Tuesday, August 14, 2012

Kesian MH



Last week mmg hari x sihat sedunia....mmg burn e whole week dok rumah jer...xde g buat keje or apa ker....e 1st two days...aku yg x sihat....e whole 2 days...mmg ZZzzz jer...mmg x amik pot apa yg berlaku keliling...mujur ler kak ct ada leh tolong tengok2 kan MH....nak kata demam...x jugak...tp badan rasa exhausted yg amat....tahap xleh nak buat2 macho n continues life mcm biasa...mlm bila aku dh mula rasa kuat balik....Muhammad lak mcm 'lain macam'....restless e whole night....xmo tido dlm cot dia...xmo tido atas katil ngan kitorng...bentang duvet bawah pun...dia g tido atas lantai...merenggek memanjang...tp org pegang...takmo...leh kata...xmo ler....mmg lain dr kebiasaan MH kalau dia sakit...sbb kalo dia x sihat...dia mesti nak dok sebelah aku jer.....

so sepanjang malam...aku ngan my abang...tido2 ayam...bukan tido2 ayam dah...tido kelawar jadinya...oooh anak...ini pattern baru...sebab sebelum nie...mmg kami dh leh baca pattern MH sebelum nie...sakit dia yg biasa tu...tp kali nie...sedikit extraordinary....aku dh cuba urut 1 badan dgn minyak telon...bagi gaviscon...in fact...bagi inhaler yg bila perlu jer digunakan....semua x jalan....nafas MH dh turun naik lain mcm...aku nk tido pun dh cuak...nak rush pergi ER pg2 buta...my abang ckp...bukan ada dr. n kena tunggu ke pagi gak...mcm yg selalu kitorng alami...so buat masa tu...monitor dulu jer kat rumah...aku risau sgt penyakit lama dia tu dtg balik....adeehh...x kan nak kena operate lagi kot...huhuhu...mintak simpang...

Alhamdulillah....lepas subuh..dlm kul 4pg...Muhammad pun dh nampak mcm settle down skeet...n x kisah aku cempung dia naik tido atas katil...wpun dia mcm dok berkisar n restless...cuma kali nie dia dpt tido skett....aku pun x sedar...tau2...terlelap sama...dlm kul 8.30...mcm ada alarm je mata nie..terus aku call GP...Alhamdulillah..sekali call n dpt jumpa dlm kul 10am...

ERmmmm seperti mana yg aku rasa x sedap hati....kali nie bukan takat chest infection yg dia selalu kena...GP cakap ...dh tahap asthma sudah...so anakku...kena laa pakai inhaler..plus steroid etc...on top of antibiotic yg biasa GP bagi tu....xper laa anakku...nak baik punya pasal...kurang2 bukan kesan sakit lama dtg balik...tu dh sgt bersyukur..Alhamdulillah...lepas kena 1 dosage steriod+antibiotic+inhaler seround...nampak breathing dia much better than e previous night....kesian sungguh kalo budak kecik x sihat....

so....minggu lepas...mmg x produktif langsung...mak n anak...x sihat....so kami dok umah jer diam2...
kisahnya.........................

2 comments:

Neny said...

Mmg terasa huru-hara bila anak2 sakit. Kalau asma tu, lagi la risau sbb x tau dia breathing ok ke x kan? Syafakallah Durra & MH. Semoga boleh beraya dgn penuh ceria :)

durra abd razak @ kocikin... said...

Betul tu neny...anak sakit..mak ler paling risau..kan kan..kan..mcm tu ler yg mak kita rasakan gak..
Selamat Hari Raya yer Neny...