Wednesday, July 27, 2016

Saya sokong 200%!!

Salam Khamis semua.....

Tetiba kan je I jad seorng yg rajin menulis...well...amik mood writing thesis....korng tolong doakan I ye ;) 

FB ni ada gak kebaikannya...especially bab share articles yg mana share benda2 yg positive...i came across this article: Ajar anak buat kerja rumah.....so kalau uolls nak tahu..leh terus je click n baca SINI..I rasa nak sokong sgt dgn apa yg penulis ni tulis....sbbnya ni I nak story skett laaa apa yg my parents did for us ....al kisah, sedari kami dr kecik lagi...kami sentiasa ada pembantu rumah..among the reasons are:

1. rumah kami tu..port org ramai (ramai saudara mara, org2 kampung etc..suka dtg n stay situ..sbb zaman dulu x mcm skrng...kalau satu kampung tu...berapa kerat je yg dok kat luar kawasan Kedah..especially area Klang Valley...oleh itu..rumah kami jadi tumpuan most of the time...ada dtg hantar anak g uni..cari kerja..hantar anak g asrama etc..mmg meriah) Jadi leh kata every month...mmg ada je tetamu yg akan dtg n stayed kat umah kami berhari2...10kg kampit beras tu last for 2-3 weeks je...Alhamdulillah..rezeki mmg murah..non stop makanan n etc...ukhwah smpai laa skrng...diorng terkenangkan layanan mak n ayah kami...

2. Ayah aku mmg sediakan pembantu rumah utk mak aku sbb...ayah aku selalu outstation...n masa tu..BANDAR BARU BANGI...mmg ulu...mcm tempat jin bertendang...hutan...semak samun...n yg ada pun masa tu...area rumah kami Fasa 1...n kedai 2-3 ketul kat Maybank bawah tu..n seketul Petronas)...yg lain...hutan semak samun...jln pun depan TNB tu pun xleh get through...n e only jln nk g ke Kajang...melalui Sg Tangkas...n n g KL pun...lalu Toll Bangi tu je...ulu x ulu laa BBBangi tu dulu..hehehe..tu kisah lain...

3. Asalnya pembantu rumah ni pun dari kalangan anak2 org kampung...sbb nak tolong depa...sebelum depa nak mula langkah cari kerja kat sini...tp ada gak yg terus stay je bertahun2 dgn kami...masa tu...mmg xde istilah pembantu rumah dari Seberang...rata2 anak2 watan...yeah..i used Watan..canggih gak vocab den...hehehehe....ada yg dpt keje baru yg better...ada yg bertemu jodoh pun ada...hehehe...

Berbalik citer pembantu rumah ni...sampai ke hari ni pun...kami ada pembantu rumah (tapi station kat umah ayah kami di Perlis laa kan...) n K.Nadia dh dgn kami masuk tahun ke 15 dah ni..lama kan..kira dia paling lama..n this year will be her last year..sob sob sob....she is going back for good..wpun mak ayah kami ada pembantu, tp..A BIG NO hantar anak2 suruh mak kami jaga..tu other story...kay..

Wpun kami ada kemudahan ni dari kecik..jgn ko nak mengada2 berlagak jadi mem besar kat rumah ye...mmg kena piat2 laa telinga ko tu kalau rasa mcm tu...jgn ngada nak suruh kakak pembantu buat itu ini..hahaha......mama mmg x bagi muka laaa kat kami ni, jadi mmg kami kena ikut rules rumah NO 18 tu: 

1. kasut sekolah...basuh sendiri...x basuh...abah buang dlm longkang! atau pun...kapur putih tu...kena kapur kat muka...denda...

2. Baju sekolah dah pakai...kena rendam dlm baldi letak sabun semua..wpun kami x basuh...tp rendam tu wajib..kalau kau x rendam baju ko...baju tu bertapuk kat situ..isnin ko nak pakai g sekolah...hahaha..mmg xde sapa basuh..sbb tu arahan big boss kat akak pembantu kami...
n kalau baju harian...ko x bawa turun letak dlm bakul kat mesin basuh..kira...kalau seminggu..seminggu laa kat situ bau haruman tu...jd...sendiri pakai..sendiri bawa turun..wpun ko basuh sendiri baju tu..
N kalau hujung minggu..tugas hanging n kutip baju2..jatuh atas kami..mcm biasa..kami delegate the tasks.hahahaha....

3. Lepas makan, basuh pinggan sendiri...n ada jadual, siapa kemas meja makan n sapu sampah...kalau kami x follow...ada laa kejap lagi dpt hadiah dr abah..hohoho...x kena ration makan...ko kena sapu daun2 kering kat luar tu...

4. Bila mama masuk dapur..Kami WAJIB gak masuk....wpun x masak...kami kena sediakan bahan2..potong bawang, basuh sayur, daging, ikan etc...tunggu situ smpai laa mama selesai masak..Pembantu rumah mmg x masak..sbb abah bg syarat..mama yg kena masak...so..bila mama tengah masak..tak kan ko nak duduk seketul je at situ...mesti laa ada pegang senduk etc...Haaa..masak nasi pun ada giliran...n menghidang....jgn nak ngada dtg kat meja makan n terus letak pinggan n makan...ingat ko tuan puteri ke....kikiki...mama selalu bebel...ko ngaji tinggi mana pun, nnt kawin..kena gak masak..at least tahu masak... :) tu mama I laa ckp....

5. Sampah...kami ada giliran gak...sapu sampah pun ada duty roaster gak...

6. Katil, meja study...toys ke apa ke...semua bawah tanggungjawab sendiri...bangun pg...terus WAJIB kemas katil sendiri b4 g sekolah..kalau x buat...n mama bising..jap g ptg tu..mmg dpt laa habuan dr abah...hoho...aku pernah kena denda...tukar cadar satu rumah!!!! hohoho...

7. So ada banyak lagi benda yg mmg kami kena kerahan tenaga...mcm pasang pencangkuk langsir..erk..tu aku paling x suka ok..masukkan cushion cover..tu pun x suka gak...basuh patio...siram pokok mmg wajib...buang taik kucing..list goes on n on....ko x buat...abah tahu..ko kena..lalalala...

Tugasan atas tu ikut peringkat umur..biasa aku n adik aku no 2 n 3...sbb no 4 tu kecik lagi...n aku laa kena paling banyak..hahaha..sebab Along..tugas paling aku suka...g beli brg kat kedai runcit..hehehe...tu kalau x suruh pun..aku sendiri volunteer...hahaha...

Jadi, bila pikir balik..Alhamdulillah...sbb bila zaman Uniten tu..reti gak laa masak nasi lemak, bihun goreng n buat menjual sendiri kat asrama Uniten during weekend tu...kalau takat nak masak simple2 masa tu mmg lepas...nak siang ayam, ikan tu pun lepas laa org tua2 kata...n reti gak laa nak buat n mengurus rumah...selain tu...perasaan emphaty tu ada gak laa bila tengok org dok cuci toilet kat mall, sapu sampah...makcik jual nasi lemak etc...sbb kat uk pun..aku jadi cleaner gak..hehehe...jadi mcm2 gak...

So, skrng ni....kami practice apa yg parents kami buat kat MH n IN...tp ikut kemampuan memasing laa kan...

1. Tidy up- lepas main toys etc...
2. Bath- mandi sendiri..n masukkan sendiri baju2 kotor dlm bakul..
3. Kalau tertumpah makanan...penyodok kecik ada kat tepi tu..leh sapu sendiri..kalau terjatuh air..lap air sendiri...
4. Botol susu..lepas minum..terus letak dlm sink..
5. Meals- lepas makan...bawa sendiri plate n etc..ke sink..sampah buang dlm bin..x basuh pun x per..sbb x scukup ketinggian lagi...kikiki..Biasa aku suruh diorng tlng bawa plates cup ke meja n tlng set up kan meja...tp yg ringan2 je laa...lauk2 tu..aku laa yg bawa..panas...
6. Baju- mama tlng lipatkan..korng bawa letak dlm cupboard..n bila ada baju kotor dlm laundry basket...aku minta tlng diorng bawakan ke laundry room...

so tu antara yg aku 'paksa' anak2 aku buat...esok besar panjang skett...list akan bertambah...mmg kami 'dera' anak2..tp dera utk masa depan diorng....i kept telling them, Mama adalah Mama...coz I am not ur maid...u have the capabilities to do it urself..n best kan kalau dpt buat tu sendiri... :) Alhamdulillah...mula2 perit gak aku nak scout diorng dua ni...keje nak gaduh je..kids!! hehehe..after awhile...diorng sendiri buat tanpa suruh...n bila mcm tu...aku akan bg rewards n encouragement words for being good...belanja laa ice cream skali skala kan ;) 

ok tu shj...kalau ada sapa2 yg nak suggest lagi...dialu2kan...sharing is caring...gtg...nak sambung thesis writing lak...





No comments: