepadaNya kita patut mengadu kepadaNya baik dalam kesenangan hatta dalam kesusahan..keduanya, pengalaman ini mendekatkan aku kembali kepada Pencipta...selain banyak merubah pandangan aku pada kehidupan...banyak kesan2 positif yg aku dapat. Alhamdulillah...terutama dari kawalan emosi dan minda..i think i am much positive nowadays..hilang dh semua baran2 tu ;) ...yg pasti, aku sgt bersyukur kepada Allah sbb memberi aku persediaan ini sebelum menghadapi keadaan yg lebih berat dari itu..iaitu kehilangan Ibu tersayang dalam keadaan yg mengejut...kurang2 aku dapat menerima ketentuanNya dalam keadaan hati yg penuh redha walaupun kesedihan ini akan dibawa sampai ke akhir hayat..

4 tahun juga, Kau bagi peluang kepada kami untuk meneroka dunia ciptaanMu yg sungguh indah dan penuh dgn kepelbagaian..mengenal kepelbagaian tempat, manusia, makanan, sejarah etc..Dari Paris yg 2 kali berjaya dijejaki..begitu juga 2 kali ke Andalusia yg indah serta penuh dgn sisa-sisa sejarah kehebatan Islam pada suatu ketika dulu..Holland (Amsterdam, Keukenhof), Belgium, German utk kali ke 2 juga dari Mannheim, Frankfurt ke Fussen melawat fairy tale castle of snow white yg sebenar (Neuschwanstein), melalui Black Forest (dari situ rupanya asal citer kek Black Forest)..sehinggalah ke puncak banjaran Alps untuk 2 negera berbeza Austria (Innsbruck) n Switzerland..pengalaman 2 kali berada atas puncak Alps begitu indah dan mempersona ciptaanNya mmg sgt memukau..x lupa kota-kota Italy yg penuh warna-warni kehidupan (Venice, Milan, Florence, Pissa etc)..Serta x lupa ketiga2 negeri di dalam UK yg sentiasa berulang-alik semata-mata bagi tujuan explorasi serta melawat sahabat-handai n kaum keluarga...Kota London yg ulang-alik tiap2 bulan sbb nak amik stock Msia dr geng Bangi (Thanks very much Nadir n Ayil jd kitorng pun UPS) Alhamdulillah...banyak sungguh nikmat yg Kau beri..yg mana suatu masa dulu...aku mmg x pernah terpikir akal mampu menjelajah ke tempat2 asing ini...InsyaAllah...next destination Mecca...Ameen...

Tapi, 4 tahun juga...ada trade off di situ...Obviously, i never been far away from my family since I was little (ye kecik2..i manja ok..ada sedikit pengakuan di situ..wpun I am the eldest..hehehe)...sekolah menengah pun...after being far from them for 1 year..I moved from federal boarding school to state boarding school which only takes 45 minutes journey by bus (dgn menggunakan authority nenek..hehe..aku cicit sulung kesayangan)..yup..I was homesick...n most of all, i was concerned with mama's heath and my abah was being secretive (konon2 x mau ganggu my study)....hehehe...though i lived in dormitory..but whenever I missed my family, I just hoped on the bus together with other students 'balik hari'..n tomorrow morning, took the bus back to my school as if there was nothing happen..hehehe..plus every weekend, 'paksa' parents aku dtg melawat kat sekolah..sabar jer laa kan..

I was always lucky, when my family moved back to Bangi...I just finished my SPM and secured a place in PPP, ITM (Intec, UiTM nowadays)..i still lived in hostel, and bila rindu tu dtg. Just took komuter and balik Bangi selamba!! esok dtg balik...hehehe...Shah Alam- Bangi not that far kan...Takdir Allah, most of my batch cant make it to overseas sbb ekonomi jatuh merudum..n we had privileged to pick our own university be it local uni or private uni..Yeah..i picked UNITEN!! hahaha...n i stayed home...superb!!! i ran the household and helped my parents throughout my Uni days..driver to my mom and sisters n brother. antar n amik mama g ngajar, adik2 g sekolah, tution..just name it..beli barang dapur etc..semua laa jumpa cikgu kat sekolah adik pun masuk dlm job spec.tanya laa bbf aku Chah..sekali ngan dia2 pun tersangkut gak kekadang tu..hehe...i love those days!!! How lucky i am...i managed to be with my parents and family until i was 26 years old and got hitched..pun masih dok dekat jugak dgn parents n MIL..n selang 2-3 hari..adalah muka nie kat No 18...n sekitar Bangi kampung..of coz!!...Rezeki..rezeki..Alhamdulillah...

To be continued............




No comments: