Tuesday, March 26, 2013

Macam-macam yg jadi...

Mula-mula dari rabu last week (29hb) tetiba dpt call dari sepupu aku suruh balik...terkejut jap..katanya periuk nasi meletup!! memang dh sampai expiry date utk sebiji periuk nasi Panasonic yg aku bawa masa mula2 smpai UK (2008), yg sebelum tu mmg berkhidmat dgn penuh gigih masa tinggal kat BTHO...bila balik, syukur yg amat xde emergency yg lain..aku mmg sgt trauma bila masuk bab2 meletup, n terbakar2 nie...terkenang kisah kebakaran 2011

Kemudiannya, jumaat tu mmg aku dh let go our 1st sofa (mmg x pernah ada sofa sebelum nie walaupun kat Msia..sadiskan..hehehe) sbb nak bg ruang baru kepada sofa bed yg baru (baru2 pun..bid dkt ebay)..sbb usha kat IKEA, model yg sama leh tahan harga..tp kat ebay...org tu best offer GBP80..jd aku dgn confidentnya seal e deal...Maka, sabtu tu..bermula laa nightmare nya kisah sebijik seofabed ebay...huhuhu

Sabtu, lepas my abang and his friend susah payah g amik sofabed tu kat Brockenhurst (New Forest). Bila balik, confuse jap...errmm pesal x sama mcm gambar/description yg seller tu letak yer? pesal mattress nie mcm togel gitu..Foam semata2...katanya original items dr IKEA...selama2 aku dok buat lawatan muhibbah ke IKEA hampir tiap minggu..or seingat aku sebelum2 nie..xde pulak diorng jual mattress tanpa cover..sungguh x logik...bertekak gak ler ngan seller tu...tp mmg nampak style menipu laa diorng nie...dasar omputih..hampagaass...nie buat gue rasa jem nak belasah org jer..hehehe...opppss..suka je nak belasah omputih nie..(maaf yer..semenjak2 duduk sini, mmg suka je nak bergaduh ngan omputih..aku pun x tau kenapa...dendam kesumat apa ntah..hahaha)..lepas pi mai pi mai...diorng nak settle guna ebay dispute..ok..BRING IT ON!!!

x smpai 1 jam buka case, diorng surrender...nak bg full refund n kitorng return balik sofabed hampagas diorng tu...haaa...tahu pun!!!! sabo..sabo..maka motif cerita ini, berhati-hati ler bila membeli di alam maya nie...sbb kita x boleh nak pegang2..nak belek..or nau bau2 brg2 yg kita nak beli itu...dpt seller yg amanah..Alhamdulillah...dpt seller yg hampeh..Laknatullah..oppss...mmg nak kena laknat ler kan...biar panaassss skeet..tp ramai jer yg amanah berjual beli kat alam maya nie..cuma kekadang mesti ada satu dua yg x takut kena bakar..itu yg kita minta simpang...dusshh!!!

Ahad- mmg tenaga abang aku habis utk settlekan kisah sofabed tu...huhuhu...Alhamdulillah..selesai...
lepas settle jer bab tu, terus kami ke Ikea..mahal pun mahal ler...janji puas ati!! amik ler sebiji sofabed..geram punya pasal...hehehe...alasan lagi utk berbelanja :)
malam tu, dpt berita x baper best dr abah aku...takper lah, dah mungkin bukan rezeki aku kat situ, apa2 pun aku yakin Allah rancang yg terbaik utk aku. Walaupun aku dah usaha habis-habisan..Redha lah ngan apa keputusan yg dpt tu kan..cyiyok Durra!!!

Isnin- sgt2 misteri...bila sepupu aku cakap, yg ada sesuatu makan ubi manis kat dapur...huhuhu..apakah???? adakah...itu cik T......???

Selasa- jeng jeng jeng...sudah terang lagi bersuluh..dapur kitorng ada tetamu x diundang..cik T!!! TIdakkkkkk!!! huhuhu...maka td aku pun pergi lah membeli perangkap yg super comel utk dijadikan rumah cik T mlm nie..maka bermulalah opps cik T...
tapi dalam segala tunggang-langgang yg berlaku..masih lagi Allah limpahkan kasih sayangNya..tadi dpt good news...Alhamdulillah, my abang dpt offer keje baru,...yeaay...x perlu nak turun laut lagi n jadi nelayan..kali nie pakai smart2 jadi salemen..hehehe...gambattee!!

Ini boleh bertukar kepada............

Tujuan pembelian adalah kerana ibu mertua ku akan dtg end of this week...sofabed lama tu, x baper nak selesa n lebih banyak jadi sofa dari bed...huhuuu...so ku ijinkan ko pergi wahai sofa pertama ku..


Jadi apa kah conclusion dari kisah2 di atas utk aku? 
Sabar...sabar...sabar n teruskan usaha..dan sentiasa berbaik sangka kepada apa yg berlaku..InsyaAllah..Adalah Hikmah sebalik kejadian...

No comments: