Monday, April 4, 2016

Cuti-cuti Malaysia : Mabul Island

Tetiba je kan....terpancul kat Mabul....al kisah...that was an unplanned gateaway.....masa 2 weeks, before aku nak balik Msia...my abang ckp...nak g Mabul..i just laughed sbb mcm x percaya...biar betik...i just said to him...ikut lah....
Rupanya member mmg nekad, wpun budget mmg x laaa ada sgt...tp sbbkan dia nekad...just charge it je laa sambil pejam mata...kikiki....jadi 1st week March tu...alhamdulillah...sampai laaa kami ke pulau yang sgt cantik itu...Subhanallah...
3 hours flight from KLIA2 to Tawau...1 hour van drive from Tawau to Semporna...45 minutes boat drive from Semporna to Mabul...at last, sampai juga...
Kami selamat sampai jam 6 ptg...masa tu dh nak masuk maghrib...
Jadi mlm tu..just chillex kat pangkin homestay...usha...sea creatures  sambil layan blues....
Kami amik package 4 hari 3 malam Speheredivers...bagi yg nak budget, it is highly recommended...
Package masuk semua kecuali flight ticket je....
Makan 3 kali sehari... (unless kalau korng nak makan lobster, ketam, kerapu etc...tu x termasuk)
Pickup dr airport, boat ride dr jetty Semporna ke Mabul termasuk ye...
Kalau nak tahu lebih lanjut...better korng g ke website diorng....
One of the owner, abang Azhar mmg sgt sempoi..staff pun mmg baik2 je...
Yang paling aku suka...exclusivity...wpun bukan resort mewah..
tapi mmg rasa santai yang relax....kebetulan masa kami ada tu...
ada 2 bilik je occupied...mmg rasa sgt special lah...hehehe
Bilik pun selesa...cuma korng jgn laa harap yg bilik tu mcm korang duduk kat Hilton ke, Eastin ke...
very basic n minimalist...
mcm korang rasa balik kg, haaaa...mcm tu lah...
Kat atas tu...gambar lunch kami...ikan bawal putih..sekilo 8 ringgit...fresh ye....bukan fresh from oven...fresh from the sea...tu laa tukang2 masak homestay tu...



Ini MH and his bodyguards...the uncles yang lepak sekali kat Speheredivers skali dgn uncle diver tu...
Lokasi: Kampung Suluk.....jln2 ptg pusing satu pulau on the 2nd day...x sangka x smpai setengah jam...habis dah pusing satu pulau...kikiki..fail sunguh geography....dush dush dush....selain resorts/homestay...ada 2 kampung...satu sekolah rendah dan satu masjid....

MBA: Mabul Basketball Assoc ;) Petang2 the locals akan main kat sini...kira mcm riadah merangkap happy hours kat situ...sbbnya letrik hanya akan mula ada balik jam 6.00 ptg....


 The kampung.......

 Jalan dari homestay kami nak ke darat..mmg kena lalu kat celah2 rumah2 kayu yang aku rasa sgt ohsem....sambil lalu...ada nampak ikan2...nampak tapak sulaiman...yg part x best....sampah2 pun nampak gak...alahai...cuma area homestay kami tu...mmg owner dia jaga kebersihan...jadi xde rasa ralat sgt...cuma ada masa akan ada benda2 terapung yg dtg dr arah2 rumah2 yg lain...

1st day, kami join snorkeling yg speherediver buat...tp since air mmg kuat kat area tu...sampai kan kanak2 riang menangis sungguh2 laaa...kami decided next day....snorkeling kat area homestay je laa..not bad actually n bnyk ikan2 n hidupan laut juga...termasuk rumpai laut...n even turtles pun berenang2 gak kat situ....ohsem sgt2
 Ini berkobar2 1st day nak g snorkelling katanya...sekali ombak besar daa kat area tu..x jauh pun dr homestay kami..naik oat 5 minit......terus bebudak ni nangis..ajak g main pasir.....so..gaya je laa yg lebih kan ..hahahaha...rupanya...belah sana pulau je...


Ini budak....seharian berendam dlm air....belakang tu bilik kami...mmg dpt bilik paling tepi skali...
Jadinya snorkelling situ-situ je laaa kami anak2 beranak...Pengalaman paling x leh lupa, aku tengah snorkelling skali tersentuh something....turtle!!!! terjerit2 laa den dlm air tu....huhuhu....seyes surreal!!



 Malam3...lepas bebudak ni tido...aku n my abang...dgn torchlight....duduk kat verendah homestay....usha turtle.....syukur Alhamdulillah...sepanjang stays kat sana...weather mmg rezeki sungguh...elok molek je....pg ptg siang mlm...mmg korang akan dpt tengok turtle dtg...kekadang sekor...ada masa berekor3....fuhhhh....


One and only masjid yang ada atas Mabul....kalau berjln dr homestay kami...x smpai 5 minit...mmg dekat betul laaa.....Sebelah masjid ada Kem Polis....

Ni masa baru landed kat Tawau Airport....mmg muka letih gak laaa sbb flight kami patutnya kul 10 pagi...delayed sampi kul 1 tgh...so smpai Tawau pun dh lewat.....2 budak yg x tahu destinasi mana nak tuju...we purposely dont tell them sbb x larat nak jawab soalan....hehehehe

 Main pasir kat sebelah sana pulau.......


Gambar wajib Speheredivers.....Yang baju hitam kiri tu laa abang Azhar co- owner dan yg sorng lagi tu...MH fav uncle- Uncle Bonny....ni nak balik dah....huhuhu.....


Ni dah janji dgn awek bajau laut ni....ada masa akan dtg bebudak ni minta gula2 n duit...jadi sapa2 plan nak g sana...better korang prepare coins n sweets....
Diorng persistant tp x pushy...
Jadinya for this unplanned trip...smpai tengah...dia minta rm2...
aku angguk je laa....tengah laut kot!!!
hahahaha....they are nice kids sebenarnya....

The homestay.....


Ni pun salah satu dinner yang kami beli...ikan kerapu fresh....makan mmg rasa sedaaapp sgt wpun hanya steam.....cantikkan??

Ni lah antara aktivti kami waktu tgh....xde letrik...duduk bilik panas...mujur ada hammock...
so lepak kat situ je laaaaa......

anak beranak pakat seronok snorkelling........

So percutian kali ni...mmg ohsem sgt aku rasa sbb biasanya mmg kami suka adhoc vacay ni.....especially kalau yg murah2...cuma kali ni..above budget skeet...
tapi apa salahnya once in a life time...
Sebelum balik...kami singgah dulu Pasar Tawau..borong ikan bilis yg femes tu...mmg murah laaa...huwaaaaa
Cumanya pesanan...kalau sapa2 nak g mabul tu....better check dulu apa2 yg patut korng buat...
especially bab keselamatan...Alhamdulillah...perjalanan kami dipermudahkan
oraits.....

No comments: