Sunday, July 17, 2016

Selamat...selamat...semuanya Syawal 1437H

Assalamualaikum n salam sejahtera semua :)

Mula2 nak ucapkan Selamat Eidulfitri wpun a bit late...ye laa kan...dah nak half way Syawal dah kan....I is busy...hehehehe...ayat cliche gitu...busy apa...entah laaa....

Majority friendlist ahkak...semuanya gigih upload gambar2 raya..mmg meriah n cantik2 dgn pelbagai tema warna....ahkak punya? hmmmm mmg sekeping pun xde gambar kami 4 beranak..kenapa? Busy beraya smpai terlupa laa nak mengambil gambarnya...Raya tahun ni, kami berkesempatan bermlm di rumah tok (kalau di Kedah, tok represents grandma, Wan represents grandpa). So kira 2 tahun gak laaa kami x beraya n berkampung kat rumah Tok yang dulu jadi ahkak punya playground...Kampung pun sayu je...kelihatan usangnya...sebab ramai ahli asal kampung dh pergi mengadapNya...tinggal berapa kerat jer termasuk Tok kami yg super comel tu...tu pun Tok kami duduk Pondok (modern)sekali dgn ayah kami kat MATIN, Kangar....tu ahkak citer lain waktu konsep pondok modern tu ye....bg yg x berapa clear...

Ahkak pun baru perasan, trend bergambar tahun ni kat FB..ramai pakat cari tangga antik utk sesi bergambar...gambar bendang..sungai dan sebagai nya...bagus la tu..sbb back to traditional ways of celebrating Hari Raya...tp jgn ko sakan bergambar n mengupload je di inta, fb n twitter etc...lepas selesai solat sunat Raya, ko mengadap pakcik Astro smpai ke mlm...kikiki....konsep raya ke mana apa ke mana...Raya2 laa ko nak berjumpa, berborak dgn pakcik sebelah mak ko, sepupu ko 3rd generation dan sebagainya....yg mana ada anak2 tu...ko jgn bagi muka kat diorng xmo ikut korang g beraya...ko paksa diorng ok...ni la masa nak kenal saudara mara...esok kalau dh besar panjang...sepupu sendiri pun ko dh x kenal...mmg nak kena luku sekali dua...bukan diorng..ko la luku diri sendiri...kikiki....

Jadi...ahkak mmg kalut laa beraya plus melayan tentera 2 org ni...yg super excited beraya kat kampung...org busy beraya...bebudak ni busy angkut team kejar sana sini dragonfly...n syiok dok konvoi dgn tok menakan, pak menakan pupu etc keliling satu kampung...xpe...good..jgn korang g terjun masuk sungai tepi tu sudah le....

So...kali ni...en abang  sayang decided to balik kampung Perlis- Kedah, 2 hari sebelum raya...so ahkak nak buat simple tentative je laa... (hehehe....ni utk ahkak punya future reference);

Isnin (4 July, 19) Jam 12.00 tgh mlm baru gerak, leh claim 30% less toll wehh...hehehe...punya laa kan ;) so traffic mmg Alhamdulillah....smpai Kangar...mmg 15 minutes seseblum azan subuh...Kami dh bersahur di Gurun b4 that,...

Selasa- lepak Perlis siangnya...ptg tu dah berangkat ke Kampung Banggol Keling, Pendang (canggih kan nama kampung tok we all...tu official name...bukan main2 ok) so kat sana kami beramai2 berbuka puasa...ada 4 families ber bin/binti kan HJ Shaari dr mak pak smpai ke anak2 n cucu...kami paat2 berbuka puasa...panjang gak line buka puasa tu...mcm kat masjid..hehehehe

Mlm tu....en abang sayang n geng2 jejaka...dah awal2 borong /membazirkan duit beli mercun n bunga api...n Pak Teh kami yg pakar pasang pelita siang td dh mulakan ops pelita...serahkan pada yg pakar ok...Selesai je solat mahgrib berjemaah...teng teng teng...mula laaa Ops Membazir..hmmmm...kasi chance laa kat en abng sayang yg super excited kalah bebudak tu..heeeeee....so bermain sakan lah mereka smpai kul 11 mlm!!! bebudak pun dr cuak..ye laa budak bandar...jadi sakan lak..xmo berenti2..adulaaaa...baru korang tahu best beraya di kampung!!!

Rabu- 1 Syawal 1437, yeah......rumah tok kami jadi host utk solat sunat Raya utk kampung tu..pepagi sapeei...kami gigih laa mengatur bebudak ni mandi, hampar tikar etc...n settle solat..pakat menjamu selera..tahun ni kami buat Laksa n menu wajib ketupat palas tu..mmg ada laa...big boss a.k.a tok kami dh bg arahan dr 3-4 hari dulu dah..cuma tahun ni..tok x larat nk buat menu wajib umah: TAPAI sedap signature tok...huhuhu...so lepas pusing satu kampung ( x larat..ada yg skip..hehehe)

12.00 tgh- kami shoot out ke Kampung Mama..my homegrown playground jugak..Kampung Permatang Ibus, Alor Setaq....kalau belah abah, sungai tepi rumah...kampung mama dekat laut..lepas melawat rumah P.Chik n P.Njang....kami melawat rumah kekal abadi Mama...Al-Fatihah...

Mlm tu...kembali ke kampung tok...tido sana

Khamis- kami mula berkemas2 n nak balik Kangar semula...in between kami pi beraya umah tok2 menakan belah Mama....n arrived Kangar lepas Isya...fuh....sakan x? tired but adrenaline rush tu...priceless sbb dpt jumpa sanak saudara...

Jumaat- Sambung raya lagi kat Kangar...this time belah en abang sayang...smpai ke mlm jugak...

Sabtu- Lepak skett...sbb jd host pulak..org mai umah abah kat Matin dr tgh smpai ke mlm...

Ahad- adik2 semua dh mula beransur balik KL...kami lepak lagi..hehehe..n mode raya still on! Raya lagi....sanak saudara mai umah ayah kami smpai ke mlm gak (in between kami tido umah abah n umah mami..mami ada summer house kat kangaq, hadiah dr Paktok)

Isnin- patut balik arini, tp change of plan.Fulfill request anak2 nak naik ETS...ok la ok la...Arau- Padang Besar here we come through ETS..MH punya suka laa..sengih all the way..En Abg sayang tunggu kami kat station Padang Besar..than kami singgah sat PB usha apa2 yg patut...

Selasa- time to say goodbye to Perlis nak tenang lagi sempoi..sob sob...Alhamdulillah....perjalanan smooth n cuma masuk KL tu jem...KL kot...jem laaa..huwargh...2 jam stuck kat KL...

Ok..tu je laa coretan ahkak utk kali ni...nak sambung karang thesis I pulak ni..cari mood mengarang...kikiki...Selamat Hari Raya semua...maaf kalau ahkak ada tersalah dan silap ye...Jemput laa mai umah kami ..Syawal sebulan kan....nak mai lepas Syawal pun boleh ;)

No comments: