Thursday, June 7, 2012

4 tahun yg penuh kisah..Part 2

sambungan.........

Selain dari hidup jauh dgn mak ayah n family...miss Raya sama2..kenduri-kendara saudara mara, sahabat handai...termasuk termiss my youngest sister wedding Mek Yah disebabkan masa tu aku pregnant Muhammad n keadaan amat lah x mengizinkan...long story short..sakit demam mereka yg tersayang..aku dpt berdoa dari jauh....aku juga x dpt menghadirkan diri untuk menatap wajah2 insan2 yg tersayang sebelum mereka menutup mata...termasuk Tok Aji (mak kepada mama), Ngah Kiah (kakak kepada mama), Tok Wa (adik kepada wan)..selain beberapa auntie2 n uncle2 yg akrab dgn keluarga ku....Semua itu diluar kawalan kita sebagai manusia...aku sgt suka dgn kata2 dari Sahabat Rasullah :


“No amount of guilt can change the past, and no amount of worrying can change the future. Go easy on yourself, for the outcome of all affairs is determined by Allaah’s decree.If something is meant to go elsewhere, it will never come your way, but if it is yours by destiny, from it you cannot flee”Umar ibn al khattab (ra)


bila aku baca kata2 sahabat....hati aku rasa lega n redha....ada benda yg dlm kawalan kita...dan ada banyak benda...kita dh cuba buat sebaik mungkin...beyond our graps...tu namanya Takdir serta Qada' dan Qadar....apa yg pasti...hidup mesti ke hadapan..apa yg berlaku, adalah sejarah dan ingatan serta pengajaran yg kita akan bawa sebagai bekalan di masa hadapan..selagi kita Redha..hati kita akan menjadi tenang dari keluh kesah..InsyaAllah...mmg suka lah aku dgn kata2 Saidina Umar nie...Alhamdulillah...

Berbalik kisah 4 tahun kat sini jugak....aku 'berjaya' menghidupkan impian parents aku utk menjejakkan kaki semula ke UK...aku pernah citer dulu...citer UK nie..aku dengar dr kecik...asal geng diorng jumpa...itu laa antara bahan borak diorng...n they never tired of telling us their stories...Mama pernah cakap ngan aku...masa aku buat A-Level tu..hati dia x redha (tp dlm diam) sbb aku masih muda..agaknya tu sbb kot x dpt fly..hehehe...plan aku tu aku buat ngan abah jer...isi borang UPU semuanya isi nak g overseas.(mujur lekat..xde satu local uni pun)...tp kali nie, niat aku tu sgt2 mama sokong...dia cakap...kalau saja2 nak g UK..dia x mau..tp sbb aku ada kat sana..leh laa buat reason nak g UK..same goes with abah...walhal..merata pelusuk dunia dh diorng pergi..tp diorng nak g UK dgn valid reason..sbb kitorng ada kat sana!!! boleh laa bawa kami jalan2 kat tempat diorng dulu...ala2 nostalgia gitu....selain tu mama jugak cakap..mana tau tukar angin...dpt rezeki anak..nak anak UK jugak...masin mulut mama...

Alhamdulillah....walaupun jauh beribu batu...tp Allah bagi peluang dan rezeki utk Mama (alone) jejak kaki ke sini 3 kali!! plus abah aku (2 kali) n mek yah n arief (sekali)...In fact, aku sgt2 bersyukur...aku dpt peluang utk spent solid time dgn diorng..tido sama..makan sama...berjalan sama2...siap dpt makan masakan mama..adik2 pun jeles...ahaks...sbb kat Msia, mama mmg x sempat nak masak...selain tu...Mama ada waktu saat2 genting aku melahirkan Muhammad..she was there in the labour room!! temankan aku dgn Muhammad kat Neonatal Unit...Subhanallah...Rahmat yg Kau bagi..mmg aku x mampu nak balas....Rezeki aku jugak (tumpang rezeki mama sebenarnya), sahabat mama yg pandai mengurut Auntie Asmah sanggup terbang UK (on her own expense) utk urut aku!! Allah juga bagi kesempatan utk kami..sempat pulang ke Msia 2 kali...n 3rd time...balik dlm keadaan yg sgt sayu...huhuhu....

Sudah tertulis jugak di Loh Mahfuz...2 minggu sebelum mama pergi...abah n mama datang melawat kami di UK...mama siap pack mcm2 barang utk kami..banyak barang yg aku x pesan pun mama angkut sekali...Kasih sayang ibu...walaupun pada rancangan asal...Mama akan spent sebulan ngan kami..n abah hanya 2 minggu...tp KetentuanNya...mama ikut pujukan abah utk balik sekali dgn abah...sepanjang 2 minggu...sempat aku bermanja2 dgn mama....tido sekali..makan sama..layan mama shopping..borak setiap masa...n mama masakkan utk kami...huhuhu...selain banyak brg2 lain termasuk baju-baju raya kami pun dh siap mama sediakan....Pikir-pikir balik, wpun duduk dekat..x semestinya aku dpt peluang utk spent solid time dgn diorng...masing2 sgt bz dgn jadual masing2 kat Msia..tu yg adik2 aku dok ckp...mama n abah pun balik Bangi sekali or 2 kali sebulan...tu pun weekend penuh dgn kenduri...jumpa mlm..makan2..riuh rendah dgn anak2 lagi...esok..mama n abah dh balik perlis semula....

Takdir Allah....28hb April...tarikh yg sepatutnya mama berangkat pulang dari UK..adalah tarikh yg ditetapkan poleh Allah untuk mama berangkat pulang mengadap Pencipta...Maha Suci Allah...Sesungguhnya Dia Maha Mengetahui.....

Kasih Allah tu sgt luas, pada ptg 26hb April (waktu UK)..aku dpt berita dari Kak Ina (Manchester) yg mama koma dan dlm ICU disebabkan oleh pulmonary embolism..Klik utk lebih lanjut...wpun abah cakap x perlu balik...syukur Allah gerakkan hati my abang utk terus booked tiket balik Msia there n then...esoknya 27hb April, pagi2 lagi aku n MH dh kat Heathrow utk berlepas balik Msia...aku sentiasa berdoa..wpun apa pun yg berlaku..tolong lah bagi aku menatap mama aku sebelum dia menutup mata...Ya Allah...dlm flight jgn citer laa...muka sayu xleh cover..tido pun xleh..risau yg amat...jd vvip aku ngan MH masa tu..dilayan baik oleh pramugari-pramugara MAS...syukur Alhamdulillah..Kau mudahkan perjalanan pulang kami...dari awal hingga akhir...jam 6 pagi, 28hb April kami selamat smpai ke KLIA..next flight to AS jam 2...sekali lagi Kau mudahkan..kakak angkat aku..Kak Riya bersusah payah bawa kami balik ke rumahnya di Bandar Instec, Sepang..sempat laa mandi..rehat skitt...Landed dia A.Setar jam 3.20 ptg..n adik au Syikeen n suami dh siap menunggu...on e way terima berita yg BP mama turun merudum...MasyaAllah...

Mmg adik ipar aku bawa keter mcm F1..perjalanan AS-Kangar mau gak 1 jam..jd pendek dr tu..hati aku dh berdebar2....Ya Allah..Kau berilah aku kesempatan utk menatap kali terakhir wajah mama dalam keadaan hidup...Sesampai aku di Hospital Kangar...betapa ramainya saudara mara sahabat handai yg jauh2..semua sudah berkampung....masing2 sungul..pilu sungguh aku tengok wajah2 diorng...aku segera masuk wad ICU tanpa pendulikan sapa yg ada...Ya Allah...nadi mama dtg balik lepas diorng buat CPR...sempat aku cium muka..kaki..peluk mama....wajah mama tenang....mcm tido....hanya bunyi2 mesin saksi yg mama masih bernadi....sayu sungguh!!!! mama yg selalu ceria dan sgt peramah...terbaring kaku di atas katil....mmg longlai kaki semua tengok keadaan mama mcm tu...tp ada ketenangan di wajah mama seperti nyenyak tido....

Jam 4.30 ptg..aku smpai....sepanjang penantian..BP mama jatuh lagi 2 kali dlm masa sejam...selepas mendapat persetujuan semua...dan melalui CPR proses yg sgt memeritkan bagi kita yg menyaksikan..apatah lagi utk mama sgt menyeksakan..Pakar pun dh berkata...nothing can be done..kami semua setia menunggu mama menghembuskan nafas yg terakhir...Selesai azan Maghrib...maka kembali seorang anak Adam mengadap Pencipta..berakhir hayat seorang insan bernama Siti Naraubiah Hj Ahmad..perginya beliau dikelilingi suami, anak-anak, kaum keluarga terdekat, sahabat-sahabat karib...pergi beliau yg meninggalkan kesan mendalam dalam hidup mereka2 yg mengenali beliau...beliau pergi dlm keadaan yg sgt baik...kebaikan2 yg beliau lakukan di bumi Allah..x dpt aku nak tulis kat sini...mereka2 yg mengenali mama..lebih tahu apa sumbangan beliau....Kau juga menunaikan impian mama untuk pergi dalam keadaan yg cepat..tidak mahu menyusahkan keluarga..seperti mana yg mama cakap dgn aku masa dtg 2 minggu tu...

Walaupun aku tinggal di benua lain..Kau berikan Kasih sayangMu dgn memberikan aku kesempatan utk bersama2 dgn mama sebelum beliau pergi selama-selamanya...walaupun jauh beribu2 batu...Syukur x terhingga....Ya Rabbi...Ya Rahman....peluang yg Kau bagi nie...sgt2 berharga.....Aku juga berpeluang utk memandikan dan mengkapankan jenazah mama...serta mengiringi perjalanan terakhir mama di muka bumi ini...menuju ke liang lahad....Ramai yg bercakap...mama seolah2 menunggu kepulangan aku....sbbnya Jumaat tu seolah2 mama dah x ada....terasa kecik diri nie...Kau bagi aku peluang terakhir utk aku bersama2 dgn mama.....Peluang yg x pasti semua org miliki...utk berada di samping insan tersayang saat2 terakhir mereka sebelum nyawa tercabut dari badan...Sakaratulmaut...semuanya sudah Kau tetapkan Ya Allah.....

Walaupun Kau telah tetapkan pelbagai perkara berlaku dalam perjalanan kembara aku selama 4 tahun..tiada sedikit pun rasa ralat, kesal dalam hati nie dgn pelbagai perkara yg telah berlaku...malah aku sgt2 bersyukur...Di sebalik kejadian yg Kau berikan..Pasti ada hikmahNya..Rahmat yg Kau berikan juga tersangat banyak..punya suami yg penyayang, abah yg tersayang, adik2 dikasihi..kaum keluarga, sahabat handai yg memahami....tiada guna penyesalan..kesal etc...semuanya adalah pengajaran dan tarbiyah dalam kehidupan...yg banyak merubah Durratulain ini kepada Durratulain yg lebih baik dari semalam..InsyaAllah..Aku juga bukan seorang yg kuat dan gagah..cuma ketabahan yg membantu menghadapi hari2 ke depan.....Terima kasih Allah...Terima kasih Allah..Terima kasih Allah...

Al-Fatihah utk mama tersayang................

2 comments:

radziah AR said...

salam.
first, maaf krn mencelah disini. kzie selalu juga bertandang di blog dura. sbb, kzie mengenali dura. adik kat smkak dulu. pasti dura xkenal kzie...
takziah atas pemergian mama dura. al-fatihah. kzie terperasan berita ini bila ada yg comment (rasanya fb min), kzie melihat2 (mencari kesahihan berita) juga, tapi hanya comment takziah pada dura. try fb duraa, pasti xdpt sbb tak friend. w/pun kzie hanya mengenali begitu sahaja, tapi terkejut krn kzie tahu mama dura baru je ke sana kan. dlm erti kata lain, sihat. sbb terkejut tu lah, kzie msg fb min (asmin kassim) bertanya.
apapun, takziah sekali lagi.
maaf sekali lagi sbb jadi silent reader...
hehheheee.....(masih teringat kesedapan suara dura bila mengetuai bacaan ayat suci al-quran time kat asrama dulu)

durra abd razak @ kocikin... said...

Wsalam K.Zie,
terima kasih jengah blog saya yg x seberapa nie...n ukhwah bertaut kembali..InsyaAllah...