Thursday, January 2, 2014

Hujung tanah utara UK

Salam 2014 semua,

Mesti ramai ibu-ibu dan bapa-bapa yang tengah kalut temankan anak-anak masuk sekolah/tadika terutamanya bagi anak-anak yang baru nak masuk darjah satu. Kekalutan pasti ada di situ kan. Aku punya turn lagi 3 tahun, InsyaAllah. Buat masa ni, Muhammad baru je masuk pre-school jer pun. Sebab lama sangat bercuti dan tengok mak apak syiok2 lepak kat rumah. Hari ni, MH buat hal sket ala-ala manja nangis bila hantar ke EYC (Early year centre). Mujur hari ni my abang masih bercuti, jadi lepas stay jap 5 minit aku pun cakap tatata sebab nak kena masuk balik library. Uni pun masih lengang sebab ramai student yang masih syiok bercuti lagi.Lama sungguh cuti!! hehehe..aku pun dah sampai naik lebam dok rumah n lepak plus berat pun leh tahan naik mencanak-canak sebab cuti dkt 3 weeks. Makan tido makan tido je laa kejenya.Huhuhu..

Aisehh, jauh sungguh aku melalut. Asal nak citer pasal hujung Tanah utara UK.


Tempat ni kira paling hujung UK sekali belah utara (Scotland), nama tempat ni John O'Groat. Mengambil nama sempena orang lama kurun ke 14 lagi yang mulakan perkhidmatan ferry dari situ ke pulau nama Orkney (walaupun ikut logic, pulau tu patut yang paling hujung. Tapi diorng kira dari segi kedudukan Tanah besar UK secara keseluruhan). Ni aku dapat info dari Wikipedia pun. Hehehe. Jadi kalau korang nak tahu lebih lanjut, leh klik kat sini ye. Cik Wikipedia leh bagi penerangan dengan jelas lagi ;)

Apa yang menarik kat sini? selain dari tiang wajib yang tourists suka amik tu (termasuk ler aku n family ler tu kan) Sila abaikan aksi cik Ilmi yang masih x berapa reti nak terima instruction pandang camera itu. Antara lain ialah, pemandangan cantik mengadap laut, plus angin x sepoi-sepoi bahasa tu sampai senget2 la tudung cun aku tu. Kicauan seagulls yang agak brutal serta tak makan saman (otai gak lak diorng ni..xleh suka hati bagi makanan, kang diorng g patuk-patuk kita).Ohhh ada 2 ekor seals yang comel, x dapat nak snape gambar sebang diorng suka main aci sembunyi dalam air dkt tempat nelayan letak boat diorng.


Oh ada sederet rumah kaler-kaler yang ceria!! tapi aku x sure sama ada berpenghuni atau tidak. Tapi pastinya comel mcm aku jugak..hehehe. Ada la seketul dua kedai yang jual souviners. Leh la kot nak beli fridge magnet barang seketul dua buat kenangan menconfirmkan yg ko dah jejak sini. Dan ada juga facilities mcm toilets tu semua dan few coffee shops buat melepak minum kopi secawan dua.


 
Masa kami sampai tu dah nak dekat jam 2 petang. Memang agak suspend, sebab mcm deserted area je. Lenggang yang amat. Kot parking tu ada 2-3 biji keter je. Kot nak main bola pun boleh laa. Jadi lepas snap few photos (few ke? hehehe). Salin diaper cik Ilmi kita tu. Lepak jap kat satu café tu, layan ice cream dalam sejuk kejung tu. Agaklah mencari penyakit jugak sebab sejuk -sejuk pun nak bantai eskrem feeling ala-ala omputih. Shopkeeper tu bgtau yang suasana lenggang mcm pekan koboi hantu ni is totally different during summer time. Tahap nak parking pun xde space!!



Lepas dah puas hati lawat kawasan. Maka kami bertolak balik ke Torran Cottage, dalam 3 jam suku gak. Walhal sebenarnya jarak dari Drumnadrochit (tepi Loch Ness) ke John O'Groat hanya 101 miles. Tapi ikut jalan kampong (mana ada highway bai kat atas nun unless kat big city). Jadi xleh nak speeding ikut suka ati takut jatuh dalam Loch!! Jalan leh tahan menggerikan jugak ler terutama bila lalu high cliff, mak aiii aku yang memang gayat dgn ketinggian rasa seriau jer. Tambah dengan angin yang bisa menggoncangkan kereta itu. Especially bila dah makin dekat dgn John O'Groat, aku punya turn to drive sbb my abang sleepy tahap gaban. Walaupun x setinggi dan segayat driving kat highway perjalanan dari Malaga ke Granada aritu. Tapi tetap laa gayat kan. Doa banyak-banyak dalam hati je..Silap je memang ke laut le jawabnya xde nak sangkut kat pokok ke apa. Alhamdulillah, selamat sampai ke destinasi dan selamat pulang jugak. Walau pun ponek, tapi hati pueh.

Maka, another wish list UK version dah leh strike out. We made it to Land's End and John O' Groat. Yeah!! Walaupun amik masa 3 tahun dari last visit ke Land's End. I am totally delighted and excited as well that my dream came true. Lengkap sudah satu pusingan UK hujung sinin ke hujung sinun.Alhamdulillah. Leh la balik Malaysia kot ;) 


No comments: