Thursday, August 29, 2013

Early Years Centre







Ini namanya post terlewat sebulan...hehehe..1st August, 2013 yg lepas, Muhammad Haikal dah mula masuk pre-school..Nursery x jauh mana dkt Southampton University..kiranya University punya pre-school...Genap umur 3 tahun di UK, semua kanak-kanak layak dapat National Funds utk masuk tadika iaitu sebanyak 15 jam seminggu. Cost 15 jam tu akan ditanggung beres oleh gomen. Tapi kalau nak extra hours, kena lah fork out your own money. Jadi, dapatlah Muhammad attend 3 days a week and each session is 5 hours. Ok lah kan utk dia learn new things, learn english and try to mingle around with people in his own age. He can also learn to be independent and has space to express his own personality. Asyik lepak dgn org2 yg lebih senior jer..habis cakap pun dh mcm org tua..heheheh....

The best part school system in the UK yg paling aku suka...Pertama, main main n main ..tapi bukan main semata-mata, ada selit2 dgn pembelajaran... Bebudak diberi peluang utk belajar melalui bermain..camner ek ayat org2 intelek..hahaha..Kedua, xde laa nampak bebudak stress kena pikul buku berkati2 dlm beg...Ketiga, banyak sgt n aku malas nak citer bebanyak..antara yang aku kagum juga adalah facilities yang ada..mmg leh buat benchmark dgn sekolah kat Malaysia. Sekarang pun dh banyak jugak nursery yg mcm ni kat Malaysia. Cuma yg aku selalu dengar keluhan dari kawan2, sama ada mampu ke x korang nak masukkan tadika-tadika sebegini. 

Kesimpulan...aku happy dgn sistem pembelajaran kat sini...Bebudak dpt buat apa yg bebudak patut buat at their age...Muhammad, the first 3 weeks mmg akan menangis bila mula2 smpai sekolah, Tapi x lama dlm 10 minit n afterward dia OK n happy bermain dgn kawan2...Semalam, Alhamdulillah...bila aku hantar dia dgn happynya terus meluru masuk..Hari ni td, nampaknya xde resistance utk ke sekolah...Syukur sesangat dia dh leh adapt dgn jadual baru dia....pasti nya ada seseorng yg sangat rindukan Muhammad...Adik dia...comel..

2 comments:

Neny said...

sikembar masih terkenang2 tadika di jerman. Dulu time cuti sekolah, diorg x sabar tunggu abis cuti.

La ni, ari2 x semangat pi sekolah. Baru ari selasa, dah ckp cepat la sabtu. Sembang2 ngan diorg, katanay cikgu garang2, selalu ckp "bodoh" kat budak2.

Ntah la, nak komplen lebih2, aku bukan guru, x tau situasi guru2 cemana, but I really hope environment pembelajaran anak2 dr level tadika sampai universiti diubah.

durra abd razak @ kocikin... said...

Betul laa neny..aku pun amazed skrng yg Muhammad sgt bersemangat nak g nursery dia..Syukur. Kat sini approach diorang sgt berbeza.

Hmmm...kat Msia mmg payah bab2 nak complaint..silap complaint nnt, anak kita pulak yg jd mangsa sbb cikgu x puas ati..huhu...I have e same vision like yours too..I have a dream bak kata John Lennon..