Monday, February 7, 2011

I wonder....

Sometimes Allah breaks our spirit to save our soul,
Sometimes Allah breaks our heart to make us whole,
Sometimes Allah allows pain so we can be stronger,
Sometimes Allah sends us failure so we can be humble,
Sometimes Allah allows illness so that we can take better care of ourselves,
and sometimes Allah takes everything away from us so we can learn the value everything
He gave us..Make plans but understand that we live by Allah's grace.......

lama dah aku x kuar kan apa yg tersarat dlm kepala nie.....sokmo kuar gambo2 ye dak ;)
arini....tengah dok berfesbuk...cop...skrng nie...sehari leh fb 1/2 jam jer...a promise to myself..echehce...kekadang tersasar gak...betul punya masalah gak nie bab fb nie...tu citer lain hari...

aku 'terserempak' dgn kata2 kat atas tu dlm sepupu aku punya notes....Hmmm....mmg 'makan dalam' betul ayat2 kat atas tu....sebelum kejadian 2010-2011 yg betul2 memberi 'impak maksima' kat dlm diri ni...Dugaan hidup....aku mmg sokmo jenis yg kalut kalau apa2 jadi luar dari plans aku....ye laa kan...sokmo nak...sokmo jer dapat...lama2...mmg compom laa naik lemak+lemau..hihihi...sekali dh terkena sekali dusss...mmg terduduk...mmg kejadian 2010-2011 adalah satu Rahmat terbesar dari Dia...Aku INSAF!!!! terus pandangan hidup aku berubah...skrng nie...tengok short term jer...appreciate apa yg kat depan mata...malas nak pikir jauh2 sgt...setiap apa yg ada depan mata...SYUKUR yg amat....pendek kata...dalam hati...selalu ada taman bunga lah ;)

Bukan nak kata...aku xde tujuan hidup..or cita2 ker apa ntah lagi impian...ada tu mesti lah ada...tp..biar jer lah masa yg menentukan...aku usaha...aku cuba...at e end of e day...aku serah padaNya...andai kata...itu jer rezeki utk aku...aku REDHA....nak pening2..nak pikir dlm2...rasanya...x ke mana kan ;) buat serabut otak jer....baik gunakan tenaga utk buat benda yg lebih berfaedah kan....selagi aku sihat..punya family & friends yg membahagiakan...cukup makan minum pakai etc....aku dah cukup HAPPY!! kalau andai kata...ada rezeki lebih utk benda2 dunia nie....aku terima :D yesss....

p/s: aku pun x tau apa kebenda yg aku bebel2kan nie.....mungkin akibat terlebih makan 'minyak' mlm nie...hehehe...nuggets ngan fries...huhuhu...poning... >_<

5 comments:

Anonymous said...

Salam kak, quote tu sangatlah benar. Cuma, saya rasa perlu tambahan sikit.
"Sometimes Allah allow illness though we took care ourselves good BECAUSE Allah wants us to believe in Qada' and Qadar. And as a servant to Allah, kita layak untuk diuji."
So, live life to the fullest!
Happy New Year kak Durra....
-Anis Azhar Rahman-

durra abd razak @ kocikin... said...

Wsalam Anis...
waaa sgt2 cantik laaa yg anis tambah tu...thanks..i like it :D
k.durra ada baca blog anis...banyak2 bersabar..InsyaAllah...semuanya akan OK...

Anonymous said...

Salam Kak Durra,
Thanks sebab akhirnya boleh cam saya (harapnya betullah ye).
Saya sangat happy dan berharap dapat kawan dengan akak yang pada saya sangat positif/ tabah/ bijak.
Bila baca cerita2 akak dan macam mana akak handle sesuatu masalah, saya tumpang kekuatan itu. Saya tumpang positif dan ketabahan yang akak tunjukkan.
Boleh saya dapat e-mel akak (kalau tak keberatanlah), mana tau kalau2 saya ada masa nak cerita2 dgn akak dan mengharapkan kata2 mujarab?
I am thanking u in advance!

durra abd razak @ kocikin... said...

Wsalam..
alaaa segan laa awak..hehehe...xde apa sgt pun sebenarnya anis..k.durra cuma cuba jd calm sebaik mungkin..pikir positif sbbnya hidup nie..kejap jer kan..
email me at kocikin@yahoo.com..kalau nak send msg kat fb pun boleh..guna nama yg kat blog nie gak >_<

Min said...

It is really tru Durra! Thanks for sharing the beautiful quote...