Thursday, April 7, 2016

Awas..Abduction/Penculikan ada di mana!!!

Assalamualaikum..n salam sejahtera

This morning, as part of my daily routine. Aku g breakfast kat my fav gerai...menu biasa Jumaat ni ialah Soto Power Umph KakLong la kan..extra bergedil semestinya...Jumaat mmg jammed pack gerai/kedai makan Kaklong ni..mcm biasa, i just sat on an empty chair..after 10 minutes...ada this lady ni came to my table n sat in front of me.

At first, i just continued eating my yummy Soto..sebelah meja lak ada 3 org makcik2 yang baru balik dr morning jog.They are regular too...selepas berbalas senyum n hai...kami pun continue makan...skali, ada staff yg tegur that lady, in front of me. What happened to your forehead (luka teruk gak)? N she said, there was an incident in front of her hotel last night..aku mula2 tu dengar hujung2 telinga je...sbb xmo laaa kehpooo...so continue mengadap soto lagi..then..dtg lagi sorng staff...tegur that lady...eh smlm dtg, ok je, hari knp luka teruk ni. She explained the same thing too...

Then, being me yg ringan mulut ni...dgn berhati2 tanya...Kat mana terjadi...then she just told me everything.Utk ringkasan korang semua, akhkak make the story short....

Kak Ita (the lady's name) dtg ke area Balakong ni utk kerja, jadi dia stayed at Sun Hotel (betul2 kat depan Mines tu...Budget hotel yang sederet dgn kedai mamak etc (mengadap komuter Serdang tu).Pergh punya laa berjela kan explanation..hehehe...nak bg korang bayang...

She just came back from somewhere with her 10 years old daughter around 1am. So, park laa kat depan hotel tu...tetiba ada kereta dtg dgn 4 org (sadly..our bangsa) and one of the man, grab her daughter..mmg Kak Ita pun bergelut laaa dgn that man smpai terhantuk2 kepala..Keanehan yg ada..ada few passerby...tp mmg passerby laa xde buat apa pun...sampai laa ada staff hotel keluar dan menjerit2...baru that jahat fella, lepaskan anak K.Nita...then they took off...sekali dgn kereta Kak Nita..kejadian x smpai 5 minit ok........huhuhu....mak n anak dpt minor injuries...n e anak, mmy traumatize habis dan badan lebam2....Rupanya, passerby x tlng ingat, domestic dispute sbb malay dgn Malay...later baru diorng ckp...oh..abduction rupanya...hohohoho....how laa my Malaysian becoming like this...huhuhuhuu....

Bila dengar cerita K.Ita tu...meremang bulu roma den ni haa....Ya Allah..Kau peliharalah Anak2 kami dari niat2 jahat manusia yang berhatikan syaitan...mmg lepas borak dgn K.Nita...kes colek budak makin berleluasa di Malaysia...she said, police pun cakap benda sama...cumanya...media Msia lebih suka fokus pada cerita...apa menteri ni buat...apa depa buat...full of bullshit!! huhu..ahkak emo skett tau..maybe sbb to many cases, K.Nita ckp..muka police relax je...hohoho....lately, kes colek budak2 utk amik internal organs...huhuhu...jahatnya manusia!!!!

Few months back pun...my school friend pun kena yg sama...tu lagi dasyat..broad day light!!! Depan 7/11 lak tu...syukur laaa anak beranak tu selamat sbb passerby cepat2 intervene...dah le her kid masa tu mmg dh strap kat babychair kat belakang tu...my friend told me, dia mmg nekad habis, siap sepak2 n pukul2 org jahat tu....jerit sekuat hati.....hameekkko!!

I dont want to give further comments about Malaysia political climate or crime rate in Malaysia...but to be honest, when we 1st came back Msia for good.That is my concern apart from harga brg2 yg mmg ntah hapa2 tu...that want is still manageable but part safety tu....Jadinya, lepas ni..

1. Please be extra careful kat mana2 kita berada pun..bunyi mcm paranoid..tp nyawa tu...amat berharga

2. alert dgn our kids roundabout...especially kat public places...biar laa laki korng kata korng over protective...tp....anak oooooiii......irreplaceable...

3. please alert dgn sarrounding, dgn org2 keliling..

4. Berdoa..dan mak aku selalu pesan..pergi mana2...bacalah banyak2 Bismillahillazi, ayat Kursi...SesungguhNya Dia Maha Pelindung dari segala kesesatan dan bala bencana....

ok laaa kome...nk kena siapkan kelija ni...kang sv ketuk kepala...in two weeks time ada skype meeting...mati laa gua...kelija x siap...heheheheh...adios....

2 comments:

Aishah Binti Abdul Ghani said...

Yuhuu durra...
Saje jalan2 kat blog kau nih.. ekceli aku baru lepas delete blog kedai buku online aku tuh. Pastu masuk blog satu lagi. Ingat nak delete tapi syg la pulok. Singgah le sini sudahnya... tatatititutu.

durra abd razak @ kocikin... said...

Chah....ko keep on writing laa...that is your passion kan....
aku ni....blog ni mmg stress reliever...wpun tulis merapu n banyak yg syiok sendiri...
tapi....if it gives benefits to me...aku redah je laaa.....at this age, x bnyk sgt yg leh buat aku adrealine rush...blogging ni mcm calm me down..hehehe...gitu leee