Monday, February 11, 2013

Gigih..

Assalamualaikum dan morning semua :) 

chewah...kat Msia rata2 semua org tengah bercuti panjang sempena CNY, meriah bebenor aku tengok fb kengkawan semua bercerita g bercuti sana-sini n balik kampung dll. Untung betul kan kita dok Msia banyak betul cuti. Kat sini, kalau cuti paling lama pun end of the year, dekat2 3 minggu gak dari Xmas break smpai ler ke New Year n selalu diorng top-up dgn Bank Holiday (xde alasan nak cuti ikut kepercayaan org lain, jadi buat2 ler mcm bank yg bercuti..itu ler mengikut kefahaman aku..hahaha)..so enjoy yer kome semua n berhati2 lah di jalan raya..bunyi mcm iklan raya lak aku nie..haha..suka aku travel balik Kampung, Rn R banyak yg paling aku suka beli jambu potong makan dlm keter..superb!!! n nasi ayam sedap x hengat kat R n R Tapah tu wajib berenti punya lah..haisshh..merepek2 la pulak teringat kat makanan..hehehe..

Aku pulak tengah gigih skrng nak qada puasa yg leh tahan banyak dari tahun lepas, sbb masa tu badan nie mmg x termampu nak puasa 17-18 jam sehari..masa tu tengah pregnant kan cik Ilmi, selain waktu yg terasa begitu lama sekali, penyakit lama merangkap bf aku pun bukan main lagi datang bertandang iaitu cik gastric. Maka selepas beberapa hari berusaha gak utk berpuasa, I surrender..huhuhu..maka skrng masa yg paling sesuai nak mengqada semua puasa2 tu..sebelum masuk balik musim siang lagi panjang dari malam..hoho..x dpt ku bayangkan mcm mana Ramadhan tahun nie mmg betul2 peak summer...maghrib kul 10 malam. N subuh jam 2 pagi!! Moga Allah memberikan kekuatan dan ketabahan kepada kami semua..Ameen...

Jadi, agenda bulan 2 n bulan 3 nie, aku akan cuba melunaskan hutang2 puasa tahun lepas..InsyaAllah..

Untuk Ibu Hamil dan Menyusui yang Mengkhawatirkan Keadaan Dirinya Saja Bila Berpuasa
Bagi ibu, untuk keadaan ini maka wajib untuk mengqadha (tanpa fidyah) di hari yang lain ketika telah sanggup berpuasa.Keadaan ini disamakan dengan orang yang sedang sakit dan mengkhawatirkan keadaan dirinya.
Sebagaimana dalam ayat,

“Maka jika di antara kamu ada yang sakit atau dalam perjalanan (lalu ia berbuka), maka wajib baginya berpuasa) sebanyak hari yang ditinggalkan itu pada hari-hari yang lain.” (Qs. Al Baqarah[2]:184)

Berkaitan dengan masalah ini, Ibnu Qudamah rahimahullah mengatakan, “Kami tidak mengetahui ada perselisihan di antara ahli ilmu dalam masalah ini, karena keduanya seperti orang sakit yang takut akan kesehatan dirinya.” (al-Mughni: 4/394)

Cyiyok Durra... (^_^) buat masa nie..berat pun dh turun dari angka kepala 6 tu..ahaks..back to number 5..yeaah..3 kg to go..

2 comments:

Khazzeayat said...

Selamat meng Qada' puasa Durra. In shaa Allah bereh boh! Saya dah qada' puasa kerana melahirkan Khadijah Hani 7 hari sebelum Ramadhan 2011..fuuh..30 hari tu..tapi, alhamdulillah dah selesai, disiplin puasa Isnin Khamis dan kalau rasa2 tak sempat kang masuk next Ramadhan, saya puasa Nabi Daud (kadang2) iaitu selang sehari..sbb nya saya lmbt start qada', selepas 6 months sbb nak bagi baby fully breastfeed 6 bln tu..

durra abd razak @ kocikin... said...

Thanks very much ayu..mmg sgt gigih, apa2 pun sebelum maghrib jd lewat n semakin panas. Mmg terasa terik gak pengeluaran susu sedikit menurun sbb fully bf cik Ilmi..tp have to.. :) ini dh x kira puasa sunat ke puasa Nabi Daud..asal rasa kuat, puasa jer..hehehe