Tuesday, December 10, 2013

Jeng jeng jeng...Brioche in the house!!






Oh ye..lepas je ada breadmaker, semangat utk membuat home made bread agak membara (harap bukan jadi hangat tahi ayam..hehe) Jadi almost every week, cik breadmaker akan menghasilkan paling tidak sebuku roti utk ahli rumah. Jadi kali ni nak cuba buat brioche pula. Roti yang berasal dari France yang rasa lemak manis gitu. Yummeeehhhhh!!!
Lupa nak snap bahan-bahan sebelum kena uli. Antara bahannya tepung, yeast, susu, telur, gula dan garam sahaja. Easy peasy kan rupanya nak buat brioche ni..Jadi kalau kakcik suka manis-manis gotu. Sila lah tambah gula mengikut kesukaan. 
Ahaaa....ini selepas segala bahan-bahan diuli dan yeast tengah nak mengembang. 






Setting jangan tak setting. Kali ni aku buat utk 500gm roti instead of 1kg. Aritu buat 1kg bread. Makk aiii roti naik mengembang sampai terkeluar-keluar dari basket tu. Huhuhu...besar sangat sampai x larat nak perabih...





Dah semakin mengembang cik intan payung nie...


Selepas 3 jam 15 minit...Taraaaa....terhasillah home made brioche...



 
Selepas bagi segala wap kuar, after 1/2 hour boleh laa brioche itu dipotong (x sempat nak beli pisau pemotong roti lagi, jadi abaikan hasil keras tangan I yang senget benget itu yer). Sedap dimakan bertemankan teh susu di waktu sejuk-sejuk mcm skrg nie...Yumyum...jemput makan semua....



2 comments:

Neny said...

Bestnya tgk roti ko...Aku punya breadmaker sejak balik dr jerman langsung x penah beroperasi...huhuhu.

durra abd razak @ kocikin... said...

nenny, ni pun tengah ada mood nak membuat roti...kot2 esok2 x tau ler ;)