Monday, April 14, 2014

oooh my oh my....

Salam uols...harap semua org happy dan ceria-ceria belaka walaupun ribut taufan, tsunami, salji hatta ais batu melanda. Oh bercakap pasal cuaca...Cik matahari dah makin kerap tunjuk muka dan dah xperlu pakai sampai 3-4 lapis baju lagi..Yeayyy!!!  Nampak ler slim skett..akekeke...Alhamdulillah..tp still kena gak pakai sweater..leh tahan gak sesekali angin tiup ala2 manja gitu. Pendek kata, panjang x kata apa..hahaha...lovely weather!!!

Ohhh ye...I rasa setiap kita mesti pernah mengeluh..x pun in English Whining. Benda biasa laa kalau sikit2 tu mengeluh..atau pun complaint dan whining..sebab otak kita ni xde selalu boleh stay positive. Ada masa bila dah drained energy..Terkeluar jugak ler keluh n kesah..apa yg terbuku dalam dada dan hati..TAPI...haaa tapi I punya laa bapok besar...

Apa kes kalau tiap2 hari Whining..tiap-tiap hari mengeluh...segalanya benda x betul..segala bendanya pening..segalanya masalah?? adoi...Beruang comel kat hutan pun pening kalau tiap2 hari kena whining dgn bini dia kan..hahahaha....I yang kena jadi tukang dengar pun ada masa terasa gak le keBOhsanannya itu. Yang bestnya, ada masa diceritakan pada orang tu..orang tu siap ada masalah hidup dan mati. Yet, orang tu boleh pulak tenangkan orang ini. Haiyaaa...

Sorry laa I am a bit carried away sket arinie. Tipah dah x tahan ok...Tapi kekadang tu dah bercakap banyak kali, tapi keep on doing the same thing. Takde usaha nak ubah. Tu juga yang complaint benda sama hari-hari. Orang kat Afrika nak jumpa beras 1 kali seminggu pun x tentu..leh terima nasib dgn tabahnya. Alahai...Wahai orang-orang Mukmin, berSYUKURlah...paling I xleh blah...whining kat FB..huhuhu...please..please..please...dah jadi mcm Dinding Pengaduan kat BaitulMuqadis tu..tempat orang-orang Yahud dok merantap nasib..minta simpang ler I x buat mcm tu...kot I terbuat, uols tolong pakat2 ketuk kepala I ye...kasi adjust sket tune kepala I ni.

Kot nak je cakap, eh ekau ni..xde ke xde hari yg xde masalah..huhuhu...banyak lagi benda yg leh menceriakan hidup kita ni. Buka dan lihat lah dengan mata hati..Selagi kita dalam keadaan keluh dan kesah..selagi tu kita rasa keserabutan dalm hidup ni. I x berapa nak reti menulis cara ala-ala ustazah ke...tapi pada pemikiran anugerah Allah bagi ni. Bila kita biarkan hati menguasai pemikiran. Memang payah laa nak cakap apa..nak control minda ni bukan kerja mudah..TAPI tidak mustahil.InsyaAllah...bila je kita REDHA dan BerSYUKUR..insyaAllah ketenangan tu ada...chewaaahh...

Jom pakat-pakat ceria....hidup memang tidak pernah sempurna..tapi kita yang boleh membuatkan dunia kita sempurna (ehem ehem..ada leh jadi pakar motivasi x bertauliah x..hehehe)

1 comment:

Anonymous said...

hikhikhik... mcm tau2 ja...