Sunday, September 1, 2013

Ahaks...ini bukan sekolah asrama ^_^

Happy sunday semua....

Ada apa dengan no? yup...mcm2 leh kita buat dgn number..number phone..plus minus..harga barang semuanya no..sama gak ngan no. berkaitan tahun kita dilahirkan..jeng2...aku dh lama perati kan n experience for myself..not that i am afraid of getting mature..but sometimes i feel annoyed and buuhsaaan at e same time...hohoho...jeng jeng jeng..apa kebendanya yg nak aku cakap tu yer..

Masa time sekolah2 dulu..sapa yg biasa dok asrama mesti sgt particular kan dgn benda nie especially gals...adik form 1 kena panggil senior form 2 as 'kakak'...wpun aku leh ckp...kalau kira2 bulan..silap hari bulan beza 2-3 bulan jer..but it's a tradition ok..so kena laa follow kan...x nak dicop menongkah arus sistem kesenioran lak..kihkih..i dont want to dispute about it..org cakap follow e flow jer kan...tapi budaya memberi perbezaan 'seniority' ni berlaku pada gals jer..tu yg aku pelik gak..hoho..

Tapi dah lepas SPM, i have 'freedom' not to follow this tradition. I will call people by their name 1st, or waiting for them to introduce their names in the 1st place..kalau dia suh panggil kakak...i just follow her direction. N i never ever ask people...erm.."awak lahir tahun berapa ek...or awak umur berapa yer.." in the first encounter..Coz i feel it's a rude question. Ironically, I find that these are among 'pembuka soalan' in conversation dalam banyak2 org yg aku jumpa...tak ramai..tp ada certain situations that I saw (in this case, the question was not directed to me but to someone else). I found out that the person felt a bit akward n uncomfortable when they been asked this type of question...after all, this is not job interviews!!! hahahaha...mungkin ada yg risau takut ada yg terasa hati ke apa..kot dia suka dipanggil kakak..sekali ko panggil dia nama...dusshh!! so to play safe, during introductory..pasang telinga kasi clear..apa yg diorng bahasakan diri diorng..if diorng perkenalkan diri as 'Kak ton" sila lah panggil Kak ton..kalau dia perkenalkan diri sebagai Kate Middleton..sila la panggil kate ye ;) e basic rule yg sgt simple..xyah rajin2 nak interview bagai no IC awak baper..hospital mana lahir..xde lak ditanya..hehehe

Pada prinsip diri ku ini....i prefer to call someone i know whose age gaps between 5 years n below by within my age by their name..without to have call them 'kakak'...unless it's their preference, I just follow the rules. Similar in my case, I dont want to create the 'age gap' among my friends..Unless, there are certain circumstances that I cant escape. Contoh dah kenal dr sek asrama or universiti ker or tempat keje lama..xper laa..biarkan jer laa...nak panggil kakak wpun beza setahun..hahaha..maybe beza bulan je pun sebenarnya..I am really a rebel..I hate protocols..i hate bureaucracy (camner nak keje gomen nie..hahaha)..Keje dulu pun I have to stick with all sort of pangkat or whatsoever. But among them, I found who are really humble n could'nt care less with their tittles. To those i give 2 thumbs up!! Maaf le dato' or datin or Tan Sri2...pangkat2 anda..tidak sedikit membawa kekaguman kepada saya..malah I feel sorry for them sbb pikul big responsibilities yg akan dipersoalkan nnt..dah menyimpang lak kisah...

Back to the age difference topic...based on my experience..bila kenal n using 1st names..nampak mcm xde restriction and lagi mesra berbanding bila i have to communicate dgn those yg suka sgt dgn sistem seniority..Sokmo mmg kitorng terus click wpun ada age difference 2-3 years hatta sekali pun!!! berbanding those yg suka ber'kakak2' wpun beza cuma setahun jer..mmg nampak 'communication barrier' di situ..adeh skema sungguh...derrrr....Tapi x per lah..ko suka nak berbarrier2 nie..silalah..in my case..I am happy to escape this seniority barrier..Unless depan ko tu sah2 nampak pangkat makcik..xkan nak panngil nama kan..haha..mahu kena tazkriah jumaat nnt tu..ini aku pun opinion..

Aku suka cara omputih kat sini..Sempoi..Diorng xde nak pandang sgt pangkat2 seniority sgt..Contoh utama..sv aku suh aku panggil dia 1st name je..wpun mula2 tu aku kept on calling him Prof. Yet towards the end, I received emails signed by him- his 1st name..No prof..No Dr..rasa mudah giller nak communicate dgn dia..sbb rasa dia x barrier in terms of tittle or seniority...Full stop...banyak jimat gak di situ...

Sapa nak claim aku nie perasan muda..x kisah ler..dipersilakan..kecantikan dan kemudaan adalah hak mutlak memasing..hohoho...after all, people would be suprised later on once they found out my 'IC' age..comments that I've received that...i look 2-4 years younger than my IC age or aku baya2 diorng jer..ngeh ngeh ngeh..nie x masuk lagi rancangan 10 years younger mcm kat dlm BBC tu lg..tudddiiiiaaa!!! kurang2 aku xmo laa org ingat aku lagi tua dari IC aku..no no no...hahaha..(masuk bakul, angkat sendiri) kena tepek bedak2 banyak 2 sket kalau jadi mcm tu. Tu semua kurniaan Allah..aku cuma menjaganya..chewaah...ok laa banyak sgt merepek...Conclusion..lu pikir sendiri laa kata Nabil..wink wink wink...

Yup...i do agree with him...lalalala..Peace yo!!

No comments: