Friday, March 21, 2014

Sesawang....

Salam and happy weekend uolss....

Lama betul le I xde mood nak memblog sejak hilangnya MH370. Bersuara sikit2 je kat dalam fb. Dalam 2 weeks ni, macam2 kisah oh my Malaysia yang tersebar yang bikin sakit mata ada, sakit hati, rasa nak bagi penamar jepun cop 5 jari pun ada dan juga rasa sedih. News threads kat fb tu dah kalah edisi berita dunia dgn secara tiba-tiba muncul pakar aviation, pakar conspiracy, dan segala pakar termasuk kisah bomoh 1Malaysia..Kisah ni bukan takat I rasa nak bagi 'penampo kokedei' je..rasa nak bagi 'penampo dinasour T-Rex' lagi.

Dalam masa 2 minggu terserlah what Malaysia is all about di mata dunia. Habis segala kisah dalam kelambu, luar kelambu, kisah anjung segalanya bertebaran. I rasa buat semak blog I je kalau I kupas satu persatu. Mesti uols dah terang lagi bersuluh kan. Hmmmmm sabo je la..

Paling tak tahan, dalam rata-rata rakyat Malaysia semua dok berdoa regardless of their ethnicities, religious atau pun political stands. Kuar lagi kisah yang x berapa nak enak, pakat2 mati secara beramai-ramai akibat bersukaria sambil mengambil bahan terlarang. Innalillah...Kuar lagi nama Malaysia kat berita dunia. Aduss..Bila ada berita sensasi, pasti akan penuh juga threads kat fb tu dgn pelbagai2 pendapatan dan theories. Tapi I agak terpikir jugak ler bila ada sorang 'key warrior' menulis yang terdapat segregation of Islamic thinking among Muslims. I setuju dgn penulis ni (lupa laa pula siapa hamba Allah ni).
Beliau cakap, ramai yg berada dalam comfort zone yang mana circle of friends mereka kalangan yang mendekati Islam dan selesa berada dalam zon ini tanpa menghiraukan satu group lagi yang tidak termasuk dlm kelompok ni. Tiada effort yang diambil utk mendekati dan 'berkawan-kawan' dgn kelompok lagi satu ni...Kalau bahasa x berapa come "Lantak le kome"..For sure the gap is huge between these two groups. Satu penuh keIslaman dan satu lagi another way around and yet they are our brothers and sisters (tapi bukan set Sisters in Islam eh).

When I was in Uniten, I befriended with these two groups. Satu group yang begitu kuat dgn sentiment ukhwah..dan satu lagi "life is a joyride'. Dua-dua groups I leh masuk bila lepak sama dengan selesa. But I chose to be in the middle. Senang cerita, I tak mewakili mana-mana group. PBB- Pihak berkecuali. Heeee..Group joyride ni I perhatikan budi bahasa diorng, MasyaAllah tip top. Cuma x berapa nak berkenan life styles yg Joyride tu. But they are very open minded. Kalau I discuss hal agama pun, they were tentatively listening to my points. Agak menghairankan sebab mula2 I ingat kalau I mention pasal hal agama, mesti diorng bengang ke apa...Tapi Alhamdulillah, penerimaan diorng luar biasa. Cumanya, Nur tu belum betul betul meresap dalam diri diorng. Dapat gak laa 'ustazah' yang x berapa ustazah ni cerita sket2 n selit2 sket tarbiyah. Kira dakwah jugak laa dgn kawan2 kan ;) Walaupun at 1st my mom x berapa nak restu sbb ada kawan2 dr group ni. Tapi lepas bawa balik diorng ke rumah. I explained slowly to my mom kenapa kita perlu tidak menidakkan kewujudan group ni. Alhamdulillah, she accepted them well. Kena tarbiyah gak kat umah dgn my mom..hehehe...

Lagi 1 group ukwah till jannah ni pun I rapat jugak. Banyak kali diorng ajak, I just join when I feel to. No string attached. I tak berapa minat dgn perkataan 'usrah' ni since secondary school lagi. Pada pendapat I, untuk mendalami Islam xperlu ada perkumpulanan/ pemisahan secara halus ini. Ilmu can be attained through ceramah agama, pembacaan kitab secara umum, selain saluran-saluran umum yang lain. I might sound a bit radical on this view. Mesti ada yang geleng2 kepala. Tapi that is my stand ( I might be right and but I might be wrong too).

In my point of views, I rasa bila ada usrah ni sepertinya ada kumpulan tersendiri. Bagus untuk pencairan Ilmu, tapi x berapa bagus untuk pencairan ukhwah.Erkk..apakah yang cuba I terangkan di sini? Contoh mudah ABC, just imagine dalam satu community kecil ada 5 kewujudan usrah ini. Ahli-ahli kebiasaan akan rapat dgn kumpulan kecil mereka ini dan secara x langsung creating an awkward situation bila ada non-ahli dalam any public event. Most probably, perbuatan mereka in di bawah sedar. Jadi bagi non-member yang bukan bernaung di bawah 'usrah' ini akan terasa 'x masuk korum'. Especially, yang jenis happening. Lambat laun, diorng pun rasa mcm boring nak join n terus dgn their own world. Jadinya bila nak dapat tarbiyah group yang lagi satu ni? kalau dari awal dah mcm ada perbezaan? Serta xde effort nak approach group lagi satu ni? Dah tersasar maka makin lah tersasar..so this is just my 2cent. Maka wujud lah yang alim makin alim..hanya menggeleng2 kepala utk group lagi satu but no action taken. Hmmmm...kot esok2 kalau Allah nak turun bala,sekali lalu je Allah bagi untuk semua. Nauzubillah...

So let's pray for MH370, saudara-saudara kita yang ditindas di Palestin, Syiria dan seluruh dunia, x lupa kepada muda-mudi Malaysia. Semoga anak-anak kita nanti akan terus di dalam Iman. Ameen...


2 comments:

icE said...

I secretly have the same opinion about the two kelompoks..even though i campur both..and regarded as weird haha

salam kenal!!

visit my blog WAHM like me

durra abd razak @ kocikin... said...

Salam kenal Aishah :)

Yup...because of the decision not to be in either groups makes us weird..hahaha...tp nak buat mcm mana..as long we are comfortable, don't mind being the weird ^_^