Tuesday, November 22, 2016

Dulu dan Kini : kids nowadays

Assalamualaikum n Happy Wednesday....

Baru2 ni Kakwa ada terbaca kat Metro kes yang parents 'sound' x puas hati dengan pentadbiran sekolah berkenaan pelajar2 duduk di atas jalan waktu perhimpunan... n rentetan isu tu... mcm 'perang mulut' between PIBG n school management n semestinya netizens pun join semangkuk laa..bla bla bla bla....

Kakwa x kuasa nak panjangkan kisah tu...tp kisah ibu bapa n pelajar n sekolah bukan lah satu berita rare nowadys mmg selalu je keluar kisah2 seumpamanya...... n kakwa pun xde nak ulas panjang sbb x sure apa yg berlaku sebenarnya... Apa yang kakwa nak share/simpulkan:

1. Adab
Bab ni kita dedulu selalu belajar bawah title "Akhlak" ni kalau dlm syllbus Pendidikan Islam baik di Sekolah harian or Sekolah KAFA (yg petang tu)... kalau bebudak non-muslim..tu dalam Syllbus Moral bawah Nilai2 Murni...
Adab ni mmg merangkumi pegangan n pergerakan kita seharian... Jadinya Adab sewaktu makan, adab dengan jiran..even dgn haiwan n tumbuhan pun ada gak adabnya kepada makhluk Allah...
Adab kalau kita sebagai pelajar, Adab pelajar dan guru....dan adab dgn Ilmu...
Dari kecik lagi..bab adab ni...mama n abah tersangat laa particularnya.... silap langkah, x jaga adab... berbirat laaa tapak kaki or montot tu.. oppss...hehehe...
So, masa Kakwa sekolah2 dulu... mana laa Kakwa nak berani bgtahu Kakwa kena denda dgn cikgu (sebab lupa buat homework) or Kakwa kena berdiri luar kelas sbb Kakwa (buat2 lupa bawa buku..kes x siap homework) or Kakwa tumbuk manja kawan (hehehe...gurau je tu..darah skeet je pun) n kena mengadap Guru Besar.. mama biasanya tahu je..tp buat2 x tahu...hohoho....x berani Ooooi nak mengadu.... terutamanya mmg confirm laa salah Kakwa sendiri... silap mengadu... dapat 'rewards' berganda lagi ada lah...
N skrng, bila jumpa balik cikgu2 tu..jadi geng dah... betapa hormatnya Kakwa dgn guru2 yang mendidik Kakwa... sebab ketegasan diorng laaa Kakwa jadi 'org'..hehehe.... Alhamdulillah...

2. Disiplin di rumah
Benda ni sebenarnya common sense...... tapi mungkin ada masa kita terlupa dgn bab EQ ni... Kakwa ckp diri sendiri.... Memula dulu Kakwa dok buat laa benda mcm2 utk anak2 Kakwa.... dr mandi kan , pakai kan baju, suapkan makanan.... errmmm.... tp kalau baby/toddler... ok lagi... bebaru ni..reality hits me hard...eh...anak2 aku dah umur 4 tahun ke atas dah... they are kids already n mulut pun pot pet pot pet... x baligh lagi..tp dah tahu bezakan mana yg OK n mana yg x OK...Subhanallah... masa Kakwa umur 6 tahun... mcm2 dah mama n abah suruh buat... wpun ada pembantu rumah sendiri... tp they are very strict with us...especially bab menjaga diri....
- kemas tempat tidur.. (xde suruh cekangkan katil mcm kat kem tentera) asalkan xde nampak x senonoh sgt katil...ok laa tu
- baju kotor...letak dlm washing machine..baju yg dah dilipat...masukkan sendiri dlm cabinet
- toys/meja study- sila kemas sendiri...Mak korang bukan maid ok...
- dining- tlng set up meja, bawa pinggan etc...n lepas makan...tlng bawa sendiri ke sink...basuh lg bagus...
- tolong sidaikan kain
- buang kan sampah
- sapu porch
- bagi kucing makan...
n the list goes on and on...sesuai laa dgn umur kitaorng....
Jadinya...what my parents did to us... I just apply it on these two muchkins...n keep on telling them...you are responsible for ur own act... x kemas meja study.. n tetiba air tertumpah atas paper..jgn nak naik angin ok.... or korng x angkat pinggan makan.. n semut dtg secara berjemaah n gigit korang...kenapa ye?i j
Hehehe.... lately, Kakwa banyak pot pet....i try to reduce it... sbbnya letih..hahaha... i just wanna tell them, by helping me doing these small chores, you are one step to be independant n reliable person in the future.....they might not like it now, hopefully, they will see the benefits later...InsyaAllah...mama korng bukan tongkat langit or maid ye ;)

3. Polite
Yup bab ni mmg agak payah bg Kakwa jugak sbb DNA kami jenis bukan duduk diam2 n cakap perlahan2..hehehe... org kedah+ org perlis... rare kot nak tengok jenis x ckp deraih...hahahaha.. kami mmg set riuh... wpun ckp kuat...x semestinya kami x polite...yup..bab tu juga amat dititikberatkan oleh my parents... Tolong... terima kasih.. minta maaf... tu ayat2 emas... n lagi satu bersalaman dgn org yg kita kenal/jumpa...oooh tu Kakwa sgt ingat...sbb gara2 rebel xmo salam sorng auntie n lari kuar mcm tu...dapat hadiah tazkirah sejam n garis merah kat tapak kaki...ouchhhhh.... tp kesan mmg bagus utk ingatan...lepas tu...xyah suruh..x yah paksa.. terus je Kakwa buat...hehehehe....
Kakwa cuba gak terapkan dgn bebudak ni.... nampak mcm cheesy je.... tp kesopanan dan kesilaan tu...masuk dlm rukun Negara tu...

ok laaa....kakwa pun nak continue writing benda wajib... moga anak2 kita membesar jadi anak2 yg soleh dan solehah.... mmg penat jd parents ni kan..hew hew hew ;)

No comments: