Wednesday, November 20, 2013

Mari membakar....

Oh tetiba je datang mood utk membaking/membakar. Dulu mmg jadi peneman my abang je bila datang mood dia utk membaking. Tanpa diminta tanpa disangka, mai jer rasa nak membakar. Tapi korang jgn risau, aku x bakar rumah dan seumpamanya. Hehehe..xde keje kan...cukup-cukup lah dah g bakar dapur rumah aku tu sekali..

Ni ler penangan bila ada anak teruna sorang kat rumah yang menagih janji manis dari mama dia. Dia kempunan muffin mama dia buat. Jadi nak tak nak aku yg memang junior habis dalam bab membaking nie, buat gak ler seketul dua muffin yang paling basic sekali. Seharian laa anak teruna dok puji sedap sedap..hohoho..aku rasa ado-ado jer. Siap bawa bekal gi pre-school dia lagi..Kombang setaman sat, walaupun aku tau..xde laa power mana pun muffin ado-ado aku jer. Air tangan mak kot ;)

Jadi dari mula buat muffin, dah jadi macam penyakit berjangkit lak. Tetiba gi buat brownies, pastu g buat sponge cake laa..N tetiba jatuh hati lak pada nak membuat ROTI..apa?? Roti..ye tuan-tuan dan puan-puan. Saya nak berkecimpung dalam bidang membuat roti.Poyo je kan.Hahaha..kalau sapa yang kenal aku betul-betul, mesti cakap.Biar betik?? X betik pun, buah strawberi jer pun..aku pun x mimpi yg satu ari aku terlibat dlm bidang membakar ni..hohoho.

Jadi lepas aku kira-kira duit dalam tabung arnab tu. Maka selepas 2 weeks bersengkang mata (poyo lagi) membuat kajian ilmiah dan sesuai dgn budget yang ada, hahaha..Aku berjaya mendapatkan ini...tara....

Seketul breadmaker Kenwood.

Sangat besar ler harapannya supaya seketul ini tidak semata-mata menjadi barang perhiasan di dapur. Beliau akan membuat apa yang telah disetkan utk beliau buat..hahaha..mesin ni selain buat bread, leh buat doh (utk pizza ke, donut ke etc) dan juga leh buat jem sekali. Tapi..ha ada tapi, kena laa tuan dia rajin utk membuatnya. Idak, buat jadi alat utk kumpul habuk jer laa..kuikuikui..Majulah breadmaker utk membakar roti..Yeahh....

1 comment:

Eeta N said...

Nak satu gak...
Mesti kejap jer roti dah siap untuk dimakan...