Monday, October 29, 2012

EidAdha 1433

Assalamualaikum semua.....

wahhh semua mesti tengah overdose daging kan...hehehe...kitorng kat sini sedikit lebih kurang...Alhamdulillah...diberi lagi kesempatan utk 'bertemu' dgn EidAdha utk kali nie....wpun sambutan kali nie sedikit kelewatan...sbbnya my abang terpaksa bertugas sbbkan cuti udah abesss...muehehe...so kami ber3 lepak kat umah jer...nak g solat sunat pun nak menapak naik kenderaan awam agak jauh plus cuaca yg sedikit hujan...maka..bertapa kat umah jer lah sambil mendengar takbir n live telecast dari Mekah/Arafat dari laptop..sambil2 mengunyah rendang/lemang/nasi impit/kuah kacang...oppps...hasil tangan Mak Ngah Muhammad yer...aku tukang makan jer..kuikui...

Bila dh petang and my abang pun dh balik..baru ler mula nak g beraya....angin punya ler sejuk...aduaaaiii...last week masih leh lepak2 pakai jumper...kali nie...compom ler jaket tebal...sejukk..brrrrr!!!! so sempat ler beraya 2 buah umah...esoknya lak...sebuah lagi...n ahad...ada Malaysian Gathering for EidAdha dgn 4 ekor kambeeeng terkorban...Alhamdulillah...kemeriahan beraya terasa wpun di perantauan...utk 4 tahun sekian kalinya...kali nie xde gambo raya...baju raya I semua x muat n xleh accomodate badan I yg dh sgt comel nie...hehehe...jd..xde laa yer....kot mana tau terselit kat dlm gambar fb org...tu pun sekerat jer kot..

Al-Fatihah utk mama tersayang...yg x pernah lupa di ingatan...

Saturday, October 20, 2012

Hampir 6 bulan.........


28hb nnt, genap 6 bulan mama meninggalkan kami semua........terasa mcm baru semalam dpt phone call dari K.Ina bgtau yg mama koma dan she suggested me balik Msia as soon as possible..wpun sebelum tu, abah ada call, just to inform yg mama x sihat dan no need to rush..(sbbnya mama kami dh 2 kali pernah koma sebelum nie..pada ilham abah kami..she can pull it off too this time..tapi Allah lebih sayangkan mama)...Alhamdulillah...my abang made a right decision and booked flight tickets there and then for Muhammad and I..n dapat anakmu and cucu mu melihat mu utk kali yg terakhir...

Rindu mmg x pernah padam..tiap2 hari teringat...cumanya most of the time, emosi masih boleh dikawal..lately, rindu datang makin menjadi2...bila due semakin dekat nie...semoga Allah memberi kekuatan kepada aku utk menghadapi bila rindu dh xleh dikawal..hmmm...bukannya aku x redha...tp rindu..siapalah yg boleh halang..sedangkan kalau suami isteri yg berjauhan disebabkan tuntutan kerja (outstation) leh rindu2an..apatah lagi..rindu seorng anak dgn seorng ibu...dh besar panjang pun..apa2 hal..mesti kita refer gak ngan mak kita kan..wpun dh bersuami..beranak pinak..ibu tetap punya tempat yg istimewa...

It's ok Mama...tenang lah dikau di sana..di sisi Pencipta..semoga segala amalan kebaikan mama yg selama nie mama amalkan ....menjadi bekal kebahagian di sana..InsyaAllah..suatu hari dan masa, anak mu ini akan mengikut jejak langkah mu juga...terima kasih kerana menjadi ibu yg terbaik...ibu mithali...Al-fatihah...

p/s: betul lah org cakap...kita x kan tahu betapa bernilai sesuatu sehingga kita kehilangannya....jadi kengkawan yg masih punya ibu/bapa...rajin2lah ungkapkan kata sayang pada mereka selagi mereka masih ada...

Monday, October 15, 2012

Proses perpindahan bermula kembali...

jeng jeng jeng...siapa yg pindah?  nak pindah g mana? errmmm...sebenarnya yg kena pindah MH...sebelum nie he used to sleep in his own bed/babycot in his own room...jgn risau jgn panik...bilik MH betul2 sebelah bilik kitorng yg dipisahkan hanyalah dgn sekeping papan plywood (typical english house..kes nak jimat kot..main sekat2 jer ruang yg ada to make more rooms..bunyi skeet pun leh dengar..x perlu pakai baby monitor bagai..plus MH punya suara yg ala2 speaker tu)..

Those yg dh tahu, MH since he got back from the intensive care units in the hospital..sleeps in his babycot and stayed in our room until he reached 8 months old..and once his health condition permitted him to do so, he was transferred to his own room but yet he is exclusively breastfeed until 1 year 5 months (dia sendiri yg prefer nak stop bila dia tahu yg mama dia perlukan extra energy/nutrients..Subhanallah)..Thanks to Gina Ford..I/we get good rest to do my/our work next morning..we have our own reasons to do so..lain org lain caranya kan ;) xde cara yg betul n xde cara yg salah...as long as we know what is e best and fit into our daily activities...kan..coz we never scrutinize org lain punya methods of bringing up their kids..mmg terdengar komen2 yg kurang enak/x sensitive bila ada yg tahu method kami nie kekonon ikut cara omputih (but at the same time ramai gak yg support) ...tp, senang jer aku tanya balik kat diorng, korng susah2 hati/concern lebih cara kitorng nie, apa kata korng tolong jaga anak kami while both of us g belajar so nak kena buat shift belajar/jaga household etc..susah payah kitorng jaga MH sendirian/x hantar kat org or nursery (sbb condition dia plus financial constraints lagi)..kuar masuk sepital selalu..korng tahu ker??..jeng jeng jeng..x sanggup lak kata diorng..tahu pun..hahaha....Peace!! (ada sedikit emosi di situ..Astaghfirullahalazim..sabo..sabo)...payah gak kekadang ramai yg terlebih concern nie...hehehe...tp sekadar cakap mulut jer laa..semua leh bercakap..ye dak...ngeh ngeh ngeh...

and apart from that he has his own sleeping schedule 7-7 since he was a baby..Alhamdulillah..mmg cara Gina Ford berkesan...until now, berubah skett ikut flexibilty sbb dia pun dh besar and active...mcm mana pun, most of the ocassions he sleeps throghout the nights unless dia sgt2 dahaga n requests for milk..and gets his milk feed at 6.30 am....cuma bila MH sakit, of coz he will be sleeping with me in our bed sampai ler beliau sembuh..kasih sayang xde yg kurang..dont worry ;)

Dipendekkan citer, bila makngah MH sampai..kitorng pun moved him back into our room..umah comel...bilik ada 2 jer...jd MH pun tido ler ngan kami semula...n starting from last week, kitorng mula balik program perpindahan MH ke bilik dia utk tido sama2 ngan makngah dia...sbb lepas nie, InsyaAllah bila adik MH ada...adik MH akan tido kat bilik kami...1-3 days, mmg agak mencabar..sbb dia dh selesa duduk kat bilik kitorng..Alhamdulillah, after a week dia dh selesa balik tido ngan makngah dia...Syukur MH anak yg memahami...Moga terusan besar sebagai anak yg soleh dan penyejuk mata abah n mama...Cayaaaanng budak comot!!!

Friday, October 12, 2012

Mari kita ke pulau..lalalala


ferry baru departed from the jetty..
Background belakang tu one of the 7 luxury cruise ships yg selalu stop by utk amik 
passenger kat Southampton..ala2 mcm Titanic ler gitu..glamer u kot leh verangan ala2
percutian org2 kaya gitu...ahakss..
the cruises are huge n gigantic which are bigger than buildings!
Rasa2 kat belakang tu Independance of the Sea..the biggest among them all..
Tak dapat nak berala-ala Titanic..naik ferry pun jadi la kan..kan


Us on the ferry, the last visit Muhammad was there but in my tummy..
This time, he is physically there...


Inside the ferry..more like a waiting area..ferry tu ada few levels apart from the parking spaces
for the vehicles..1st level is the restaurant/cafe..n the roof top is waiting area/ look out area..
Jadi kalo rasa x tahan nak kena angin sejuk, leh lepak2 kat tempat tertutup nie..
Sambil2 tu..makan ler bekal yg dibawa..Nasi lemak bungkus+ air teh panas mmg superb!!


Our 1st destination was IOW Zoo...baca review dlm website diorng, tersangat ler gempak..award winning
bagai. Sadly, semua tu cerita2 yg x betul belaka..adeh kena lagi ngan ayat2
power omputih yg leh tahan bila masuk bab marketing..Dah ler bayar leh tahan gak..kena pow idup2 babe!!
Sedih bebenor nengok binatang2 dlm tu..mmg betul zoo yg sekakang kera..
x smpai 1/2 jam dh ler cover 1 zoo...Rekod tu!!
So, mmg xde mood nak amik gambar sgt masa kat sana...ada ler 4-5 keping jer..huhuhu


Lepas jer kuar dr Zoo yg sgt x best tu..
Sejuk ati bila tengok scenery yg cantik mcm postcard..chewaah..
tp sbb aku guna camera purba kala..so x dpt menzahirkan keindahan ciptaan Ilahi 
dlm bentuk photo..xper.xper..janji ada gambar pun jadi lah kan..


Dari Snowdown (tempat terletaknya Zoo) kami pun merayau2 ler keliling island
cari tempat2 yg x explore lagi..n my abang yg sgt obsess dgn ladang anggur a.ka. vineyard..
ternampak signage ke arah vineyard..maka redah jer laa..lagi pun FOC...xde g buat wine testing ke apa ker..
just nak usha mcm mana diorng tanam anggur..kata org pertanian..chewaahh..


amboi...merahnya!!!


MH tengah bz nak petik 'flawek'..pronunciation dia utk flower..sabo jer..

grapes baru nak membesar...comel2 jer sizenya..rasanya pun masam2 kelat lagi...


lepas jer selesai tour kat vineyard, kitorng singgah kat view points on top of the hill utk tengok scenery..
sambil petik blackberries liar yg tumbuh kat bushes..
kita minum dulu kata MH.


Us..

Last month, kitorng menjejak jugak kali ke- 3 ke Isle of Wight (IOW) disebabkan kelebaman melanda my abang...aku suka jer naik ferry...perjalanan dari jetty smpai ke IOW hanyalah 40 minutes...1st time pergi masa geng2 KEMUDI datang (bebudak bangi)..masa tu berdua jer kitorng ber2 jer..2nd time lak g ngan MIL and BIL..n masa tu kami dh nak masuk ber3..sbb MH masih dlm tummy...this time around, he is physically there...plus Makngah MH pun turut serta dlm jalan2 santai kali nie..In total kami ber5 lah....

Rombongan chek Kiah kali nie, mmg xde ambitious sgt n lebih kepada lepak2 n tanpa arah tujuan..betul2 makan angin!! cumanya dh ada budak kecik tu maka agenda melawat Zoo pun dimasukkan sebagai 1st agenda..tp sedih sungguh ler IOW Zoo sgt ler beyond expectation and description..pendek kata, not worth paying and going!! Jem Gua!! tp xper laaa...dh terkena nak buat mcm mana...lepas 1/2 jam jer dok dlm tu (it is too small, u can tour the whole compound less than 1/2 hour) apakah??? binatang pun sedih2 jer n x banyak jenis pun..ada suku sakat harimau termasuk ler cheetah, lion..plus monyet 4-5 jenis..ada ler binatang ladang sini yg biasa2 tu termasuk ler goat, cik BAB..ZZzz..buhsan...

Jadi lepas jer kuar dr zoo, kami pun mmg xde arah tujuan...so ronda2 n usha2 jer laa apa yg ternampak..Mostly banyak dh cover from e previous visit so xde nak kejar apa sgt....lepak..amik angin...g vineyard..lepak atas hill....cukup jap..kemas n angkat bungkus berangkat ler semula ke Southampton dgn Red Funnel ferry...another wonderful day out!! 

Friday, October 5, 2012

July 2012 day trip


feeding the deer....


bird show...and a falcon was in action!!!


Muhammad's favourite, petting the fluffy rabbit


the train ride


parrots yg sgt pandai beraksi...clever animals!


backdrop Gurukul Institution dlm citer Mohabattein (kalo peminat bollywood..cam kot..ahaks)
Aaaaaaaa...
tempat SRK berlakon ngan si Aisywarya Rai...entah betul ke x ejaan..
hentam saja laa labu..sibuk betul abah ngan anak tengok hp tu..haisshhh


kelihatan seorang budak kecik yg over the moon...lari sana sini kejar air pancut..
semua budak yg ada mmg sgt havoc...


kisah ayah dan anak


naik boat keliling tasik...sambil usha...


binatang nie!! yg dikenali ramai sebagai seal lion..plus


binatang nie jugak..Gorilla in his own island and world in the middle of the lake!!
kesian lak tengok muka sedih mamat tu..huhu..



wallaby..adik beradik ngan kangaroo


nie dh masuk safari...monkey zone n binatang nie mmg x makan saman..
suka ati dia nak panjat ke apa ker...ish ish ish...


antara binatang ganas cute yg ada bila masuk danger zone..
cheetah nie sgt cantik...selain cheetah..ada lion..tiger n wolf


unta..oh unta...


sebenarnya lama dh g safari Longleat nie..sebelum Ramadhan n tengah peak summer...tp sbb kena penyakit M (malas) n P (Peram), jadi x tercoret2...this was our 2nd time coming here..last year lebih kurang sama masa n Muhammad was too small to appreciate the experience..but this time around, he was super excited and so was her Mama..hehe..maap ler yer..i nie jenis teruja lebih skett tengok tempat2 mcm gini..nak2 ada haiwan2 nie..jd dolu2 x kisah ler g Zoo Negara entah baper kali plus hatta sanggup redah malam2 utk menatap binatang2 nie...mereka sgt istimewa di mata hamba..chewaahh!!

sememangnya Longleat Safari nie mmg teramat luas n besar n so many attractions yg x sempat gak cover sehari suntuk..phewwww...ada yg kami skip gak antaranya masuk Maze (malas nak sesat lama2 dlm tu nak cari jalan keluar) n kali nie..dpt naik cho cho train sekali jer..huhuhu...last year sempat naik 3 kali..hehe..wpun tempat nie kat Bath n took us almost 1 1/2 hours to reach..tp sgt2 berbaloi n no wonder the safari is a favourite spot for cbeebies shooting place..termasuk ler kisah si Andy n Kit..macam2 ada..n u wont be bored..mcm bunyi promoter lak aku nie..kwang kwang kwang..

Nak g lagi!!!