Monday, October 28, 2013

7 ke 8

Salam Isnin semua....senyum jgn x senyum wpun kena tatata kejap kepada weekend, Isnin kena gak mau kasi ceria. Baru meriah hidup kan.hehehe.
xmo stress ok. 

7ke 8? apa kebenda tu. Umur ker...harga barang naik ker? hahaha..sebenarnya citer pasal masa jer pun.Dari 7 jam kepada 8 jam beza masa antara UK dgn Malaysia. Jadi kalau apa2 hal nak call Malaysia, aku kena tune balik n kira balik supaya xde aku g call ayah aku..tok aku or sapa2 kat Msia tengah malam buto Kira-kira dan ubah masa nie biasa jadi 2 kali setahun. Perkara ubah masa nie, bukan org belah dunia sini buat suka-suka. Tapi ada sebab musababnya. Mula-mula datang sini, terkojut gak den. Pesal suka ati ko nak plus minus satu jam nie..pening jap nak adjust. Ni dah tahun ke-6 baru ler faham.Hahaha..lama gak tu nak leh faham.

Diorang panggil Daylight Saving Time. Perubahan mengikut waktu Summer UK (ni aku citer based on waktu UK). Majority negara-negara kat belah atmosphere dunia sini mengamalkan benda yg sama. Diorang akan mula ubah pada tiap-tiap hujung bulan March. tahun 2013 ialah pada 30hb March dan akan ubah lagi sekali pada hujung October (27hb October,2013). 

Kalau bulan March tu, sebab musababnya summer time nak mula dan SIANG lagi PANJANG dari malam.Nak tunggu masuk isya' waktu nie mmg berjaanggut. Dkt jam 11 gak bila peak hours tu baru solat Isya'. Puasa last year, mmg kayu pengukur kepada kesabaran dan tahap ketahanan badan juga bila mana Maghrib masuk jam 9 malam dan subuh jam 2 pagi. 

Hal yang totally opposite berlaku untuk bulan October pula, MALAM lagi PANJANG dari siang. Jadi rasa sangat ler lemau, lebam dan ZZZzzz..hehehe..skrng jam 5 ptg dah gelap..subuh pula lewat habis dkt2 jam 7 lebih...Cuaca jangan cakap ler, mendung dan ZZzzz...hehehe sedap jer berbungkus dalam duvet. Ahaaa...ramai kaum wanita yg suka ganti puasa waktu-waktu gini (termasuk ler tukang tulis blog nie..hehehe). 

Jadi, pada yg perlu tukar jam tu. Silalah berbuat demikian, supaya anda tidak ketinggalan bus, atau terlepas pandang waktu mengadap supervisor dan sewaktu dgnnya...hehehehe....Selamat membungkuskan diri.

No comments: