Wednesday, July 9, 2014

My 1st attempt...

Salam n hi utk kawan2 semua........berseri2 je tu..puasa ke x tu? hehehehe....

Ok laa rentetan kisah Muhammad n his acute gastric. Mama dia mmg jadi makin semangat membara utk prepare home cooked meals selagi terdaya. Alhamdulillah, hamper tiap2 hari dapur tu keletang keletung. Kot g Baram atau Param pun sekadar utk membeli air tebu, air kelapa dan sewaktu dengannya - janga n tak tau uols, I pekena air2 berkenaan almost every day. Dendam kesumat 6 tahun! Ngeh ngeh ngeh....selain tu kuih muih- tapi agak serik sbb hasilnya esok I kena ulang alik toilet...huhuhuhu....tidaaaakkkkk.....Jadinya, masak simple2 je tapi kenyang n lepas utk sahur sekali. Jadi semalam, akibat rasa mcm tertipu je bila g beli sambal tempe (bekas kecik je...rm5..wow!!! ada kot 3 sudu..plus mcm x berapa fresh).

Maka, semalam I dgn semangat heroin tempe...mula ops mengoogle...jadinya main usha sana sini punya resepi..I decided nak buat combination of all the recipes, jadi lah my own version malas sambal tempe...ni ler hasilnya....Taaaraaaaaaaa...........

 
Hehehehe.......x mengeciwakan rasanya.....dengan modal dlm less than RM10. I dapat menghasilkan sebekas sederhana besar sambal tempe cap Durra ^_^ leh makan utk seminggu...haaa ada penjimatan di situ ye kawan2....pueh hati den...
 
 
Jadi inilah resepi sambal tempe versi I :
 
Bahan-bahan:
Kentang
Tempe
Ikan bilis
Semua kat atas ni, kasi goring ranggup2..i goreng togel mcm tu je x letak kunyit or garam...
Kasi minyak turun..baru gaul dgn sambalnya..
 
Tumisan:
Bawang merah- blend
Garlic-blend
Blended red chillies
Gula
Garam
Kicap jalen skett....
Minyak masak- penting ni..hahaha
sedikit sos cili
asam keping.....
 
Pastu apa lagi....kasi ngap!!! Tapi bukan skrng...bila nak iftar nnt.....
 
Sat g nak masak nasi minyak pulak...ayam masak merah dan acar timun gorgeous...hehehe
selamat....
 
 
 



No comments: