Friday, October 12, 2012

Mari kita ke pulau..lalalala


ferry baru departed from the jetty..
Background belakang tu one of the 7 luxury cruise ships yg selalu stop by utk amik 
passenger kat Southampton..ala2 mcm Titanic ler gitu..glamer u kot leh verangan ala2
percutian org2 kaya gitu...ahakss..
the cruises are huge n gigantic which are bigger than buildings!
Rasa2 kat belakang tu Independance of the Sea..the biggest among them all..
Tak dapat nak berala-ala Titanic..naik ferry pun jadi la kan..kan


Us on the ferry, the last visit Muhammad was there but in my tummy..
This time, he is physically there...


Inside the ferry..more like a waiting area..ferry tu ada few levels apart from the parking spaces
for the vehicles..1st level is the restaurant/cafe..n the roof top is waiting area/ look out area..
Jadi kalo rasa x tahan nak kena angin sejuk, leh lepak2 kat tempat tertutup nie..
Sambil2 tu..makan ler bekal yg dibawa..Nasi lemak bungkus+ air teh panas mmg superb!!


Our 1st destination was IOW Zoo...baca review dlm website diorng, tersangat ler gempak..award winning
bagai. Sadly, semua tu cerita2 yg x betul belaka..adeh kena lagi ngan ayat2
power omputih yg leh tahan bila masuk bab marketing..Dah ler bayar leh tahan gak..kena pow idup2 babe!!
Sedih bebenor nengok binatang2 dlm tu..mmg betul zoo yg sekakang kera..
x smpai 1/2 jam dh ler cover 1 zoo...Rekod tu!!
So, mmg xde mood nak amik gambar sgt masa kat sana...ada ler 4-5 keping jer..huhuhu


Lepas jer kuar dr Zoo yg sgt x best tu..
Sejuk ati bila tengok scenery yg cantik mcm postcard..chewaah..
tp sbb aku guna camera purba kala..so x dpt menzahirkan keindahan ciptaan Ilahi 
dlm bentuk photo..xper.xper..janji ada gambar pun jadi lah kan..


Dari Snowdown (tempat terletaknya Zoo) kami pun merayau2 ler keliling island
cari tempat2 yg x explore lagi..n my abang yg sgt obsess dgn ladang anggur a.ka. vineyard..
ternampak signage ke arah vineyard..maka redah jer laa..lagi pun FOC...xde g buat wine testing ke apa ker..
just nak usha mcm mana diorng tanam anggur..kata org pertanian..chewaahh..


amboi...merahnya!!!


MH tengah bz nak petik 'flawek'..pronunciation dia utk flower..sabo jer..

grapes baru nak membesar...comel2 jer sizenya..rasanya pun masam2 kelat lagi...


lepas jer selesai tour kat vineyard, kitorng singgah kat view points on top of the hill utk tengok scenery..
sambil petik blackberries liar yg tumbuh kat bushes..
kita minum dulu kata MH.


Us..

Last month, kitorng menjejak jugak kali ke- 3 ke Isle of Wight (IOW) disebabkan kelebaman melanda my abang...aku suka jer naik ferry...perjalanan dari jetty smpai ke IOW hanyalah 40 minutes...1st time pergi masa geng2 KEMUDI datang (bebudak bangi)..masa tu berdua jer kitorng ber2 jer..2nd time lak g ngan MIL and BIL..n masa tu kami dh nak masuk ber3..sbb MH masih dlm tummy...this time around, he is physically there...plus Makngah MH pun turut serta dlm jalan2 santai kali nie..In total kami ber5 lah....

Rombongan chek Kiah kali nie, mmg xde ambitious sgt n lebih kepada lepak2 n tanpa arah tujuan..betul2 makan angin!! cumanya dh ada budak kecik tu maka agenda melawat Zoo pun dimasukkan sebagai 1st agenda..tp sedih sungguh ler IOW Zoo sgt ler beyond expectation and description..pendek kata, not worth paying and going!! Jem Gua!! tp xper laaa...dh terkena nak buat mcm mana...lepas 1/2 jam jer dok dlm tu (it is too small, u can tour the whole compound less than 1/2 hour) apakah??? binatang pun sedih2 jer n x banyak jenis pun..ada suku sakat harimau termasuk ler cheetah, lion..plus monyet 4-5 jenis..ada ler binatang ladang sini yg biasa2 tu termasuk ler goat, cik BAB..ZZzz..buhsan...

Jadi lepas jer kuar dr zoo, kami pun mmg xde arah tujuan...so ronda2 n usha2 jer laa apa yg ternampak..Mostly banyak dh cover from e previous visit so xde nak kejar apa sgt....lepak..amik angin...g vineyard..lepak atas hill....cukup jap..kemas n angkat bungkus berangkat ler semula ke Southampton dgn Red Funnel ferry...another wonderful day out!! 

No comments: