Monday, October 15, 2012

Proses perpindahan bermula kembali...

jeng jeng jeng...siapa yg pindah?  nak pindah g mana? errmmm...sebenarnya yg kena pindah MH...sebelum nie he used to sleep in his own bed/babycot in his own room...jgn risau jgn panik...bilik MH betul2 sebelah bilik kitorng yg dipisahkan hanyalah dgn sekeping papan plywood (typical english house..kes nak jimat kot..main sekat2 jer ruang yg ada to make more rooms..bunyi skeet pun leh dengar..x perlu pakai baby monitor bagai..plus MH punya suara yg ala2 speaker tu)..

Those yg dh tahu, MH since he got back from the intensive care units in the hospital..sleeps in his babycot and stayed in our room until he reached 8 months old..and once his health condition permitted him to do so, he was transferred to his own room but yet he is exclusively breastfeed until 1 year 5 months (dia sendiri yg prefer nak stop bila dia tahu yg mama dia perlukan extra energy/nutrients..Subhanallah)..Thanks to Gina Ford..I/we get good rest to do my/our work next morning..we have our own reasons to do so..lain org lain caranya kan ;) xde cara yg betul n xde cara yg salah...as long as we know what is e best and fit into our daily activities...kan..coz we never scrutinize org lain punya methods of bringing up their kids..mmg terdengar komen2 yg kurang enak/x sensitive bila ada yg tahu method kami nie kekonon ikut cara omputih (but at the same time ramai gak yg support) ...tp, senang jer aku tanya balik kat diorng, korng susah2 hati/concern lebih cara kitorng nie, apa kata korng tolong jaga anak kami while both of us g belajar so nak kena buat shift belajar/jaga household etc..susah payah kitorng jaga MH sendirian/x hantar kat org or nursery (sbb condition dia plus financial constraints lagi)..kuar masuk sepital selalu..korng tahu ker??..jeng jeng jeng..x sanggup lak kata diorng..tahu pun..hahaha....Peace!! (ada sedikit emosi di situ..Astaghfirullahalazim..sabo..sabo)...payah gak kekadang ramai yg terlebih concern nie...hehehe...tp sekadar cakap mulut jer laa..semua leh bercakap..ye dak...ngeh ngeh ngeh...

and apart from that he has his own sleeping schedule 7-7 since he was a baby..Alhamdulillah..mmg cara Gina Ford berkesan...until now, berubah skett ikut flexibilty sbb dia pun dh besar and active...mcm mana pun, most of the ocassions he sleeps throghout the nights unless dia sgt2 dahaga n requests for milk..and gets his milk feed at 6.30 am....cuma bila MH sakit, of coz he will be sleeping with me in our bed sampai ler beliau sembuh..kasih sayang xde yg kurang..dont worry ;)

Dipendekkan citer, bila makngah MH sampai..kitorng pun moved him back into our room..umah comel...bilik ada 2 jer...jd MH pun tido ler ngan kami semula...n starting from last week, kitorng mula balik program perpindahan MH ke bilik dia utk tido sama2 ngan makngah dia...sbb lepas nie, InsyaAllah bila adik MH ada...adik MH akan tido kat bilik kami...1-3 days, mmg agak mencabar..sbb dia dh selesa duduk kat bilik kitorng..Alhamdulillah, after a week dia dh selesa balik tido ngan makngah dia...Syukur MH anak yg memahami...Moga terusan besar sebagai anak yg soleh dan penyejuk mata abah n mama...Cayaaaanng budak comot!!!

6 comments:

Neny said...

Bila due durra? Ye la, upbringing method varies - different parents, different kids, xde sapa layak utk jugde apa2 unless mmg mak bapak tu mengabaikan anak2. Bagus ko kecik2 dah asingkan tempat tido, jgn jadik cam aku struggle nak ubah kemudian hari.

durra abd razak @ kocikin... said...

aku due middle of next month, InsyaAllah...

betul ko ckp tu neny, memasing ada difererent circumstances and needs n xleh main pukul sama rata kan..selagi anak x terabai..dpt kasih sayang sepenuhnya..belasah jer laa..hehehe...aku pun dh mangli gak dengar suara2 sumbang tu..malas nak amik pot...biarlah..

kitorng terpaksa sebenarnya..ikut hati..suka jer budak tu dok sebelah...leh peluk2 gomol2..hehehe...tp nampaknya..dia sendiri loves to have his own space..

Khazzeayat said...

Kak Durra..Tahniah..lamanye tak jengah blog, tiba-tiba berita gumbira.
So, anak saya dah 1 thn 4 bulan, masih tido sekatil dengan saya. Abah dia tido bawah sbb baby tido lasak. Actually kami gilir2 tido bawah..Dah 9 bulan saya tido bawah, sekarang husband pulak, hehehe..
If you dont mind, please share Gina Ford method, saya pun nak cuba lah baby Khadijah Hani tidur dengan kakak dia, hehehe..
Ok, selamat bersalin. Semoga semuanya dimudahkan Allah, ibu dan anak sihat sejahtera.

durra abd razak @ kocikin... said...

Ayu..

xper...mana2 cara pun x kisah..janji kita sendiri yg selesa..cuba awak google Gina Ford..sbb nak explain, caranya mmg sedikit complicated sbb semua benda amik kira termasuk breastfeeding..Gud lunck ya!!

Khazzeayat said...

Thanks kak Durra..nanti saya gugel. Saya ingat Gina Ford tu one of ur fren kat sana, hehehe..

durra abd razak @ kocikin... said...

Ayu,

hehehe...xde laa..Gina Ford tu expert dlm bab2 gini...banyak gak buku2 yg dia tulis based on her own experience during her nurse' days..