Tuesday, July 26, 2016

Laundry Room a.k.a my comfort zone

Assalamualaikum n Selamat Hari Rabu....

Buat per tu.....tengah melipat baju ke chek kak....
Arini, i nak borak skeet pasal my dream house...tetiba je kan...sebenarnya, I teringin sgt nak ada rumah sendiri kalau ada rezeki dariNya..dari mula kawin, g uk, balik semula sini..Kami duduk menyewa. Malaysia dgn cara Malaysia n UK dgn cara UK nya tu....bukan ahkak x bersyukur..Syukur Selalu :) cumanya berangan lah kan...nak letak itu, nak letak ini..nak hias itu nak hias ini...For e time being, jadi tenant/penyewa ni agak restricted. Ye lah kan, ko menyewa n menumpang rumah org, mmg ko bayar sewa.But still, the house does not belong to you...Ko tampal wallpaper bagai ke, at e end of the day..That is not your house...

Dari mula kawin dgn my abang sayang, until today. Kami menetap di kawasan yg sama, yg bezanya adalah unit yang berbeza.Untuk rekod, hingga ke hari ini..kami dah pindah randah di kawasan yg sama untuk 3 unit berbeza..Ramai juga yg bertanya soalan, kenapa korng x beli je satu unit kat situ n settle je...Hmmmmm....kalau boleh, en. suami nak beli rumah yg di atas tanah..bukan di atas unit org lain. Kami menetap di apartment skrng ni..mmg duduk atas umah org laa..heeeeee.....ok laa...asal entry nak citer pasal laundry room ni a.k.a my comfort zone...

Jadi esok kalau lah ada rezeki rumah sendiri, I nak bilik khas utk laundry room..tu masuk dlm wishlist tau. So, leh laa buat kerja2 laundry dgn hati yg ceria sbbkan suasana yg happening..ala2 cerita mcm confort zone. Ko duduk kat dlm tu, ko basuh baju, dry baju, iron, simpan baju etc....skrng banyak kat dlm online, contoh2 bilik laundry...so ahkak nak bg uolls cuci2 mata skeet laa kot ada cari ilham esok2 ni..leh laa kan...tp sebelum tu...ni laa laundry room i..tu pun rasa happy dah sbb...at one place, cumanya x leh nak iron dlm tu..limited space. Jadi kena gak iron kat tengah halaman rumah..hahaha....

 Ini pandangan dari sisi sebelah kanan....
itu our 2nd dryer..terpaksa rela beli last year bila rumah ni banjir sbb saluran main pipe satu bangunan tu clogged...sob sob sob..maka masa tu x tinggikan kami punya dryer yg bawa balik dr UK tu..
Puff.....mmg beyond repair le jadi n kena declare RIP..
So, terpaksa la beli ni...mujur ada sale kat Harvey's Norman..wpun x secanggih yg bawa balik dr UK tu..sob sob sob..tp fungsi mengeringnya tetap superb..very basic dryer..
Sangat2 membantu di waktu I g balik UK for few months, n especially musim hujan or baru balik dr jln2 or kampung..n laundry loads..Makk aaiii..berbakul2...waktu mlm pun leh membasuh ;) 
Electricity bills? to be honest...x banyak pun..banding dgn guna aircond...I dah buat survey dgn kengkawan2 yg ada aircond..

Ni pandangan dari sisi kiri...tara...please excuse the messiness tu ye kawan2....
area ni juga leh katakan mcm store utk kitchen jugak..hehehe

Ni pandangan dari sisi depan....comel je i punya laundry room..
utk masa ni suffecient n it makes me happy sbb semua kat area ni..
cumanya I need to sort things out n letak secara teratur..
I love boxes or containers..hehehe...tp bukan OCD tau..
Cuma x suka tengok benda2 berterabur..

So gambo2 kat bawah ni...antara beratus ribu contoh laundry room..
These are among my favourites..n insyaAllah, will be built in our house in the later....
Bila ada rezeki...korng suka yg mana satu? wink wink wink








No comments: