Friday, November 2, 2012

Tik tok tik tok...

tup tap tup tap...dh makin dekat jer saat n ketikanya...bak kata org, counting days..nie antara checklist yg aku dh siap sket2 sebagai preparation:

1. barang2 baby

a- babycot (Done)
(kat sini wajib ada, bila health visitor dtg umah..diorng mesti tengok benda tu dulu).
Disebabkan aku dh 'post' balik Malaysia yg Muhammad punya..terpaksa beli yg baru...

b- baju2 basic utk baby (Done)
(yg nie ada yg Muhammad punya sket2...sbb banyak baju2 MH aku dh bagi kat org/charity)
pun terpaksa beli gak...

c- baby bath tub (Done)
pun terpaksa gak cari...yg nie pun turut di 'post' ke Malaysia..huhuhu...

d- persediaan utk BF (Done)

- breastpump- wpun aku sempat post balik Medela Swing..tp balik April aritu, aku pun bawa balik semula kat sini..kena tukar few parts mcm breastshield sbb yg lama punya terasa lain mcm lak..ye lah dh simpan berzaman plus dh dkt 2 tahun lebih dah umurnya....so kena tukar..tukar sekali ngan valves and membranes..yg lain masih elok n cun..cuma pening kepala..kat mana aku letak electric adapter...mujur leh pakai batteries...

- Storage bottles-  yg aku beli secara pukal dulu masih ada lagi yg x terpakai..Alhamdulillah..

- Mini Fridge - Alhamdulillah, ada member yg nak migrate ke Germany willing to let go without any charges..Rezeki baby...cuma x sempat g amik lagi, this weekend..

2. barang2 diri sendiri

a- persediaan berpantang dan rawatan traditional  (Done)

b- barut etc  (Done)

3. hospital begs 

(Done)





Seterusnya...berdoa supaya dipermudahkan segalanya serta diberikan kesihatan yg baik kepada saya n juga adik MH...Ameen...Mohon family/kengkawan tolong doakan yer utk kami...pregnancy kali nie banyak memberi cabaran kepada mental dan fizikal...Kekuatan minda teruji sekali lagi bila kehilangan insan tersayang waktu usia kandungan baru 14 weeks..wpun diberi kesempatan bersama ibu tercinta 2 weeks earlier..dari segi fizikal, terbang ke Malaysia dgn MH utk menatap ibu tercinta dlm keadaan yg masih mabuk2 etc..sebelum tu, banyak barang2 persediaan utk aku bersalin, mama susah payah sediakan dan bawakan ke UK..terharu sungguh...tiap kali tengok brg2 tu semua..kalau x mengalir air mata..x sah!! as if she knew that she wont be here for us this time...n smpai je Msia, mama terus arrangekan org utk dtg tengok2 kan aku bila waktu bersalin nnt..Maha Suci Allah...x tau nak ckp macam mana...begitu dalamnya kasih sayang seorang ibu terhadap anaknya...hingga ke saat akhir hayat...pun teringat anak2nya...Moga Allah mengurniakan sedalamnya kasih sayang aku kepada anak2ku seperti mana yg telah mama curahkan kepada kami adik-beradik..aku juga bersyukur punyai adik-adik yg sgt baik n supportive in their own ways....selain ayah yg begitu concern...Ameen....Al-Fatihah...

Alhamdulillah, baby is growing well cuma mama baby jer yg mengalami mcm2 situasi termasuk hemmorhoid/piles di bulan yg terakhir..selain berhadapan dengan placenta praevia  yg masih uncertain lagi sama ada normal delivery atau tidak..Semuanya aku serahkan kepadaNya..Dia Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang..Memang ada perkara yg diluar kawalan manusia sendiri..wpun awalnya masa 32 weeks, aku masih optimistic yg placenta akan kembali ke tempat sepatutnya..Namun , Dia tahu apa yg terbaik utk kami..selepas last week scan..nampaknya tiada perubahan...terpaksa gak aku telan iron tablets yg x baper best tu...makes my head dizzy...huhuhu...

Berbeza sewaktu mengandungkan MH..Ujian lebih kepada keadaan baby yg dikandung iaitu MH sendiri....Kisah perjalanan MH ke dunia.. Pada aku, semua yg Allah tetapkan pasti ada hikmahNya..

Terima kasih x terhingga kepada yg sudi mendoakan kami..Semoga Allah mempermudahkan urusan kalian..InsyaAllah..

kali nie terasa satu kekurangan yg besar serta terasa tak lengkapnya perjuangan kali ini...Tiadanya doa dari seorang IBU...


9 comments:

princessGarnet said...

semoga dipermudahkan segala urusan amin =)

radziah AR said...

semoga dipermudahkan olehNya...
hehe...hantarlah memoir indah tu ke sini pulak... rindu nak ada baby semula...:-) sdg berusaha....

durra abd razak @ kocikin... said...

Has,

Thanks for e doa... (^_^)
Rindu nak borak2 ngan ko...

durra abd razak @ kocikin... said...

Kak Radziah...

Ameeen...thanks for e doa.. (^_^)
InsyaAllah..bila sampai rezeki..ada ler tu nnt..

durra abd razak @ kocikin... said...
This comment has been removed by the author.
Neny said...

Insyaallah durra, u such a strong person...mesti tabah jugak kali ini. Aku dokan semoga semuanya selamat.

durra abd razak @ kocikin... said...

Thanks Neny,

Makin dekat hari nie..rasa dup dap tu lebih skeet...biasa ler kot preggy lady kan sedikit emosi :)

Eeta N said...

doas, hugs & kisses from us, Taman Mesra clan

Khazzeayat said...

Kak Durra,

Kami doakan ibu dan anak selamat sejahtera serta semuanya dimudahkan oleh Allah. Semoga semua doa akak sekeluarga dimakbulkan Allah juga.